Kolesarka za vse razmere

Športnica Primorske 2014, gorska kolesarka Tanja Žakelj, je odra za najboljše vajena tako na dirkah najvišje ravni v krosu kot na zaključnih letnih prireditvah. Toda evropska prvakinja je postala zato, ker je od otroštva na hribovski kmetiji navajena vsakovrstnih razmer in trdega dela.

Tanja Žakelj je postala športnica Primorske tretjič zapored. Foto: Leo Caharija
Tanja Žakelj je postala športnica Primorske tretjič zapored. Foto: Leo Caharija

LEDINE > Če je želelo manj kot sto prebivalcev te 800 metrov visoko ležeče vasi nad Idrijo obstati v pogosto zasneženih in poledenelih domačih strminah, se ni smelo ustrašiti nobenih razmer in nobenega dela. Tanja Žakelj je na domači kmetiji od otroštva šla skozi takšno šolo, pa tudi tista s knjigami in zvezki (tam so odkrili njen športni talent) ji je šla dobro od rok. Zato ni bilo presenetljivo, da je na slovesni podelitvi priznanja za športnico Primorske v Gorici na vprašanje, kako je v zelo mokrem letu vzdrževala svoja kolesa, odgovorila brez zadreg: “Ker imam štiri do pet koles, se trudim, da čim prej po vsakem treningu vse operem in opravim osnovno vzdrževanje. Odlašanje pomeni še bistveno več dela, sicer pa moram reči, da sama letos nisem čutila, da bi bilo leto kaj bolj mokro in blatno kot prejšnja. Veliko dirk se je odvijalo daleč od doma, v Afriki, Avstraliji in severni Ameriki, kjer so bile čisto drugačne razmere kot pri nas, pa tudi na dirkah v bližnji Evropi, so bili vikendi v glavnem dokaj suhi. Pravzaprav sem v minuli sezoni imela z vremenom na tekmah srečo.”

> Kakšne razmere vam najbolj ustrezajo?

“Najbolj mi ustreza, da so razmere vsakič drugačne, sicer postane enolično. Malo mora tudi drseti, da je dirka bolj zanimiva. V dolgih letih dirkanja sem pridobila izkušnje, zaradi katerih se znam prilagoditi vsakovrstnim okoliščinam.”

> Kdaj vam je bilo najtežje?

“V našem športu lahko pride do nevarnih situacij. Največ strahu sem imela na začetku kariere, ko sem se bala že drsečih korenin. Po tem se je dogajalo marsikaj. Najbolj nevarno je bilo v minuli sezoni na dirki svetovnega pokala v češkem Novem mestu, kjer sem med padcem naredila salto čez krmilo, a sem nadzorovano pristala. Prav ta izkušnja, po kateri sem nato spet ujela čelo kolone in zmagala, me je psihično zelo utrdila. Se pa še vedno zavedam, da nobene proge ne smeš podcenjevati. Med treningi vse skrbno naštudiram. Kljub temu se napaka vedno lahko zgodi, tako je bilo žal tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu.”

> Pred sezono ste se zavedali težavnega položaja branilke prvega mesta v svetovnem pokalu. Kako po koncu gledate na to?

“Letos sem dobila veliko izkušenj na tem področju. Sezono sem začela psihično obremenjena, kar me je na prvih dirkah načelo. To stopnico sem v nadaljevanju nekako premagala in na evropskem prvenstvu tega bremena nisem več čutila. Tako mi je tudi uspelo ubraniti evropski naslov. Lahko si le želim, da bi kaj takšnega ponovila v novem letu.”

26-letna olimpijka iz Ledin nad Idrijo Tanja Žakelj je bila v vrhu izbora za športnico Primorske četrto leto zapored. Uvodoma je bila tretja, nato pa je po vrsti kar trikrat zbrala največ glasov športnih novinarjev primorskih medijskih hiš.

> Kaj si v sezoni 2015 še želite?

“Cilji so podobni kot lani - biti čim više v svetovnem pokalu, na evropskem in na svetovnem prvenstvu. Upam, da mi bo sezona uspela vsaj podobno kot minula. Že od maja kolesarke namreč zbiramo točke za olimpijske kvote posamezne države, zato bo kontinuiteta rezultatov pomembna. Če bo meni in evropski podprvakinji Blaži Klemenčič uspelo zbrati toliko točk kot v minuli sezoni, ko sva bili ves čas v svetovnem vrhu, bova imeli dovolj točk, da bo Slovenija na UCI lestvici med osmimi najboljšimi na svetu. S tem bi naša država na olimpijskih igrah imela dve tekmovalki.”

> Ali vidite kje v Sloveniji še tretjo tekmovalko, ki bi bila mednarodno konkurenčna?

“Trenutno takšne ni, vendar so med mladimi dekleta, ki imajo talent in pogum.

> Kako preživljate praznični prehod v novo leto?

“Čez praznike sem bila kar doma. Za božič sem še tekmovala na domači dirki v ciklokrosu, ki je šla skoraj čez moje dvorišče. Imela sem veliko navijačev. Vsi so bili zelo veseli, da sem prišla in popestrila dirko. Tudi novo leto že po tradiciji dočakam doma. Bučna in evforična praznovanja mi niso blizu. V silvestrski noči se kaj dosti ne spremeni, razen letnice na koledarju.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano