Ko Novak nima možnosti ...

Švicar Stan Wawrinka je v finalu zadnjega grand slama sezone premagal prvega igralca sveta Srba Novaka Đokovića ter tako osvojil tretji naslov na največjih turnirjih. Kljub temu, da zaseda tretje mesto na svetu in se lahko pohvali z lovorikami iz Avstralije ter Roland Garrosa, skromno zavrača umestitev v takoimenovano veliko četvorko.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NEW YORK > To še vedno predstavljajo Novak Đoković, Roger Federer, Rafael Nadal in Andy Murray, ki so na zadnjih 47 grand slamih osvojili 42 naslovov. Edini, ki so se vmešali mednje, so Juan Martin del Potro(US Open 2009), Marin Čilić (US Open 2014) in seveda Stan Wawrinka, ki je 2014 osvojil Melbourne, 2015 Pariz in 2016 New York.

“V resnici sem daleč od njih. Samo poglejte, koliko naslovov so osvojili, koliko let so že v svetovnem vrhu. Jaz ima le tri grand slam naslove,” je dejal 31-letni Švicar in nadaljeval: “Ne samo, da zmagujejo, igrajo tudi v finalih, polfinalih ... Ne morem se meriti z njimi. Skušam le čim bolje izkoristiti svoja leta in to, kar mi je ostalo do konca kariere.”

Wawrinka finala ne izgublja

Z naslovom v New Yorku je Wawrinka prešel mejo 26 milijonov dolarjev iz nagradnih skladov. Na grand slamih je trikrat igral v finalih in vse tri dobil. Od 2014 je enajstkrat igral v finalih na turnirjih ATP in niti enkrat ni izgubil. Vse tri zmage, ki jih je dosegel proti prvemu igralcu sveta, je zabeležil na grand slamih, hkrati pa je postal še najstarejši zmagovalec US Opna v zadnjih 46 letih. 1970 je Ken Rosewall zmagal pri 35. letih, Pete Sampras leta 2002 pa je bil še edini preostali igralec, ki je zmagal po 30. letu starosti.

“Zelo sem vesel s tem, kar počnem. Ponosen sem na te tri naslove,” je povedal Wawrinka in dodal: “Novak je daleč pred vsemi, on dobi po dva, tri grand slame na sezono, dobiva masterse, vedno igra v finalih. Jaz sem zadovoljen, če v vsej sezoni osvojim štiri turnirje.”

Đoković je finale US Opna petič zapustil kot poraženec, dvakrat je zmagal. Tako ni uspel ubraniti lanskega naslova oziroma osvojiti tretji grand slam v enem letu, kar mu je uspelo lani in leta 2011. Skupno je ostal pri 12 grand slam lovorikah, pet več jih ima Roger Federer, dve več pa Rafael Nadal in Pete Sampras. “Zasluženo je zmagal. Je pravi igralec za velike dvoboje, zato si zasluži mesto med najboljšimi. Ima tri grand slam naslove in olimpijsko medaljo. Zame bo vedno velik igralec,” je dejal Srb.

Na zadnjem grand slam turnirju sezone so ob Stanu Wawrinki slavili še: Nemka Angelique Kerber pri posameznicah (na vrhu WTA lestvice je po uspehu zamenjala Sereno Williams), Britanec Jamie Muray in Brazilec Bruno Soares pri moških dvojicah, Američanka Bethanie Mattek Sands in Čehinja Lucie Safarova pri ženskih dvojicah ter Nemka Laura Siegemund in Hrvat Mate Pavić pri mešanih dvojicah.

Pilić: Ni bil pravi

Nekdanji vrhunski teniški igralec in strateg Nikola Pilić je v oceni finala med drugim povedal: “Đoković v finalu ni igral na ravni, da bi lahko zmagal. V njegovi igri ni bilo žara, ki je bil zanj značilen vse dokler na začetku junija ni osvojil še prestižni Roland Garros. Ni dobro serviral, bekend mu ni šel, da bi lahko nasprotnika sprehajal levo-desno po igrišču,” je dodal Pilić. Čeprav so mnogi menili, da so bile tri predaje, po katerih je lahko prihranil nekaj moči, na poti do finala prednost, Pilič pravi, da ni bilo tako. “Morda se je na koncu še najbolj pokazalo, da mu je pomanjkanje resnih tekem do finala onemogočilo vrhunec forme na odločilni tekmi. Đoković je bil ves čas finala nervozen, ker se je zavedal, da je tokrat proti odličnemu Švicarju nemočen. Vseeno Novaku kapa dol za vse, kar je prikazal v zadnjih letih na grand slam in masters turnirjih. Toda zdaj kot še nikoli potrebuje odmor. Telo mora enostavno resetirati, da bi lahko spet igral na ravni kot pred Roland Garrosom.”

STA, RN


Najbolj brano