Klub na naftni pogon

Čelik je pozabljen, na vrsti je Neftči Baku. Azerbajdžanski nogometni klub je že bil gost slovenskih zelenic, saj se je v bivšem pokalu Uefa dvakrat pomeril s takratnim Hitom Gorico. Jutrišnjo tekmo iz Bakuja bo ob 17. uri neposredno prenašal Sportklub1.

Matej Mavrič (št. 24) se  je pred 13 leti v dresu Gorice  veselil zmage proti Neftčiju Foto: Arhiv Pn
Matej Mavrič (št. 24) se je pred 13 leti v dresu Gorice veselil zmage proti Neftčiju Foto: Arhiv Pn

KOPER > Drevi bodo travnato zelenico stadiona Bakcell Arena na treningu spoznali koprski nogometaši, ki so ponoči oziroma okrog polnoči po slovenskem času, pripotovali v prestolnico Azerbajdžana. Včeraj dopoldne so pred odhodom v Baku še trenirali na Bonifiki, potem pa se z letalom z Brnika odpravili na dolgo pot v Azijo, kjer se bodo jutri zvečer (ob 20. uri po lokalnem in 17. uri po srednjeevropskem času) pomerili z Neftčijem. Gre za enega od štirih klubov iz bogate prestolnice Baku, ki tvorijo skoraj polovico prve lige, ki je zadnjo reformo, ko so jo zožili na deset ekip, doživela pred tremi leti. Prvak lige je Qarabam oziroma Karabah, medtem ko je koprski tekmec zasedel četrto mesto.

Neftči primorskim ljubiteljem nogometa ni neznano ime, saj se je dve sezoni zapored - poleti leta 2001 in 2002 - v pokalu Uefa meril s tedanjim Hitom Gorico. Obakrat je za Novogoričane igral tudi Matej Mavrič Rožič, ki je od konca nogometne kariere tehnični vodja koprskega moštva in se bo tako z Neftčijem srečal že tretjič. “Sedanja ekipa Neftčija je povsem druga zgodba kot pred 14 leti, ko smo z Gorico igrali proti njim. Takrat še zdaleč niso bili tako močan klub, kot so danes, favorit je bila Gorica. V Azerbajdžanu so se vmes gospodarski kazalci obrnili navzgor, predvsem po zaslugi naftne industrije, gospodarstvo je zacvetelo in tudi klub je močno dvignil proračun. Privoščijo si lahko drag in raznolik igralski kader z vsega sveta. Precej kupujejo in to dokaj kvalitetno. V vsakem primeru so favoriti oni in tako naj tudi ostane,” nam je pred odhodom povedal Mavrič. Belo-modri so jih sicer obakrat izločili.

Vratar Igor Nenezić je skupaj z ostalimi soigralci na Bonifki stopil na avtobus za Brnik in na letalo za Carigrad, toda tam so se poti koprske ekipe in vratarja razšle. V Baku je namreč ob Božidarju Radoševiću in Erminu Hasiću kot tretji vratar odpotoval mladi David Adam. Neuradno smo izvedeli, da sta Nenezić in bivši igralec Kopra Bojan Đukić odpotovala na preizkušnjo v Iran.

Neftči se lahko razen s tem, da je najuspešnejši azerbajdžanski klub še iz obdobja Sovjetske zveze, ponaša tudi s prebojem v skupinski del evropskih tekmovanj. V sezoni 2012/13 je igral v skupinskem delu evropske lige z milanskim Interjem, beograjskim Partizanom in Rubinom iz Kazana. Ustanovljen je bil leta 1937, sprva kot Neftyanik. V sovjetskem obdobju je v prvi zvezni ligi igral 27 sezon, zablestel pa je v obdobju samostojnega Azerbajdžana. Predvsem pod vodstvom sedanjega trenerja Bojukaga Hadžijeva, pod čigar vodstvom je osvojil dva državna in dva pokalna naslova. Predsednik kluba Sadik Sadikov je sorodnik enega od bogatih naftnih milijonarjev. V ekipi je devet tujcev, od tega pet Brazilcev, med katerimi naj bi izstopal 31-letni napadalec Flavinho, ki je dolga leta igral v brazilskih nižjeligaških prvenstvih. Njihova liga je sicer na lestvici Uefa dve mesti za slovenski prvo ligo (30:32)

ROK MAVER


Najbolj brano