Katarska veselica

Slovenska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu doživela prvi poraz. Katarci so v 3. krogu skupine A večji del dvoboja imeli pobudo, Slovenija pa je po dolgem lovu v končnici tekme klonila z 29:31 (15:18).

Proti Katarcem “z vsega sveta” so se slovenske ambicije prvič pošteno zamajale.
Proti Katarcem “z vsega sveta” so se slovenske ambicije prvič pošteno zamajale. 

DOHA >Vzdušje v dobro napolnjeni dvorani Lusail je bilo precej bolj hrupno od uvodnih tekem domače reprezentance. Privrženci Katarja so z bobni in drugimi rekviziti pripravili afriški utrip, ki je sprva ponesel domače rokometaše. Danska sodnika nam nista bila naklonjena. V uvodnih štirih minutah sta gostiteljem dosodila dve sedemmetrovki in izključila dva slovenska rokometaša. Katarci so povedli s 4:1, a so slovenski reprezentanti hitro strnili vrste, pričakovani začetni nalet gostiteljev pa sta umirila vratar Primož Prošt, ki je začel tekmo, in Sebastian Skube s tremi zadetki.

Dvorana Lusail, gledalcev 9500, sodnika Hansen, Gjeding (oba Danska). Slovenija: Škof (4 obrambe), Prošt (8 obramb), Kavtičnik 1, Natek, Dolenec 8 (1), Špiler, Skube 5, M. Žvižej, L. Žvižej 7, Blagotinšek, Gaber 1, Zorman 3, Bezjak 1, Kozlina, Gajić 3 (2), Bombač. Selektor: Boris Denič. Katar: Šarić (0 obramb), Stojanović 8 obramb), Marković 5, Maboruk, Roine, Capote 12, Al-Karbi, Murad, Memišević 2, Damjanović 3, Mallash 7 (3), Benali 1, Madadi, Hamdoon, Hassab Alla 1, Zakkar. Selektor: Valero Rivera. Sedemmetrovke Slovenija 4 (3), Katar 5 (4); izključitve: Slovenija 14, Katar 10.

Ko so se ogreli tudi soigralci, se je tehtnica nagnila na slovensko stran. V sprva čvrsti katarski obrambi so prodorni slovenski jurišniki našli vse več razpok in pridno rešetali mrežo Danijela Šarića, ki je lahko le nemočno opazoval razvoj dogodkov in moral pri vodstvu Slovenije 8:7 prepustiti mesto Goranu Stojanoviću. Kmalu je sledila še minuta odmora Valera Rivere. Sprva potezi nista prinesli sadov, saj je slovenska reprezentanca sredi polčasa povedla že za tri gole. Potem pa se je ustavilo. Stojanović je z nekaj uspešnimi obrambami vrnil samozavest Katarcem, ki so spet ujeli napadalni ritem s streli od daleč. Slovenska obramba je bila premalo agresivna, Prošt pa se je znašel pod obstreljevanjem katarskega topništva. Kot za stavo sta zadevala Kamalaldin Mallalash in predvsem naturalizirani Kubanec Rafael Capote ter gostitelje popeljala do vodstva treh zadetkov ob polčasu.

Po odmoru sta na parket prvič stopila Gorazd Škof v vratih in Dean Bombač v vlogi levega zunanjega igralca, a se slika na igrišču ni bistveno spremenila. Katarci so bili kljub odločnejši slovenski obrambi še naprej razigrani, nezaustavljiv je bil zlasti Capote, v napadu pa je ob nekaj po nepotrebnem izgubljenih žogah Slovenija pogrešala tudi učinek Dragana Gajića z uvodnih dveh tekem. Ob vodstvu Katarja s petimi goli razlike (24:19) v 43. minuti se je zdelo, da bo Slovenija le stežka uprizorila še en zasuk. Nepopustljivost v obrambi in nekaj raznovrstnih kombinacij v napadu pa so jo vrnili v igro. Deset minut pred koncem je zaostajala le še za gol in imela tudi žogo za izenačenje. Izkoristila jo je šele pet minut kasneje z golom Jureta Dolenca, ki je v drugem polčasu vlekel slovenski voz do končnice.

Izidi 3. kroga skupine A - Španija : Čile 37:16 (16:9), Brazilija : Belorusija 34:29 (16:12), Slovenija : Katar 29:31 (15:18); vrstni red Španija in Katar 6, Slovenija 4, Brazilija 2, Belorusija in Čile 0; pari 4. kroga, jutri - Čile : Belorusija, Slovenija : Brazilija, Katar : Španija.

Po (pre)dolgem katarskem napadu z igralcem manj je slovenska obramba naposled klonila pred Žarkom Markovićem. Nato je dotlej strelsko razpoloženi Luka Žvižej zapravil stoodstotno priložnost, Capote je povišal katarsko prednost na dva gola, Matej Gaber pa je podaril žogo gostiteljem. Domače slavje se je lahko začelo. ”Vso tekmo nismo bili pravi. Škoda, ker nismo zadržali vodstva v prvem polčasu in smo nato lovili tekmeca. Jutri moramo zmagati, da se izognemo četrtemu mestu v skupini,” je pojasnil kapetan Uroš Zorman. S soigralci ga v 4. krogu čaka obračun z Brazilci, ki so zanesljivo ugnali Belorusijo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano