Kdo lahko zaustavi Mariborčane?

S petkovim dvobojem med Mariborom in Zavrčem bo odprla vrata 25. sezona prve slovenske nogometne lige. Gorica prvenstvo začenja v soboto pri Olimpiji, Luka Koper pa v nedeljo, ko na Bonifiko pridejo Domžale.

Koprčani (v belih dresih) bodo Mariborčane vnovič gostili v četrtem prvenstvenem krogu 8. avgusta. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Koprčani (v belih dresih) bodo Mariborčane vnovič gostili v četrtem prvenstvenem krogu 8. avgusta. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

NOVA GORICA > Na slovenski nogometni sceni je v zadnjem obdobju samo ena stalnica, Maribor. Vijoličasti so osvojili pet zaporednih naslovov, skupno jih imajo že 13. Bilo bi presenečenje, če prihodnjo pomlad v štajerski prestolnici spet ne bi odmeval znani vzklik “Maribor - šampion”. Mariborčani, ki jutri začenjajo evropsko zgodbo v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti Astani, so spet v vlogi izrazitih favoritov.

Vsakega niza je sicer enkrat konec, a veliko vprašanje je, kdo lahko letos zaustavi mariborsko prevlado na slovenskih igriščih. Morda sami oziroma neugoden razvoj dogodkov v evropskih kvalifikacijah. Jasno je, da Mariborčani doma zmagujejo, kupujejo in plačujejo tudi in predvsem na račun evropskih prilivov. V zadnjih letih so le še stopnjevali svoje dosežke in se lani celo prebili v skupinski del lige prvakov. Kaj bi se zgodilo v primeru uvodnega spodrsljaja proti neugodnemu kazahstanskemu prvaku, je težko reči. Gotovo pa je, da bi se določena ravnotežja porušila.

Razpored 1. SNL
V jesenskem delu sezone bodo predvidoma odigrali 22 krogov. Zadnji bo na sporedu 12. decembra, ko se bosta pomerila Luka Koper in Maribor. Spomladanski del se bo nadaljeval 27. februarja. Prvenstvo bodo sklenili 21. maja, ko bo Maribor gostil Gorico. Prvi primorski obračun je predviden za 29. avgust na koprski Bonifiki.

Plusi in minusi

Dovolj poučne so zgodbe preostalih slovenskih klubov, ki praviloma zaključujejo svoje evropske zgodbe na samem začetku, potem pa imajo velike težave v domačem prvenstvu. Nespremenjeno jedro ekipe z znanimi nosilci igre velja za eno primerjalnih prednosti Mariborčanov Morebitne zasičenosti še ni. Za motivacijo skrbi klubski ustroj, ki je še vedno nekaj korakov pred tekmeci. Konkurenca je razpršena in nedoločna. Predlani so bili v vlogi glavnih izzivalcev Maribora Koprčani, Novogoričani in Velenjčani, v lanskem prvenstvu pa Celjani in Domžalčani. Kdo bo letos?

Koprčani so ob koncu pretekle in na začetku nove sezone osvojili dve lovoriki, pokal in superpokal, a je veliko vprašanje, ali se lahko kosajo z Mariborčani v prvenstvenem maratonu. Sistem Rodolfa Vanolija sicer prinaša rezultate v izločilnih dvobojih, a preizkusni kamen bodo ligaški obračuni za točke. Koprčani so sicer zadnji, ki so slavili ligaško lovoriko pred šampionskim obdobjem Maribora. Lani so Domžalčani prvenstvo pričeli silovito z devetimi zmagami v desetih tekmah, na katerih niso prejeli gola, a Maribor je ohranil stik. Precej resnice je v tem, da se prvenstvo dobiva na malih tekmah. Mariborčani so lani jeseni izgubili medsebojne dvoboje z Domžalčani (in Celjani), premagovali pa so ostale ekipe v desetčlanski ligi. Vsaka tekma v prvenstvu pač šteje enako, tri točke. Domžalčani bodo gotovo zadržali raven teka in agresivnosti, bo pa treba tudi zabijati gole. Kot je pokazal zadnji dvojni obračun s Čukaričkim jim to ne gre najbolje od nog.

Celjani so s prodajo Benjamina Verbiča izgubili nepogrešljivega strelca, a tudi dragocenega podajalca. Težko ga bo nadomestiti. Dinamične predstave pa lahko hitro ostanejo brez rezultatske vrednosti. Lep primer je lanska Borussia Dortmund, na katero po malem spominja slog igre Celjanov. Nemci so po odhodu Roberta Lewandowskega imela precej težav v bundesligi. Imamo pa tudi slovenske primere. Morda še najboljši je Gorica, ki je svoj četrti in zadnji naslov prvaka v sezoni 2005/06 osvojila ob sijajnem strelskem in podajalnem prispevku trojčka Miran Burgić, Valter Birsa in Enes Demirović, ki so skupaj dosegli 55 golov. Naslednje poletje sta se Burgić in Birsa p(r)odala v tujino, Demirović se je poškodoval, goriška napadalna učinkovitost pa je utrpela hud udarec.

Naslovi v 1. SNL
> Maribor: 13
> Olimpija: 4
> Gorica: 4
> Domžale: 2
> Koper: 1

Boj za obstanek

Novogoriški klub se ta čas ubada z drugimi težavami, povezanimi s preživetjem in iskanjem ustreznega modela za prihodnost. Ekipa se bo v nastalih okoliščinah bržkone sestavljala še, ko se bo prvenstvo začelo. Cilj je seveda obstanek v ligi. Za novinca v ligi, Krško, bo seveda najtežje. Nič bistveno lažje ne bo za velenjski Rudar, ki je izgubil kar nekaj pomembnih nosilcev igre in nasploh premešal zasedbo. Trenerja Jerneja Javornika torej čaka rudarsko delo. Novomeška Krka je v prvoligaški druščini preživela dve sezoni, kar pomeni, da je pridobila pomembne izkušnje, obdržala pa je tudi moštveno jedro s prepoznavnim igralnim slogom.

Še največji uganki sta Olimpija in Zavrč. Ljubljančani so s prihodom Milan Mandarića prenovili igralsko in trenersko zasedbo. Od njihovega četrtega zaporednega in zadnjega naslova pa minevata natanko dve desetletji. Zavrč je kot ob vsakem prestopnem roku zelo aktiven na tržišču, pri čemer menjava igralce kot po tekočem traku. V preteklih dveh poletnih prestopnih rokih so sestavili konkurenčni zasedbi, ki sta se jeseni zavihteli pod vrh lestvice. Zanimivo bo videti, kako se bodo letos izkazale poteze dinastije Vuk.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano