Klepačeva odslej s Srebotnikovo

Kljub težavam z bolečinami v predelu hrbta v prvem tednu turnirja za grand slam v Melbournu je bilo po dveh zaporednih porazih v uvodnih krogih turnirjev v Sydneyju in Melbournu jasno, da teniška idila med Andrejo Klepač in Španko Laro Arruabarrena poka. Od včeraj pa je nova stalna partnerka Andreje Klepač postala prav Katarina Srebotnik, najboljša slovenska igralka od osamosvojitve.

Katarina Srebotnik (levo) in Andreja Klepač poleti leta 2012, tik 
pred odhodom na olimpijski turnir v London Foto: Stanko Gruden
Katarina Srebotnik (levo) in Andreja Klepač poleti leta 2012, tik pred odhodom na olimpijski turnir v London Foto: Stanko Gruden

MELBOURNE > “Zelo sem vesela, da se je Katarina odločila igrati z menoj, saj vsi vemo, kaj je doslej v tenisu dosegla in za kako dobro igralko gre. Verjamem, da bom ob njej še napredovala, predvsem pa, da se bova na igrišču dobro ujeli. Prednost zamenjave stalne soigralke vidim predvsem v tem, da se bom lahko odslej kot igralka dvojic končno dobro pripravljala na posamezne turnirje. Tega mi pač soigralke, ki so jim prioriteta nastopi pri posameznicah, doslej niso omogočale, kot bi sama želela,” je takoj po sklenjenem dogovoru povedala 29-letna Koprčanka Andreja Klepač.

Andreja Klepač in Katarina Srebotnik imata rojstni dan v marcu. Koprčanka bo imela 30 let, Slovenjgrajčanka s stalnim prebivališčem v Dubaju pa je pet let starejša. Katarina Srebotnik se lahko v teniški karieri ponaša s štirimi WTA lovorikami med posameznicami in 36 med dvojicami. Doslej je zaslužila 7,330.000 ameriških dolarjev turnirskih nagrad. V začetku julija leta 2011 je bila na svetovni jakostni lestvici pri dvojicah prva igralka na svetu, posamezno je ranking kariere z 20. mestom dosegla avgusta leta 2006. Zadnja leta igra le dvojice, kjer je trenutno 16. igralka na svetu. V karieri je pri dvojicah dobila 660 dvobojev, izgubila pa 315. Andreja Klepač je trenutno 23. igralka na svetu, ima štiri WTA zmage pri dvojicah (razmerje zmag in porazov 246:229), po podatkih združenja WTA je v karieri zaslužila 819.637 ameriških dolarjev.

Andrejin trener Primož Starčič je potrdil, da se je s Katarino o sodelovanju začel pogovarjati že oktobra lani v Pekingu. Z Andrejo sta tedaj več časa skupaj trenirali, ker sta njuni siceršnji partnerici večino časa posvečali treningu za nastope med posameznicami. Katarina do takrat ni niti razmišljala o igranju z Andrejo, saj je bil njen ranking slednje prenizek. Igralke z višjim rankingom so namreč uvrščene med nosilce pri žrebih turnirjev, kar seveda prinaša določene prednosti. Po dobrih rezultatih ob koncu sezone 2015 in izboljšanju rankinga na trenutno 23. mesto na svetu, pa je sodelovanje le postalo bolj aktualno.

Obe slovenski predstavnici med mešanimi pari sta uspešno preskočili drugo oviro na prvem letošnjem turnirju za grand slam v Avstraliji. Katarina Srebotnik je bila uspešna v paru s starejšim od bratom Murray, Jamiejem, Andreja Klepač pa se je v četrtfinale uvrstila skupaj s Treatom Hueyjem s Filipinov. Srebotnikova, ki je na velikih turnirjih prvič moči združila z Jamiejem Murrayjem, s katerim sta četrta nosilca, je premagala nemško-kolumbijsko navezo Anna-Lena Groenefeld/Robert Farah s 6:4, 6:4, Klepačeva in Huey pa sta v hitropoteznem tretjem nizu premagala Rusinjo Aljo Kudrajcevo in Šveda Roberta Lindstedta.

“Katarina mi je že pred turnirjem v Melbournu zaupala, da ni posebej srečna pri igranju z Madžarko Timeo Babos. Tudi z Andrejo sva ves čas razmišljala, da bi bilo veliko bolje igrati z dobro specialistko za dvojice kot pa predvsem odlično posameznico. Tudi Lara Arruabarreno je namreč pred turnirji večino časa za priprave namenila igranju singla. Po neuspehu obeh v Melbournu pa je odločitev o novem sodelovanju dokončno dozorela,” je novo in izključno slovensko dvojico predstavil Primož Starčič.

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano