Kdo je lahko morebiten nasprotnik Luke Koper v prvem krogu?

Po zmagi v finalu pokala se oči koprskih navijačev obračajo k možnim tekmecem v kvalifikacijah za evropsko ligo. Luka Koper bo imela v prvem krogu status nosilca, kar teoretično pomeni lažjega nasprotnika, a na možnost uspeha v precejšnji meri vpliva tudi žreb.

Lani so Koprčani izpadli v drugem krogu kvalifikacij proti 
Nefčiju. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Lani so Koprčani izpadli v drugem krogu kvalifikacij proti Nefčiju. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER >Čeprav so Koprčani zmagovalci pokalnega tekmovanja, bodo morali nastopiti že v prvem kvalifikacijskem krogu. Lani so bili Novogoričani, prav tako zmagovalci pokala, neposredno uvrščeni v drugi krog, a je medtem Uefa nekoliko spremenila sistem. Nekaj več klubov iz najmočnejših držav se bo uvrstilo neposredno v ligaški del evropske lige, kar posledično pomeni, da bo manj klubov srednje kakovosti preskočilo prvi krog.

Slovenija na Uefini lestvici klubskih tekmovanj zaseda 29. mesto (lani je bila 30., za prihodnjo sezono je napredovala za eno mesto), Luka Koper pa je na klubski lestvici na 287. mestu s 4,475 točkami. S tem je za Mariborom in Olimpijo tretje najvišje uvrščeni slovenski klub. To pomeni, da bodo Koprčani imeli v prvem krogu status nosilca in bodo lahko za nasprotnika dobili enega od 51 najslabše rangiranih klubov. Večina od njih je širši javnosti neznanih. Prihajajo iz držav, v katerih je nogomet na nižji ravni kot v Sloveniji.

Uefa sicer na dan žrebanja klube razdeli po geografskem načelu v skupine po deset ali 12 ekip, a to ni zabetonirano pravilo, saj je število nosilcev in nenosilcev po regijah različno. To so Koprčani pred tremi leti že izkusili, ko jih je delno dirigiran žreb poslal v kazahstansko Karagando. Vseeno gre pričakovati, da bodo Koprčani za nasprotnika dobili klub iz širšega balkansko-sredozemskega bazena.

Med najbolj zaželenimi bi lahko bili klubi iz San Marina (La Fiorita, Folgore ali Juvenes), Malte (Balzan) in Andore.

Med najbolj zaželenimi s seznama morebitnih nasprotnikov so tako klubi iz San Marina (La Fiorita, Folgore ali Juvenes) in Malte (Balzan), morda celo Andore. Najbrž bi bili dober žreb tudi albanski Kukesi, Laci ali Partizani, makedonska Renovo Džepište ali Škendija Tetovo, sarajevski Olimpic in črnogorska Mladost iz Podgorice (lani so Koprčani v prvem krogu s pol moči izločili tamkajšnji Čelik iz Nikšića). Zadnja dva sta, podobno kot Luka Koper, pokalna zmagovalca. Lahko se zgodi, da bodo Koprčani ponovno potovali v Nikšić, a le v primeru, če tamkajšnja Sutjeska ne bo državni prvak. V tekmovalnem smislu bi najtežjo oviro predstavljal beograjski Čukarički, lahko pa bi Koprčani naleteli tudi na dva budimpeštanska kluba: MTK in sloviti Ferencvaros.

Če bodo Koprčani napredovali, bodo v drugem krogu imeli status nenosilca. To pomeni, da bodo za nasprotnika dobili zahtevnejše tekmece, a so nekateri med njimi tudi premagljivi, na primer trije ciprski, poljski in slovaški klubi (Slovan, Žilina), po dva beloruska in švedska kluba (AIK Stochkolm, Goteborg), islandski Hafnarfjordur; ob njih pa še balkanska ponudba z Rijeko, Crveno zvezdo, Hajdukom, Vojvodino, najbrž Željezničarjem. Najbolj slaven klub, ki bo v bobnu nosilcev v drugem krogu, pa je, če ne upoštevamo nekdanjega svetovnega prvaka Crveno zvezdo, angleški West Ham.

DENIS SABADIN


Najbolj brano