Kavčič specialist za challengerje

Trenutno najmočnejši teniški turnir pri nas drugo leto zapored gosti Portorož. Turnir serije challenger, rang niže od turnirjev serije ATP, še vedno gosti vrhunske igralce, predstavlja pa tudi lepo priložnost za uveljavitev mladih slovenskih igralcev, ki jim organizator praviloma nameni povabilo.

Prvi imeni ATP Challengerja Tilia Slovenia Open: Gilles Muller (levo) in Blaž Kavčič Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Prvi imeni ATP Challengerja Tilia Slovenia Open: Gilles Muller (levo) in Blaž Kavčič Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > V primerjavi z lanskim turnirjem ima letošnji višji nagradni sklad (50.000 evrov namesto prav toliko ameriških dolarjev), vendar pa igralcem ne nudi več namestitve. Vseeno je prirediteljem uspelo zbrati kakovostno udeležbo, zadnji, ki se je pred kvalifikacijami uvrstil v glavni turnir, na ATP lestvici zaseda 348. mesto. Prvi nosilec turnirja je 27-letni Blaž Kavčič, ki mu vrnitev med najboljše po poškodbi uspeva prav z uspehi na challengerjih. Doslej je na njih zabeležil že enajst turnirskih zmag, nazadnje na Kitajskem. Trenutno je 85. igralec na svetu, pred poškodbo pa je bil tudi 68. “Če bi se sam postavil za glavnega favorita portoroškega turnirja, bi to bilo narobe. Tu je veliko dobrih igralcev, ki bodo proti nam višje postavljenim igralcem želeli pokazati vse svoje znanje,” je pred začetkom turnirja napovedal Kavčič.

Nagradni sklad turnirja je 50.000 evrov, ves turnir pa stane več kot dvakrat toliko. Denarno pogačo si bodo najboljši razdelili po naslednjem ključu: zmagovalec 6160 evrov, finalist 3600, polfinalista po 2130, preostali štirje četrtfinalisti po 1245, preostala osmerica iz osmine finala bo dobila po 730 evrov, poraženci v uvodnem krogu pa bodo dobili po 440 evrov.

Vseeno pa je prvo ime turnirja 31-letni Luksemburžan Gilles Muller, ki je zavoljo drugega kroga Wimbledona (po zmagi nad Bennetaujem je izpadel proti Federerju) na zadnji ATP lestvici za eno mesto preskočil tudi Kavčiča, leta 2011 pa je bil že 42. igralec na svetu. Muller je tudi sicer po izkupičku s turnirskih nagrad (2,323 milijona dolarjev) dvakrat “dražji” od Kavčiča. “Več kot to, da je tukaj zelo lepo, počitniško, še ne vem, vendar pa ne bi rad preveč užil počitnic, saj te na turnirju to takoj drago stane. Osredotočen sem na tekmovalni uspeh”, pa je dejal Luksemburžan

Prva igralca turnirja se bosta portoroškemu občinstvu prvič predstavila danes, Luksemburžan okoli poldneva, Kavčič pa po 16.30.

Turnirska raven omogoča ob Kavčiču (Rola in Bedene imata drug program, Žemlja še ni nared za tekmovalne dvoboje) nastop še petim manj uveljavljenim slovenskim igralcem. Zgodbo o uspehu je že izpisal Tom Kočevar Dešman, ki si je kot edini slovenski igralec iz kvalifikacij priigral nastop v glavnem delu turnirja. Z izjemno borbenostjo je z 2:1 v nizih premagal 1. nosilca kvalifikacij Hrvata Nikolo Mektića. Za nagrado bo v prvem krogu (drevi ob 19.30) igral s Tomijem Ternarjem. V drugem današnjem slovenskem obračunu pa bo s favoriziranim Kavčičem igral 17-letni Jaka Kaplja, medtem ko je Aljaž Radinski z Rusom Kravčukom igral sinoči.

Ob turnirju bo ves teden potekala vrsta spremljevalnih prireditev. Na Tartinijevem trgu se vsak dan na posebnem igrišču predstavljajo obalni klubi, v sklopu Festivala tenisa pa bodo državni turnirji obeh spolov v kategorijah od 8-11 let, do 12 let, 14 let, 16, let, 18 let ter tudi članov, rekreativcev in invalidov. Jutri zvečer bo zabava za teniške igralce (Kempinski players pool party), četrt-kov večer je namenjen dijaku piranske gimnazije, ki se je poškodoval ob skoku v vodo. Poker night je ime za turnir v pokru, kjer bodo teniški igralci, znani Slovenci in prijatelji tenisa zbirali sredstva za dober namen v Casinoju Portorož.

Spremljevalne aktivnosti so ob uspešni izvedbi tekmovalnega dela tudi podlaga za oceno, ki ga turnirju namenijo iz svetovnega teniškega združenja. Morda pa utegne portoroški turnir kdaj v prihodnje preskočiti še kakšno kakovostno stopničko.

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano