Gasparini na koncu žal omagal

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v drugi del EP v Bolgariji. Žal je zapravila priložnost za zmago z Belgijo, ki bi ji v torek prinesla lažjega tekmeca. Slovenija : Belgija 1:3.

Tragična junaka sta bila Mitja Gasparini (6) in Jan Kozamernik 
(10). V končnici se jima je zatresla roka. Foto: Cev
Tragična junaka sta bila Mitja Gasparini (6) in Jan Kozamernik (10). V končnici se jima je zatresla roka. Foto: Cev

VARNA > Slovenci so po svoji zadnji tekmi skupine C evropskega prvenstva (EP) v Bolgariji slabo spali. Premagljivo Belgijo so imeli že skoraj na kolenih, a dela v končnicah nizov niso dokončali. Če bi ga, bi v skupini zasedli drugo mesto in dobili lažjega tekmeca v drugem delu prvenstva - tretjega iz skupine A, Nemčijo.

Palača kulture in športa Varna, gledalcev 500, sodnika Hodon (Češka) in Schürmann (Slovaška); po nizih: -25, 14,-25,-26. Slovenija: Pajenk 9, Gasparini 15, Vinčič 2, Kozamernik 3, Pokeršnik 1, Urnaut 17, Čebulj 24, Kovačič (sprejem brez napak).

Slovenijo v torek v Sofiji čaka drugi iz skupine A, poraženec dvoboja velesil Nizozemske in Bolgarije. Tekma se je končala po oddaji naših besedil v tisk - tako kot dvoboj Poljska : Belorusija, ki pa ni odločal več o ničemer. V skupini C dvakrat poraženi Belorusi so bili obsojeni na pot domov že prej, Poljakom pa prvega mesta ni mogel vzeti nihče.

Kljub zamujeni priložnosti z Belgijo je bil prvi cilj Slovenije dosežen - uvrstitev v drugi del tekmovanja. Za to je bilo dovolj v petek uvodoma premagati na evropski lestvici nižje uvrščeno Belorusijo, kar je gladko uspelo. V soboto nihče ni pričakoval, da bi naši premagali svetovne prvake Poljake. Kljub veliki razliki v dosežkih in v širini izbora kakovostnih odbojkarjev so bili naši tri nize enakovreden tekmec. Če bodo v torek uspešni, bodo imeli s Poljaki popravni izpit v četrtfinalu.

Po pričakovanju je o drugem mestu v skupini C odločala tekma Slovenija : Belgija. Dve reprezentanci srednjega evropskega kakovostnega razreda sta prikazali pričakovano izenačen dve uri in deset minut dolg dvoboj, v katerem ni odločalo tehnično znanje, temveč psihična trdnost v odločilnih trenutkih. Te žal naši niso zmogli, čeprav so imeli Belgijce trikrat že v pesti - najprej v prvem nizu, ko niso realizirali prve zaključne žoge. Napako so popravili v izvrstnem drugem nizu, v katerem so blesteli kapetan Tine Urnaut, igralec tekme, sprejemalec Klemen Čebulj in bloker Alen Pajenk. Tudi v tretjem nizu so Slovenci vodili do 23. točke, po tem pa obstali.

Dokončno se je zalomilo v četrtem, ko so Belgijci izkoristili jokerja s klopi. Drugi napadalec, kar 210 cm visoki Bram Van der Dries, je z udarci čez blok prinesel dodatno vrednost, pri Slovencih pa takšnega moža ni bilo. Z veliko kolektivne igre so naši kljub temu minimalno vodili skoraj do konca. Pri 24:23 je imel zaključno žogo naš prvi napadalec, Izolan Mitja Gasparini, a je neuspešno preigraval. Pri 26:25 je imel zaključno žogo Jan Kozamernik, a je zgrešil tudi on. Gasparini je nato imel udarec za ponovno vodstvo naših, a spet ni bil natančen, trak na slovensko darilo pa so si Belgijci zavezali z zaključnim blokom.

Slovenija : Poljska 1:3. Palača kulture in športa Varna, gledalcev 800, sodnika Zenovič (Rusija) in Adler (Madžarska); po nizih: -21,28, -26,-13). Slovenija: Pajenk 2, Šket 1, Gasparini 16, Vinčić 5, Kozamernik 3, Koncilja 2, Kovačič, (sprejem brez napak), Urnaut 8, Čebulj 18. Selektor: Andrea Giani.

“Kljub tesno izgubljenim končnicam ne smemo reči, da smo imeli smolo. Težava ni bila toliko v zgrešenih udarcih kot v neustreznih odločitvah. S tem pri enakovrednih tekmecih doslej nismo imeli težav. V zaključke nizov smo prišli s premajhno prednostjo. Upam, da bomo jutri bolj zbrani. Prepričan sem, da se spet lahko dvignemo,” je po tekmi povedal kanalski libero Jani Kovačič.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano