Klemenčičeva v Novem Mestu spet pred Žakljevo

Švicarska gorska kolesarka Jolanda Neff je zmagovalka prve tekme sezone svetovnega pokala v olimpijskem krosu v češkem Novem Mestu. Na startu sta bili obe najboljši Slovenki, Blaža Klemenčič (Habitat Mountainbiketeam) je končala na 14. mestu, Tanja Žakelj (Unior Tools Team) pa na 15.

Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je bila 15. Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je bila 15. Foto: Grega Stopar

NOVE MESTO > Druga je bila norveška veteranka Gunn-Rita Dahle Flesjaa, ki je prvič na stopničkah v svetovnem pokalu stala že davnega leta 1995, takrat je bila Neffova stara dve leti, danes pa je zaostala za sekundo. Tretje mesto je osvojila Francozinja Pauline Ferrand Prevot.

Proga na Moravskem - tu je med drugim letos zmagal tudi biatlonec Jakov Fak - je bila v preteklosti že srečen kraj za slovenske gorske kolesarje. Leta 2013 je Žakljeva prikolesarila do prve slovenske zmage v svetovnem pokalu v olimpijskem krosu, leto kasneje pa je Miha Halzer dobil dirko v krosu na izpadanje; tudi to je bila premierna slovenska v tej disciplini in moški kategoriji svetovnega pokala.

Žakljeva in Klemenčičeva sta pred letom dni na startno-ciljni ravnini Vysočine Arene, ki bo prihodnje leto gostila svetovno prvenstvo, obračunali za 10. mesto. Tokrat sta predolimpijsko sezono na progi začeli v ospredju, nato pa se ustalili okrog 15. mesta. V četrtem krogu sta pridobili nekaj pozicij, na koncu pa se spet borili za 14. mesto, boljša je bila Klemenčičeva, ki je bila po poškodbi kolena v pripravljalnem obdobju nad uvodom navdušena.

"S prvo dirko sem zadovoljna, koleno je zdržalo, nič me ni bolelo. Imela sem dokaj konstanten ritem. Na zadnjem vzponu proge sem izgubljala, ker sem vozila drugo linijo. Na treningu je bila v redu, na dirki pa ne. Prva dva kroga sem tam izgubljala. Sem kar grizla, kakšen krog je bil malo lažji, kakšen spet težji," je razložila slovenska državna prvakinja Klemenčičeva in o novem dvoboju z Žakljevo dodala: "Mislim, da je to dobra borba za obe. Gledava ena drugo, gledava ostale tekmice, obe dava vse od sebe. Enkrat je boljša ena, drugič pa druga."

"Startala sem res dobro. Ujela sem drugo pozicijo. Ali je to razlog, da sem čez celo dirko plačevala, ker se noge niso več dobro vrtele, ne vem. V startnem krogu sem začela izgubljati. Osredotočila sem se nase. To je trenutni izkupiček. Celo dirko nisem imela pravih občutkov. Kjerkoli sem se prisilila, da sem šla hitreje, sem kmalu plačevala. Držala sem mesto, na katerega sem padla. To je bil maksimum. Lahko bolje dirkam, bolje sem pripravljena. Bilo je težko. Konkurenca je zelo zgoščena. Grem pa z optimizmom naprej," pa je povedala Žakljeva.

Že pred tem je svoje delo opravil Gregor Krajnc (Calcit Bike Team), ki je dirko mlajših članov končal na 42. mestu.

Naslednja dirka v krosu bo že čez teden dni, ko tekmovalce čaka preizkušnja v nemškem Albstadtu.

STA


Najbolj brano