Komu Zlati pokal?

Prvi favoriti so nogometaši ZDA, sledijo jim Mehičani. Vsi ostali se bodo potegovali za še dve prosti mesti, ki peljeta na prestižni Pokal Amerike 2016. Ta bo, tudi z Brazilijo, Čilom in Argentino, potekal v počastitev stote obletnice najstarejšega celinskega prvenstva.

Clint Demspey
Clint Demspey 

NEW YORK >Konec januarja so v Avstraliji organizirali 16. azijsko nogometno prvenstvo, na katerem so se ob bučnem slavju prvega naslova veselili domači nogometaši. 32 tekem si je ogledalo kar 670.000 gledalcev. Le nekaj dni pozneje so v Ekvatorialni Gvineji okronali tridesetega prvaka Afrike. Svoj drugi naslov je osvojila Slonokoščena obala. Pred tednom dni se je Čile veselil premierne lovorike na 44. južnoameriškem prvenstvu, Pokalu Amerike, te dni pa v Združenih državah poteka še četrto kontinentalno prvenstvo v letošnjem letu, imenovano Zlati pokal.

Prvič so ga izvedli šele leta 1991 in tako velja za najmlajše tovrstno tekmovanje. Letošnje je že trinajsto zapovrstjo, vselej pa so srečanje najboljših reprezentanc Srednje in Severne Amerike gostile ZDA. Tokrat se nogometaši borijo na 14 stadionih, med katerimi je tudi BMO Field v kanadskem Torontu. Šest naslovov je doslej v žep pospravila Mehika, pet jih imajo gostitelji, leta 2000 pa so bili najboljši Kanadčani. Poleg omenjenih držav na tekmovanju sodelujejo še po štiri ekipe iz Srednje Amerike, štiri reprezentance iz Karibov ter Honudras, ki si je mesto zagotovil v dodatnih kvalifikacijah.

V lanskem letu sta namreč ločeno potekala tako pokala srednjeameriških držav kot Karibov. Na prvem je slavila Kostarika, ki je v finalu premagala Gvatemalo. Tretja je bila Panama, četrti El Salvador, na petem mestu pa je končal Honduras, ki si je mesto na Zlatem pokalu izboril po kvalifikacijski zmagi nad Francosko Gvajano, peto reprezentanco karibskega otočja. Tam je bila najboljša Jamajka pred Trinidadom in Tobagom, tretji je bil Haiti, četrta Kuba.

Dosedanji izidi, skupina A - Panama : Haiti 1:1, ZDA : Honduras 2:1, Honduras : Panama 1:1 , ZDA : Haiti 1:0; skupina B - Kostarika : Jamajka 2:2, El Salvador : Kanada 0:0, Jamajka : Kanada 1:0, Kostarika : El Salvador 1:1: skupina C - Trinidad in Tobago : Gvatemala 3:1, Mehika : Kuba 6:0, T&T : Kuba, Gvatemala : Mehika.

Razplet Zlatega pokala prinaša nekaj nagrad. Zmagovalec turnirja se bo z ZDA, ki so pokal osvojile leta 2013, pomeril na dodatni tekmi za preboj na pokal konfederacij 2017, razen če bodo tudi tokrat slavile prav Združene države. Končni vrstni red bo pomemben tudi za uvrstitev na prestižni Pokal Amerike 2016, na katerem bo ob stoti obletnici tekmovanja sodelovalo kar 16 reprezentanc iz obeh Amerik. Na voljo sta samo še dve prosti mesti.

Američan Clint Dempsey, nekdanji igralec londonskih Fulhama in Tottenhama, je z dvema goloma, ki sta že njegova 42. in 43. v izbrani vrsti (novembra 2011 je zadel tudi v Stožicah ob zmagi ZDA nad Slovenijo s 3:2), zagotovil zmago svoji ekipi nad Hondurasom z 2:1. V sobotnem večeru je z edinim golom na tekmi potopil še Haiti. Doslej je najvišji uspeh beleži Mehika, čeprav brez poškodovanega zvezdnika Reala Javierja Hernandeza. Kuba je padla s 6:0, kar tri zadetke je prispeval Oribe Peralta. Mehika in Jamajka nastopata že na drugem celinskem prvenstvu v mesecu dni. Kot povabljenki sta že zaigrali na južnoameriškem, kjer sta izpadli v prvem delu. Med obema celinskima zvezama je bilo zavoljo tega precej polemik, saj je matična zveza od Mehičanov celo zahtevala, naj v Čilu nastopajo z mlado reprezentanco. Mehičani tedaj niso imeli vseh najboljših, tokrat ciljajo na prvo mesto. Finale bo 26. julija v Filadelfiji.

PETER MARAŽ


Najbolj brano