Kljub vročini ni bilo presenečenj

Klubska kronometra, s katerima se je včeraj začelo svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, je zaznamovala velika toplotna obremenitev, ki pa ni premešala pričakovanih razmerij moči pri vrhu.

Primož Roglič Foto: Roberto Bettini
Primož Roglič Foto: Roberto Bettini

DOHA > V ženski konkurenci je slovenska zasedba BTC City Ljubljana z ajdovsko kolesarko Polono Batagelj osvojila sedmo mesto med osmimi ekipami, ki so prišle v cilj. V elitni kategoriji pa je bil Primož Roglič z nizozemsko ekipo Lotto med 17 moštvi peti. Po dveh zmagoslavjih ameriškega BMC, ki je včeraj na drugem mestu zaostal 12 sekund, se je na vrh vrnil belgijski Etixx Quick Step, ki je tako dobil še tretjo od petih izvedb klubskega kronometra. Specialist za vožnjo na čas Nemec Tony Martin in luksemburški državni prvak v kronometru Bob Jungels sta narekovala ritem na 40-kilometrski preizkušnji, v kateri je dobro vrtel pedala siceršnji sprinterski specialist, Marcel Kittel. Za Nemca je to spodbuden podatek pred nedeljsko cestno preizkušnjo, kjer gre pričakovati ciljni sprint glavnine.

Danes se na svetovnem prvenstvu začenjajo posamični kronometri. Slovenija med mlajšimi člani in mladinkami, kjer bo reprezentančne barve zastopala tudi Novogoričanka Katja Kerpan, sicer nima višjih ciljev.

Sicer pa je belgijska ekipa včeraj imela dvojni razlog za zadovoljstvo. Zadnja letošnja klasika Pariz-Tours, ki je domena sprinterjev, je presenetljivo pripadla kolumbijskemu novincu med profesionalci Fernandu Gavirii. Na preizkušnji, ki je po dolžini (252,5 kilometra) primerljiva s cestno preizkušnjo svetovnega prvenstva, je vrtela pedala večina sprinterskih specialistov oziroma favoritov za medalje na nedeljski dirki. Kot dobrodošlo generalko jo je vzel tudi prvi slovenski adut Luka Mezgec, ki je na koncu osvojil deveto mesto. Njegovi klubski kolegi iz Orice so medtem v Dohi osvojili še eno medaljo v moštvenem kronometru. Včeraj so bili bronasti. Manjka jim še najžlahtnejše odličje. Za ekipo Quick Step, ki je progo prevozila s povprečjem 56.426 kilometra na uro, je zaostala 37 sekund. Še 18 sekund več primanjkljaja pa si je nabral Rogličev Lotto.

Slovenski ekipi na ženskem kronometru ni šlo vse po načrtih. Hrvatica Mia Radotić in Poljakinja Anna Plichta sta kmalu popustili, njena rojakinja Eugenia Bajuk pa je predrla zračnico, a smolo oziroma težave z vročino je imela tudi konkurenca. “To je šport, potrebuješ tudi nekaj sreče. Želele smo si šesto mesto, a bomo morale počakati vsaj še eno leto na novo priložnost,” je povedala Batageljeva, ki je s klubskimi kolegicami za zmagovalno nizozemsko ekipo Boels zaostala 3 minute in 43 sekund. ASO


Najbolj brano