Kdo bo prekinil avstrijsko prevlado?

Danes se s kvalifikacijami v Oberstdorfu začenja novoletna turneja, prvi vrhunec sezone v smučarskih skokih. Popotnica slovenske šesterice je dobra, napovedi pa so vendarle nehvaležne.

Peter Prevc bo predvidoma glavni slovenski adut na novoletni turneji. Foto: STA
Peter Prevc bo predvidoma glavni slovenski adut na novoletni turneji. Foto: STA

OBERSTDORF > Slovenska reprezentanca kot celota že dalj časa ni imela tako dobrih rezultatov v prvem delu sezone. Za strokovni štab je najbolj razveseljiv podatek, da se je razširil nabor tekmovalcev, ki lahko skočijo med prvo deseterico. V zadnjih, že tako ali tako uspešnih sezonah pod taktirko Gorana Janusa, so bili v takšni vlogi dva, največ trije tekmovalci. Slovenski orli namreč v prvem delu zime praviloma niso blesteli. Preskok se je zgodil po novoletni turneji, kjer lahko letos na vidne dosežke računa vsaj četverica.

Primorski reprezentant Jaka Hvala bo 63. novoletno turnejo spremljal kot gledalec. V letošnji zimi je nastopil zgolj na uvodni tekmi svetovnega pokala v Klingenthalu in na preizkušnjah celinskega pokala na Norveškem, kjer pa se rezultatsko ni izkazal. Pred božičnimi prazniki je ob spodbudnih skokih vadil na 90-metrski napravi v Planici. Kdaj bi se utegnil vrniti v svetovni pokal, je seveda odvisno od razvoja dogodkov v nadaljevanju sezone. Priložnost se mu bo morda ponudila v japonskem Saporu 24. in 25. januarja.

Obetavna je zlasti forma Jerneja Damjana in Matjaža Pungertarja, ki sta v zadnjih letih v tem času lovila prave občutke in celo trepetala za mesto v reprezentanci. Damjan je v Engelbergu skočil na stopničke, Pungertar pa je potrdil, da se lahko uvršča tudi med deseterico. Robert Kranjec kot običajno v zadnjih letih stopnjuje rezultatske dosežke, Nejc Dežman pa se je že nekajkrat v letošnji sezoni uvrstil med dobitnike točk. Anže Lanišek nima veliko izkušenj, lahko pa z mladostno neobremenjenostjo preseneti na svoji prvi novoletni turneji.

Glavni slovenski adut ostaja Peter Prevc, ki sezone še nikdar ni odprl tako dobro. Zadnji tekmi v Engelbergu sicer nakazujeta manjši rezultatski padec. Odgovor, ali je razlog v zgoščenem tekmovalnem koledarju ter spremembah prizorišč in skakalnic ali težavah s počepom, ki jih je skušal odpraviti na treningih v Planici, ali padcu forme, bo dala novoletna turneja.

Z izločilnim tekmovalnim sistemom ima svoje posebnosti, tradicijo, odmevnost in s tem posebno težo v skakalni karavani. Tekme v Oberstdorfu (jutri) Garmisch-Partenkirchnu (1. januar), Innsbrucku (4. januar) in Bischofshofnu (6. januar) niso navadne tekme svetovnega pokala, še posebej za gostitelje, Nemce in Avstrijce

Zlasti naši severni sosedi so bili v zadnjem obdobju praktično nepremagljivi. Avstrijski skakalci so skupni seštevek štirih skakalnic dobili kar šestkrat zapored. Zadnji, ki je slavil pred avstrijsko prevlado, je bil leta 2008 Finec Janne Ahonen. Precej manj uspešni so v preteklem desetletju novoletne turneje Nemci. Zadnji, ki je turnejo dobil, je bil leta 2002 Sven Hannavald, ki je takrat postavil poseben mejnik. Slavil je na vseh štirih tekmah. Lani je novoletna turneja presenetljivo pripadla Thomasu Diethartu, ki na začetku letošnje sezone beleži skromne rezultate. Če bi mu uspelo tako kot leta 2013 rojaku Gregorju Schlierenzauerju podvig ponoviti, bi bila to že senzacija.

In kdo so favoriti? Če gre soditi po tekmah v Engelbergu, je to Simon Ammann. Prekaljeni Švicar bo imel še poseben motiv. V svoji trofejni zbirki lovorik mu manjka prav zmaga v skupnem seštevku novoletne turneje. Letos se mu tudi ob načetem Poljaku Kamilu Stochu ponuja lepa priložnost, čeprav se pri nabrušeni avstrijski in nemški konkurenci ter Čehu Romanu Koudelki, ki skače v življenjski formi, nikoli ne ve. Svoje izračune pa imajo tudi Norvežani z vodilnim v skupnem seštevku svetovnega pokala Andersom Fannemelom, Japonci in ne nazadnje tudi slovenski orli. “Ciljev si nisem postavil, a izziv je dobro skakati. Z dobrimi skoki pa lahko povsod posežem po najvišjih mestih,” je sporočil Peter Prevc.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano