Žakljeva ostala brez stopničk

Finale svetovnega pokala gorskih kolesark v Val di Sole se ni iztekel po željah najboljše Slovenke Tanje Žakelj. Kolesarka iz Ledin je tekmo končala daleč od stopničk - na 13. mestu.

Tanja Žakelj v Val di Sole ni uspela stopnjevati tempa in je 
ostala za najboljšimi. Foto: Klemen Humar
Tanja Žakelj v Val di Sole ni uspela stopnjevati tempa in je ostala za najboljšimi. Foto: Klemen Humar

COMMEZZADURA > To mestece v italijanski gorsko-turistični dolini Val di Sole tokrat ni bilo kraj srečnega imena za Tanjo Žakelj iz Ledin nad Idrijo, ki je upala, da bo po dvigu forme na ameriški turneji svetovnega pokala gorskih kolesark v krosu prvič letos le stala na stopničkah za najboljše. Po tem, ko je v ZDA segla do šestega mesta, je tokrat dosegla le 13. čas.

Prvič v karieri je zmagala Danka Annika Langvad pred Švicarko Jolando Neff, ki je po odstopu najnevarnejša zasledovalke, Norvežanke Gunn Rite Dahle Flesjaa imela odprto pot do skupne zmage v letošnji sezoni svetovnega pokala. Tretje mesto na zadnji tekmi je osvojila Rusinja Irina Kalentijeva. Tokrat je najboljšo slovensko uvrstitev - osmo mesto - dosegla Škofjeločanka Blaža Klemenčič, ki je do zadnjega kroga držala celo četrti položaj. Tanja Žakelj ni uspela pospeševati iz kroga v krog. Kmalu po začetni gneči je padla na 13. mesto v koloni, kje je do konca dirke tudi ostala.

“Imela sem previsoke cilje. Bil je še en slab dan. Verjamem, da sem bolje pripravljena. Ciljala sem na zmagovalne stopničke. Potrudila sem se po najboljših močeh. Vem, da je vsaka točka zelo pomembna. Ob marsikateri negativni misli med dirko sem se potrudila. Navijači so me glasno vzpodbujali. Sedaj mi za izboljšanje dosežkov sezone ostane le še svetovno prvenstvo. Celo leto sem trenirala za to dirko. Upam, da bom imela boljši dan. Obljubim, da se bom potrudila,” je po tekmi povedala Tanja.

Več veselja za Primorce je bilo - resda v manj kakovostni in neolimpijski disciplini - v štiri krosu, kjer je četrto mesto osvojila članica ajdovskega Črnega trna Monika Hrastnik, v četrtfinale in na končno 14. mesto pa se je prebil njen klubski kolega Mitja Ergaver. Tekmoval je tudi svetovni prvak v smučarskem krosu, Mariborčan, Filip Flisar in zasedel 24. mesto. Zmagala sta Nizozemka Anneke Beerten in Nemec Aiko Göhler.

STA, IM


Najbolj brano