Kekova zasedba test za mlado gardo

Že po šestih dneh priprav čaka koprske nogometaše prva preizkušnja na igrišču. In to že zelo zahtevna in prestižna hkrati, saj v goste na Bonifiko po skoraj letu dni prihaja Rijeka.

Utrinek z lanske tekme med Koprom in Rijeko na Bonifiki, prvi z desne je strelec edinega zadetka Ivan  Krstanović. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Utrinek z lanske tekme med Koprom in Rijeko na Bonifiki, prvi z desne je strelec edinega zadetka Ivan Krstanović. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Rečani so z vložkom italijanskega kapitala osvežili zamorjeno in utrujeno hrvaško nogometne sceno, ki jo obvladuje zagrebški šerif Zdravko Mamić, obenem pa se nasprotja med severom (Dinamom) in jugom (Hajdukom) še nikoli niso zdela tako velika. Reška zgodba je svetla točka hrvaškega nogometnega vsakdana, a zadeva ni enoplastna, saj del nogometne javnosti meni, da tudi HNK Rijeka do neke mere sodi v krog klubov bližjih Mamiću - zaradi nakupov igralcev in slabih predstav “križarjev” v medsebojnih tekmah v domačem prvenstvu, kjer je zagrebški klub nedotakljiv. Privržencem te teorije bi se imenitno vklopil še podatek, da sta obe ekipi trenutno na pripravah v istem kraju - Rovinju - in celo v istem hotelu.

Dejstvo je, da je reški klub v zadnjih dveh sezonah veliko pokazal tudi v evropskem pokalu, verjetno največ zaslug za napredek pa ima slovenski trener Matjaž Kek, ki uspešno krmari med vsemi pastmi in čermi, ki prežijo v nogometu naših južnih sosedov. Rijeki je pred kratkim s prodajo Andreja Kramarića v Anglijo uspel veliki met, saj bo pobrala deset milijonov evrov, kar je desetletni proračun (evro gor ali dol) njihovega nocojšnjega gostitelja.

Koper je v teh dneh zapustil Urban Žibert. 22-letni zvezni igralec iz Zasavja, sicer živeč v Piranu, je že skupaj z bodočimi soigralci Reggine, zadnjeuvrščenega kluba v skupini C lige Pro (nekdanja serie C). Včeraj popoldne je na jugu Italije v Reggio Calabrii že opravil prvi trening in glede na to, da mu pogodba s klubom še ni potekla, bi bilo moč pričakovati kakšen evro v vedno lačno klubsko blagajno, a naj bi v nov klub odšel brez odškodnine.

Danes ob 17. uri se bodo za mesto v moštvu lahko potegovali nekateri mladci ter Miha Kokol in Erik Salkić, ki sta na preizkušnji. Na igrišče naj bi pritekel tudi povratnik Ante Tomić, medtem ko bo v vratih Vasja Simčič. Na igrišču ne bo Mateja Palčiča in Denisa Halilovića, ki še vadita po posebnem programu.

V prodaji so tudi vstopnice za ogled tekem s Crveno zvezdo (27. januarja) in splitskim Hajdukom (31. januarja). Cena za posamezno tekmo je osem evrov, imetniki letnih izkaznic imajo zagotovljen prost vstop.

V reškem taboru je duhove razburkal primer Mato Jajalo. Zvezni igralec, ki si je z dobrimi igrami priboril povabilo v reprezentanco, je namreč v noči na torek zapustil hotel in samovoljno odšel. Zanj se zanima Fiorentina, a kazen bo zagotovo drastična. Pričakovati je, da bo po tednu dni priprav tudi Kek na prvi prijateljski tekmi prvič preizkusil okrepitve, v prvi vrsti albanskega reprezentanta Bekima Balaja (tisti, ki jih je na zloglasni tekmi v Beogradu dobil s stolom po hrbtu) in Marina Tomasova, ki se je v Hrvaško vrnil iz Nemčije. Verjetno bosta minute dobila tudi slovenska nogometaša Goran Cvijanović in Miral Samardžić. Vstopnice stanejo osem evrov, imetniki letnih abonmajev pa imajo z njimi prost vstop.

ROK MAVER


Najbolj brano