Ključen bo že januar

V taboru edinega primorskega košarkarskega prvoligaša konec koledarskega leta pričakujejo z mešanimi občutki. Portorožani so lahko ponosni na uvrstitev med osem najboljših v lanski sezoni, trenutno pa jim kaže slabše.

KK Portorož: volja je,  kakovost pa bo šele treba potrditi.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
KK Portorož: volja je, kakovost pa bo šele treba potrditi.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Lanske novoletne praznike so košarkarji Portoroža pričakali v zgornjem delu lestvice z izkupičkom šestih zmag in treh porazov. Ladjarji so bili pravi hit uvodnega dela sezone in so se kljub seriji porazov v nadaljevanju prebili v četrtfinale prvenstva.

Po številnih kadrovskih spremembah v poletnih mesecih so v novo sezono krenili z zelo izkušeno zasedbo in na videz precej daljšo klopjo, kar pa se za zdaj ni izkazalo za zmagovalno kombinacijo. Izkušeni borci so se v začetnih desetih krogih spopadali s številnimi poškodbami, bogate mednarodne izkušnje Saša Ožbolta, Stipeta Modrića, Jureta Močnika in Vjeka Petrovića pa v nasprotju s pričakovanji niso prinašale zmag v izenačenih končnicah. Portorožani so tako iz rok izpustili kar nekaj dragocenih točk in v desetih obračunih parket le trikrat zapustili dvignjenih rok.

Trenutna delitev osmega mesta s Hopsi in Mariborom nikakor ni tragična, vendar četa Konstantina Subotića za petim mestom, ki prinaša mirno nadaljevanje v ligi za prvaka, trenutno zaostaja že za tri zmage.

Vse kaže, da bo primorska košarka tudi v letošnji sezoni ostala brez predstavnika na zaključnem turnirju Pokala Spar, saj sta tako Portorož kot Plama pur na prvih tekmah 5. kroga izgubila pred domačimi gledalci. Portorožani so sredi meseca klonili proti Šenčurju s 53:78, Bistričani pa so v torek proti Kolpi izgubili s 60:71. Po minimalnem vodstvu domačinov v prvi četrtini so gostje iz Črnomlja prevzeli pobudo in na polčas odšli s prednostjo petih točk. Nadaljevanje ni prineslo preobrata, tako da so Belokranjci pred povratno tekmo, ki bo na sporedu 6. januarja, veliki favoriti za napredovanje.

Največji razlog za skrb je slaba forma moštva, ki nikakor ni uspelo nekaj tekem v nizu odigrati na visoki ravni, dvotedenski premor pa je Portorožanom prišel še kako prav. Strokovni štab lahko v teh dneh v miru analizira opravljeno delo in pripravlja načrt za najpomembnejši del sezone, ki se začenja že na prvo januarsko soboto z gostovanjem pri domžalskem Heliosu. Sledil bo domači obračun proti trenutno drugouvrščenemu Zlatorogu, do konca januarja pa še dve gostovanji pri neposrednih tekmecih za mesto v ligi za prvaka, Polzeli in Šenčurju. Po teh štirih tekmah bo že jasno ali se lahko Portorožani nadejajo boja za mesta v zgornjem delu ali pa jih čaka neugoden boj za obstanek. Trenutno je v najslabšem položaju Elektra, ki je še brez zmage, medtem ko vrh lestvice z maksimalnim izkupičkom presenetljivo zaseda Tajfun iz Šentjurja. V Luciji trdno stiskajo pesti za čimprejšnjo vrnitev prvega strelca Alena Hodžića, ki je zaradi težav s hrbtom odigral le šest prvenstvenih tekem.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano