Kljub ustaškemu pozdravu sporni Šimunić Čačićev pomočnik

Bolj kot imenovanje nekdanjega trenerja Maribora Anteja Čačića za novega selektorja hrvaške nogometne reprezentance duhove v športnem svetu vznemirja imenovanje Čačićevega pomočnika. Delo v reprezentanci je dobil razvpiti Josip Šimunić, ki si je še kot nogometaš prislužil kar deset tekem prepovedi nastopanja zaradi spornega ustaškega pozdrava.

 Foto: STA
Foto: STA

ZAGREB > Kljub dejstvu, da si je s spornim pozdravom, s katerim so se naslavljali pripadniki ustaškega pronacističnega režima med drugo svetovno vojno, prislužil strogo kazen, ki je pomenila predčasen konec njegove reprezentančne kariere, se je Hrvaška nogometna zveza odločila prav za podpis pogodbe s Šimunićem.

Šimunića je kaznovala Mednarodna nogometna zveza Fifa, kazen pa je potrdila tudi najvišja sodna instanca v športu Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani, kar je takrat pomenilo, da je nekdanji reprezentančni branilec ostal brez nastopa na lanskem svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji. Šimunić je za nameček moral v blagajno Fife vplačati še 30.000 švicarskih frankov.

Šimunić je na tekmi dodatnih kvalifikacij proti Islandiji 19. novembra 2013 v Zagrebu, ko si je Hrvaška izborila nastop na mundialu, po zadnjem sodnikovem žvižgu navijačem na Maksimirju prek mikrofona vzklikal "Za dom", oni pa so mu odgovarjali "Spremni". Disciplinska komisija Fife je ugotovila, da je takšen pozdrav diskriminatoren, zato je nogometašu izrekla tako visoko kazen.

Sedemintridesetletnega v Avstraliji rojenega Šimunića je s 25.000 kunami (3200 evrov) kaznovalo tudi hrvaško tožilstvo, ki je potrdilo, da se je nogometaš dobro zavedal, kaj pomeni pozdrav in kdo ga je uporabljal.

Zaposlitev Šimunića na zvezi je nov črni madež za Hrvaško, potem ko so hrvaški reprezentanci odvzeli točko v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2016 zaradi nacističnega simbola kljukastega križa, ki so ga huligani upodobili na zelenici splitskega Poljuda pred kvalifikacijsko tekmo z Italijo v Splitu.

STA


Najbolj brano