Ko je zapihal pravi veter ...

Po dnevu za pozabo, ko je v četrtek osvojil 36. in 17. mesto ter nazadoval na deveto mesto v skupni razvrstitvi, se je Vasiliju Žbogarju včeraj na svetovnem jadralnem prvenstvu razreda finn na Novi Zelandiji le nasmehnila sreča. Zapihal je ugoden veter, ki ga je ponesel tik pod vrh, na drugo mesto.

Vasilij Žbogar lovi svojo prvo medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Robert Deaves
Vasilij Žbogar lovi svojo prvo medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Robert Deaves

TAKAPUNA > Samo upamo lahko, da je Vasilij Žbogar podobno jadral tudi v prvih urah današnjega dne, ko sta bili na sporedu še zadnji dve od desetih regat svetovnega prvenstva. Jutri zgodaj zjutraj po našem času najboljših deset jadralcev razreda finn čaka še finalna regata za medalje.

V petkovih treh regatah je Žbogar osvojil šesto, deveto in 15. mesto, konstantni solidni rezultati pa so mu - ob odštetju doslej najslabšega, 36. mesta - omogočili skok z devetega na skupno drugo mesto. Pred Izolanom je bil včeraj le praktično nedosegljivi Britanec Giles Scott, ki ima kar 52 točk prednosti. Med ostalimi jadralci pa so razlike zelo majhne, saj je včeraj Žbogar pred tretjeuvrščenim Švedom Salminenom vodil le eno točko, pred desetouvrščenim Brazilcem Zarifom pa 22 točk.

“V prvi regati je bilo vetra okoli osem, v naslednjih dveh pa tudi do 15 vozlov. To je veliko več kot v preteklih dneh, ko je bilo tekmovanje na meji regularnosti. Na srečo tudi večina ostalih jadralcev precej niha in sem še vedno v igri za najvišja mesta,” je o petkovih razmerah na regatnem polju povedal Žbogar. Dodal je, da so mu po treh težkih regatah v enem dnevu skoraj pošle moči. Še vedno namreč čuti posledice junijske poškodbe, zaradi katere je izgubil nekaj tednov treninga. “Upam, da se bom čim bolje regeneriral in normalno jadral. Pred zadnjim dejanjem prvenstva želim ostati v čim boljšem položaju,” s prizorišča v Takapuni sporoča Žbogar, ki tik pred koncem bleščeče kariere lovi tudi svojo prvo medaljo s svetovnih prvenstev.

AGT


Najbolj brano