Klančnik na smučarskem vozu vidi tudi Massija

Novoizvoljeni predsednik zbora in odbora panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Iztok Klančnik je prepričan, da ima smučanje v Sloveniji prihodnost ter si želi, da bi se smučarski voz premaknil naprej. Na tem vozu vidi Andreo Massija, stratega uspehov slovenske šampionke Tine Maze.

Andrea Massi Foto: STA
Andrea Massi Foto: STA

LJUBLJANA > Predstavniki smučarskih klubov, zbrani na zboru alpskih disciplin, so v torek s 65 glasovi za, brez glasu proti, 50-letnega Iztoka Klančnika, zadnjega jugoslovanskega mladinskega prvaka v akrobatskem smučanju, izvolili za novega predsednika najvišjega organa v organizacijski shemi alpskih disciplin.

Klančnik priznava, da nima neposrednih izkušenj z delom v alpskem smučanju. Največ stavi na bogate izkušnje iz poslovnega sveta, širok krog poslovnih poznanstev doma in v tujini ter neomadeževani ugled.

Smučanje ima v genih

V prvih izjavah po izvolitvi na novinarsko poizvedovanje, zakaj se je pustil prepričati v kandidaturo, brez pretiranega ovinkarjenja pove: “Spraševal sem se, ali sploh to potrebujem in sem si že sam pri sebi odgovoril, da tega v bistvu ne potrebujem. Želim in verjamem pa, da se stvari lahko spremenijo. Doma sem iz Kranjske Gore, tako da imam smučanje v genih, želim si, da se ta smučarski voz premakne naprej.”

Največji Klančnikov izziv bo, kako alpskemu smučanju zagotoviti prihodnost ter poiskati prave smučarske strokovnjake, ki bodo z dušo in srcem delovali za slovensko smučanje. Skupaj z novim alpskim odborom se je že takoj po izvolitvi lotil dela. Že dan po izvolitvi so objavili javni poziv za iskanje novega profesionalnega strokovnega vodje oziroma direktorja panoge za alpsko smučanje. Razpis so objavili v slovenščini in angleščini, saj se, kot pravi, ne želijo omejevati le na slovenske kandidate. Poziv se bo iztekel prihodnjo sredo.

Še pred zaključkom tekmovalne sezone so se pojavila razmišljanja o tesnejšem sodelovanju italijanskega arhitekta uspehov Tine Maze Andree Massija s slovensko zvezo. Po predvidenem koncu tekmovalne poti slovenske šampionke si na zvezi obetajo, da bo Massi del bogatih izkušenj pri oblikovanju šampionke odstopil najbolj obetavnim slovenskim tekmovalcem.

Iščejo novega vodjo

Klančnik je Massija pripravljen vzeti na “smučarski voz”. Seveda pa se postavlja vprašanje, kakšno vlogo bi lahko 47-letni Goričan dobil v novi organizacijski shemi alpskih disciplin. “Iščemo novega vodjo panoge, ki bo popoln strokovnjak na svojem področju, čaka nas obnovitev pogodb s trenerji in s tekmovalci. Kakšno vlogo bo imel Massi? Seveda mu bomo pustili še nekaj časa, prav dolgo sicer ne, da sam pove, kako vidi sodelovanje s smučarsko zvezo,” je v zvezi z morebitnim sodelovanjem trenutno najbolj zaželenega trenerja dejal Klančnik.

“Moja naloga je gledati naprej, tudi v iskanje dodatnih sponzorjev, ne nujno le v Sloveniji. Verjamem, da so alpske discipline izredno privlačne. Treba je poiskati podjetja in ljudi, ki jih smučanje zanima, ponuditi storitve in narediti več kot doslej, verjamem, da se to da,” je optimističen Klančnik.

“Najbolj pomembno je, da se že določeni programi ne krčijo med tekmovalno sezono. Na nas je, da zagotovimo pogoje za izpeljavo programov, šele potem lahko pričakujemo rezultate. Tekmovalci se morajo sprostiti in se ukvarjati s tem, kar se od njih pričakuje, torej da trenirajo, da so pripravljeni psihično in fizično in da od sebe na tekmah dajo maksimum,” je še dejal Klančnik, ki v zadnjih 14 dnevih smučanje sanja podnevi in ponoči.

STA


Najbolj brano