Keukeleire zmagovalec v Kopru (FOTO)

V slovenski prestolnici se je začela kolesarska dirka po Sloveniji, na kateri pedala vrtijo tudi zveneča imena. Cilj prve etape s presenetljivim zmagovalcem je bil v Žusterni, start druge pa bo jutri ob 11. uri iz Nove Gorice.

Belgijec Jens Keukeleire je zmagovalec prve etape kolesarske dirke Po Sloveniji. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Belgijec Jens Keukeleire je zmagovalec prve etape kolesarske dirke Po Sloveniji. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Uvodna, 175,7 km dolga etapa slovenske kolesarske pentlje se je začela pred ljubljansko dvorano Tivoli, na poti proti Kopru pa je 141 tekmovalcev soočila s štirimi letečimi cilji in tremi vzponi tretje kategorije. Že na Igu se je za beg odločilo pet kolesarjev, ki so hitro večali razliko, glavnina pa se s tem ni obremenjevala.

Po 50 kilometrih etape se je namreč odločila, da malo bolj pritisne na pedala, razlika od peterice, v kateri sta bila tudi dva Slovenca, Jon Božič za Adrio mobil in Tilen Finkšt za Radensko, pa se je hitro zmanjševala. Ekipi Dimension Data in Sky sta na čelu narekovali ritem, prednost se je zmanjševala še hitreje, a se ubežniki niso kar tako predali. Karavana prve etape je sicer na primorske ceste vstopila na Planini pri Postojni in nadaljevala prek Divače in Kozine do slovenske Istre, kjer se je končala približno 20 minut pozneje od predvidene časovnice.

Da gre zares, je bilo jasno proti Gažonu, ko marsikdo ritma ni več zmogel, močan ritem pa je glavnino pošteno razbil; tudi marsikaterega sprinterja je tam zmanjkalo. Po 156 kilometrih je bilo bega dokončno konec, v zadnjih desetih kilometrih pa so začeli zadnji poizkusi. Ti niso bili uspešni, na koncu je vendarle prišlo do sprinta - vendar brez pričakovanih Britanca Marka Cavendisha, ki mu dirka služi kot priprava za francoski Tour, Italijana Elie Vivianija ali Slovenca Marka Kumpa. V sklepnem pobegu treh kolesarjev je bil najhitrejši Belgijec Jens Keukeleire, član ekipe Orica GreenEdge, ki je s tem tudi oblekel rumeno majico vodilnega. Drugi je bil Italijan Diego Ulissi iz Lampreja, tretji pa Britanec Scott Thwaites iz Bore Argona.

“Zaključek etape je bil zelo zahteven zaradi vseh vzponov. Etapa je bila težka, a dobra zame. Vedel sem, da sem hiter, a ne najhitrejši. Posebna zahvala gre Jacku Haigu, ki me je pripeljal do sprinta,” je po etapi razložil 27-letnik.

Najboljši Slovenec na cilju v Žusterni je bil Jure Golčer iz Adrie Mobila na 21. mestu. Zaostal je za tri sekunde, toliko kot tudi naslednji Slovenec, Luka Pibernik, iz Lampreja. Med petdeseterico so končali še Žiga Ručigaj na 41., Rok Korošec na 42. in Janez Brajkovič na 49. mestu, vsi so zaostali pol minute.

Zadnji vzpon na Gažon je bil nesrečen za lani najboljšega mladega kolesarja dirke Po Sloveniji Domna Novaka. Član Adrie Mobila je tam padel in ostal brez možnosti za visoko mesto v generalni razvrstitvi.

Prvih pet v prvi etapi: 1. Jens Keukeleire (Bel/Orica GreenEdge) 4:27:33, 2. Diego Ulissi (Ita/Lampre-Merida), 3. Scott Thwaites (VBr/Bora Argon) isti čas, 4. Francesco Gavazzi (Ita/Androni) + 0:03, 5. Sacha Modolo (Ita/Lampre-Merida) ...

Jutri se bo dirka v drugi etapi preselila v Novo Gorico, kjer se bodo kolesarji izpred stavbe mestne občine pognali ob 11. uri in se nato po spoznavanju Brd, Posočja in Cerkljanske poslovili ob 13.25 s tisoč metrov visokim gorskim ciljem prve kategorije na smučišču Cerkno (Tuškov grič). Cilj te kraljevske etape bo sicer na 1410 metrov visokem smučišču Golte.

Kolesarje čakajo štirje vzponi, od tega dva prve kategorije. Zadnji, ciljni vzpon, bo imel 7,3-odstotni povprečni naklon. Dirka se bo nato v soboto nadaljevala na Štajerskem in se končala - kot je že tradicija - v Novem mestu. Pričakovati je, da bo jutrišnja etapa, dolga 217,2 km, močno premešala vrstni red in dala prve odgovore, kdo se bo boril za končno zmago.

STA, RM, IM


Najbolj brano