Kobilarna Lipica bo gostila svetovno prvenstvo v vožnji dvopreg

Med 20. in 24. septembrom bo Kobilarna Lipica gostila svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg, ki je največje in najpomembnejše konjeniško tekmovanje v Sloveniji doslej. Prav ta disciplina je za slovenske tekmovalce v konjeniškem športu najuspešnejša, letos se nadejajo celo uvrstitve med deseterico najboljših na svetu.

Med 20. in 24. septembrom bo Kobilarna Lipica gostila 
svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg. Foto: Tina Čič
Med 20. in 24. septembrom bo Kobilarna Lipica gostila svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg. Foto: Tina Čič

LIPICA > “Ta izjemen dogodek bo Kobilarno Lipica, celoten Kras in Slovenijo zagotovo postavil v središče zanimanja svetovne konjeniške javnosti,” je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja. Ta konjeniška panoga je izjemno zanimiva, za gledalce še najbolj tekmovanje v maratonu, zato pričakujejo številne obiskovalce iz Slovenije in tujine.

Slovenski tekmovalci, Miha Tavčar, Mitja Mahorčič, Klemen Turk in Marko Memon, morajo norme še potrditi. Za to imajo še veliko možnosti, prvo že naslednji teden na tekmovanju v Italiji, nato še na Madžarskem, Slovaškem, Češkem in mogoče še kje.

Tavčar, ki je doslej že trikrat sodeloval na svetovnih prvenstvih v vožnji dvovpreg in dosegel tudi najboljši slovenski rezultat, je povedal, da morajo zato letos izpeljati še dresurno nalogo pod 65 točk napak ter brez diskvalifikacije odpeljati maratonsko in spretnostno vožnjo.

“Pričakovati ne moremo prav veliko, vendar upamo na veliko in dobro uvrstitev,” je pričakovanja strnil Tavčar.

Podobnega mnenja so tudi na Konjeniški zvezi Slovenije (KZS), ki podpira svoje tekmovalce na različne načine, je povedal predsednik Jožef Klavdij Novak: “Ravno v tem trenutku potekajo treningi in izobraževanje za naše tekmovalce, sredstva zanje je zagotovila KZS preko mednarodne konjeniške zveze. Na ta način smo pridobili mednarodnega strokovnjaka, trenerja, ki bo naslednji dve leti treniral naše tekmovalce. Na ta način poskušamo prispevati k temu, da bi naši tekmovalci čim bolje tekmovali in dosegli čim boljšo uvrstitev.”

Slovenija bo imela letos prvič popolno ekipo s tremi dvovpregami, doslej sta na svetovnih prvenstvih tekmovali le po dve. “Upamo, da bo še četrti tekmovalec izpolnil kvalifikacije in da letos končno pridemo med prvih deset najboljših oziroma mogoče celo blizu medalj,” je dejal Novak.

Slovenija ima kot država gostiteljica pravico do večjega števila tekmovalcev, zato računajo na tekmovanje ekipe in še štirih posameznih tekmovalcev.

STA


Najbolj brano