Kateri cirkus bo močnejši?

Čeprav se zdi, da je vlak v boju za državnega prvaka že odpeljal, Olimpija še ni povsem obupala. Jutrišnja tekma ob 16.55 v Stožicah med Olimpijo in Koprom bo pomembna z različnih plati, ne nujno zgolj s športne.

Vrste ljubljanskega moštva so temeljito prevetrene, Olimpijine poti so se razšle tudi z Etienom Velikonjo in Miho 
Zajcem (v temnih dresih). Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vrste ljubljanskega moštva so temeljito prevetrene, Olimpijine poti so se razšle tudi z Etienom Velikonjo in Miho Zajcem (v temnih dresih). Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Za ljubljansko Olimpijo teče najtežje obdobje v času vladavine Milana Mandarića. V Stožicah so po osvojitvi državnega naslova izgubili kompas. Njihove nepremišljene poteze v veliki meri spominjajo na nekaj podobnega, česar smo pri njihovih jutrišnjih tekmecih že dolgo vajeni. Ni čisto naključna in ne zgolj hudomušna ugotovitev enega od navijačev, da gre koprski nogometni cirkus na obisk k ljubljanskemu.

Za Koprčane je bil dvoboj z Olimpijo, odkar so se iz kanarčkov prelevili v kozle, vselej najpomembnejša tekma, saj so se s časom odnosi med županom Borisom Popovičem in predsednikom Olimpije Milanom Mandarićem, ki je pred desetletjem FCK rešil pred zanesljivim bankrotom, iz meseca v mesec bolj ohlajali. Za uvod v sezono je Popovičev klub slavil zmago v Stožicah. Iz edinega strela Koprčanov v okvir vrat je vse tri točke prinesel Ruben Belima, predviden prodajni adut Kopra v vrednosti nekaj milijonov evrov (k sreči se teh “poznavalskih” napovedi ne da izbrisati). Jeseni je nato v Kopru Olimpija slavila z 2:1, ko jo je z individualno potezo rešil Rok Kronaveter. Ta se je prav po tej tekmi zapletel v spor z Green Dragonsi, po poškodbi na treningu med tednom pa je že predčasno končal sezono. Prav pred omenjeno koprsko tekmo se je v Olimpijo vrnil Ranko Stojić. Pred tem je bil reden gost pisarn na Bonifiki s kozlom na pročelju in avtor sila vprašljivega zimskega kadrovanja v Ljubljani ter pravi krivec za slovo Luke Elsnerja in vrnitev Marijana Pušnika na trenerski stolček . Pa naj še kdo reče, da kluba nista na nek način povezana.

Koper ima z Olimpijo izrazito slab izkupiček na gostovanjih v prestolnici. Do lanskega 28. avgusta je namreč zadnjič slavil 7. aprila 2012. V 15 tekmah so zmaji slavil devetkrat, dve sta se končali neodločeno, štirikrat pa so zmagali gostje.

Olimpija je drugi del sezone začela katastrofalno, s tremi zaporednimi porazi, nazadnje v Domžalah, ko je moštvo že vodil Pušnik. Zaradi poškodb ima težave s sestavo ekipe, a bo Korošec zagotovo želel omejiti učinek najboljših koprskih nogometašev, ki so drugi del sezone začeli nad pričakovanji, tudi z obilo športne sreče. Z Radomljami so bile v ospredju individualne poteze s prvimi štirimi zadetki v mreži tekmeca. Že daljše obdobje je najboljši koprski mož Daniel Pranjić, videli bomo, če bo Courage Pekuson strelski učinek prenesel tudi v Stožice in, ali bo spet uspelo zadeti tudi Mateju Pučku. Koper v dvobojih z Olimpijo v zadnjem času še nikoli ni kotiral tako visoko, a si po drugi strani Olimpija novega poraza enostavno ne more privoščiti. Vstop na tekmo, ki jo bo vodil sodnik Matej Jug, bo prost.

Po drugi strani pa se pred tekmo postavlja tudi vprašanje, koliko bi nove točke Kopru pomagale v boju za želeno četrto mesto, saj je z začetkom prisilne poravnave na potezi tudi NZS. Kazen bi lahko bila odvzem od devetih do 15 točk.

Začela je teči prisilna poravnava

V teh dneh je pravnomočno začel teči postopek prisilne poravnave FC Koper. Upniki imajo zdaj 15 dni časa, da vložijo ugovore o prerekanju terjatev drugih upnikov, kar se bo zanesljivo zgodilo vsaj v primeru famoznega (ključnega) računa Swiss Sport Agency. Na zadnjem sestanku upniškega odbora je bilo rečeno, da so sredstva od prodaje Gregorja Sikoška na klubskem računu, znova pa je bil govor o sponzorski pogodbi z Luko Koper. Predstavnik kluba trdi, da zanje ta ostaja veljavna in da so Luki izstavili račun za redni mesečni obrok. Upnik Delona pa je pojasnil, da ima pisno obvestilo Luke, da so pogodbo odpovedali ...

ROK MAVER


Najbolj brano