Kljub vsemu dobra sezona

Jaka Hvala je bil še na planiški četrtek po spodletelih kvalifikacijah na letalnici razočaran. Ob spremljanju razpleta najboljših pa je že umirjeno strnil vtise o tekmovalni sezoni, od katere je vendarle pričakoval več.

Jaka Hvala še lovi nov stik s svetovnim vrhom.  Foto: Ziga  Zivulovic Jr.
Jaka Hvala še lovi nov stik s svetovnim vrhom.  Foto: Ziga Zivulovic Jr.

PLANICA > Za 21-letnega Jaka Hvalo je mimo druga sezona iskanja vrnitve na pota uspeha, ki so jo vendarle nakazali nastopi v celinskem pokalu z uvrstitvami na zmagovalne stopničke, medtem ko v svetovnem pokalu letos ni bil med dobitniki točk. Po uvodnem nastopu na prizorišču svoje edine zmage v svetovnem pokalu v Klingenthalu je novo priložnost dočakal šele na skandinavski turneji.

> Ste s Planico končali sezono?

“Sem.”

> Kakšno oceno bi si dali sami?

“Hm, bilo je zelo razgibano in zelo naporno. Poleti smo delali na nekih osnovah, s katerimi naj bi se vrnil tja, kjer sem že bil, predvsem pri počepu in preletu z mize. Imel sem kup vzponov in padcev. Kazalo je že, da se bom izvlekel iz te krize, pa je spet sledil padec forme. Sploh jesen je bila krizna, na državnem prvenstvu sem bil šele trideseti. Lahko bi obupal, ampak verjel sem v to, kar smo delali. Zelo sem vesel, da se je zima iztekla, kot se je. Pozimi sem začel bolj konstantno skakati, šlo mi je tudi v celinskem pokalu. Dosegal sem uvrstitve med šest najboljših, izgubil strah in spet pridobil samozaupanje. Če potegnem črto pod sezono, moram biti zadovoljen, čeprav mi je na koncu Planica pustila nekaj grenkega priokusa. Je le domača tekma in vsak si želi pred domačimi navijači daleč leteti. Ampak nič hudega, tudi velikanko sem preživel brez težav. Osnove in nastavke za naprej že imam.”

> Vam je torej že jasno, kaj morate narediti v začetku priprav? Morda tudi to, da bi se prepustili toku in manj razmišljali o napakah?

“Vem, kaj moramo popraviti, načrta za naprej pa nimam. Zdaj bom tri tedne dal glavo na off, ta čas se bom od skokov popolnoma odmaknil. Potem pa nazaj na delo. Ko se bo sezona začela, bomo vse točno postavili.”

> Vaši skoki so bolj ali manj konstantni, manjkajo pa daljave.

“Ja, mogoče sem imel nekaj težav prav zadnje dni sezone. Nisem pa imel težav po odrivu z mize. Zaupanja v svoje sposobnosti nisem izgubil, kar je zelo pomembno. Malo je zmanjkalo, da bi pridobil še nekaj pri daljavi. To je potencialno lahko hiter preskok.”

> Ste eden tistih, ki so doživeli hiter vzpon. Pa ste bil pripravljeni na krizo, ki se pri mlajših skakalcih pojavi po vzponu?

“O tem res nisem razmišljal. Šel sem iz tekme v tekmo, dobro sem skakal. Je pa kriza nekaj normalnega. Bolje, da me je doletela pri 20 kot pri 25 letih. Važno je, da zaupam vase in bom prej ali slej splezal tudi iz krize.”

> Celinski pokal je v javnosti podcenjeno tekmovanje, kar pa ne drži, saj je tam konkurenca močna že znotraj slovenske ekipe.

“In letos je bila še večja. Tudi v Sloveniji na vrata ekipe trka že toliko fantov, da se vsi ne uvrstijo niti na tekme celinskega pokala. Na vsaki tekmi je težko zmagati ali biti vseskozi v vrhu, pa naj gre za svetovni ali celinski pokal.”

> Kako na skakalce vplivajo menjave trenerjev, prehodi iz ene v drugo ekipo?

“Kaj pa vem ... Ko sem iz mladinske ekipe prišel v člansko, se je spremenil način treningov. Pomembno je, da imaš svojo predstavo dela in cilj ter se tega držiš. Trenerju pa moraš zaupati in rezultat pride.”

> Prenovljena Planica daje neko novo energijo. Nisem slišal nikogar, ki ne bi hvalil nove letalnice.

“Ja, ker je res lepa. Prejšnja je imela stari profil in je bila zelo kavbojska. No, saj mi je bila všeč, ko sem se je navadil. Ta je res lepa, vsak, ki je prvič skočil, je bil v izteku zelo nasmejan.”

ROK MAVER


Najbolj brano