Kauzer, Božič in Taljat ter Bizjakova zmagali

Kajakaši in kanuisti so v Tacnu danes opravili še eno izbirno tekmo. Tako kot na prvi v soboto so se zmag veselili kajakaš Peter Kauzer, dvojec Božič - Taljat in kanuistka Nina Bizjak, v preostalih kategorijah pa sta tokrat na vrh prišla dan prej drugouvrščena kajakašica Eva Terčelj in tretjeuvrščeni kanuist Anže Berčič.

 Luka Božič in Sašo Taljat imata med dvojci že zagotovljeno 
tako mesto v reprezentanci kot v olimpijski ekipi. Foto: Kajakšaka Zveza Slovenije
Luka Božič in Sašo Taljat imata med dvojci že zagotovljeno tako mesto v reprezentanci kot v olimpijski ekipi. Foto: Kajakšaka Zveza Slovenije

LJUBLJANA > Obeta se napet prihodnji konec tedna, ko bosta na sporedu še preostali izbirni tekmi. Po dveh so karte namreč kar premešane. Na polovici poti so v najboljšem položaju Peter Kauzer, dvojec Luka Božič in SašoTaljat ter Nina Bizjak, ki so na obeh izbirnih tekmah zmagali, mesto v ekipi pa ima zagotovljeno tudi Benjamin Savšek, ki je imel pred tekmeci prednost tudi zaradi uspehov v lanski sezoni.

Uvrstitev v reprezentanco imata praktično zagotovljeno tudi kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj, a ker so izbirne tekme hkrati tudi ena izmed stopnic na poti do osvojitve olimpijske vozovnice, se med tekmovalkama obeta napet dvoboj za pot v Rio. Podobno je bilo tudi pred štirimi leti, ko je odločitev o potnici v London padla šele v zadnji vožnji EP.

Na prvi izbirni tekmi je z nekaj manj kot tremi sekundami in pol prednosti slavila Urša Kragelj, na drugi tekmi pa je prvo zmago dosegla še Eva Terčelj, ki je bila od Primorke hitrejša za sekundo in 31 stotink. Obe sta v vetrovnih razmerah naredili dva dotika. Na tretje mesto se je tako kot na prvi tekmi uvrstila Ajda Novak.

“Razmere so bile zelo spremenljive. V takih razmerah ni hvaležno tekmovati, ker vrata nihajo pol metra gor in dol, tako da moraš prilagajati linije. To ti jemlje koncentracijo. Zaenkrat se počutim dobro in upam, da bom lahko stopnjevala formo in prikazala dobre vožnje tudi v prihodnje,” je današnje tekmovanje ocenila Terčeljeva.

Prvo zmago si je v konkurenci kanuistov priveslal Berčič, ki je bil sekundo hitrejši od Benjamina Savška. Na tekmi je tretje mesto zasedel Hrvat Matija Marinić, v razvrstitvi slovenskih tekmovalcev pa je tik za Berčičem in Savškom pristal Blaž Cof. Nezadovoljen je bil Luka Božič, ki je bil zelo hiter, imel drugi najhitrejši čas finala, a prejel 50 kazenskih sekund, ki so ga potisnile na deseto mesto.

Na drugi izbirni tekmi je le 30 stotink počasneje od Kauzerja v cilj med kajakaši priveslal Martin Srabotnik, tretji pa je bil Jure Meglič, ki vesla za Azerbajdžan. V razvrstitvi slovenskih izbirnih tekem je tretji izid pripadel Simonu Brusu.

Med dvojci imata tako mesto v reprezentanci kot v olimpijski ekipi že zagotovljeno Luka Božič in Sašo Taljat, ki jima mlada dvojca Aljaž Jug - Erazem Šavli in Nejc Polenčič - Štefan Božič ne predstavljata resne nevarnosti.

Tako kot Božič in Taljat ter Kauzer je do druge zmage na izbirnih tekmah priveslala še kanuistka Nina Bizjak. Finale je opravila brez napak in slavila z veliko prednostjo 20 sekund. Na drugo mesto je priveslala mladinka Lea Novak, tretja pa je bila Alja Kozorog.

“Danes je šlo malo manj po načrtih kot včeraj. Proga je bila zahtevnejša, malo je pihalo in sem bila bolj počasna. Naslednji vikend so nove tekme in upam, da bo šlo tako kot včeraj, ko sem bila zelo zadovoljna s svojim veslanjem. Danes manj, ker je štela le ena vožnja in se je bilo na finalni progi težko zbrati in odpeljati,” je dejala Bizjakova.

Tretja in četrta izbirna tekma bosta na sporedu prihodnji konec tedna, v nedeljo pa se bodo tekmovalci merili tudi za naslove državnih prvakov; zadnja izbirna tekma bo namreč potekala v okviru DP. V končnem seštevku za mesta v reprezentanci bodo šteli trije najboljši rezultati z izbirnih tekem.

STA


Najbolj brano