Katanec stavi na izkušnje

Devet dni pred prvim obračunom dodatnih kvalifikacij za nastop na Euru 2016 v Franciji je slovenski selektor Srečko Katanec objavil seznam kandidatov. Na njem je 23 že preverjenih imen.

Srečko Katanec Foto: Simon Maljevac
Srečko Katanec Foto: Simon Maljevac

BRDO PRI KRANJU > Še ne povsem dokončan športni kompleks Nacionalnega nogometnega centra na Brdu pri Kranju je včeraj gostil novinarje, pred katerimi je selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec predstavil kandidate za tekmi dodatnih kvalfikacij proti Ukrajini. Na reprezentančnem seznamu ni večjih presenečenj, še največ zanimanja vzbuja vrnitev desnega bočnega branilca Miša Brečka, ki je izpustil zadnje akcije. “Na takšnih tekmah, kot bosta obračuna z Ukrajino, potrebujem izkušene može in menim, da nam lahko Brečko zelo pomaga. Predvsem si želim, da bi vsi fantje na zbor prišli zdravi. Milivoje Novaković je na zadnji tekmi svojega kluba odigral 60 minut in verjamem, da bo povsem nared za ti dve tekmi. Seveda pa ni pomemben samo on, saj na takšnih tekmah potrebuješ vsaj 13,14 nogometašev.”

Od Primorcev Birsa in Struna

Ob Milivoju Novakoviću se bosta za mesto v napadu potegovala še razpoloženi Robert Berić in izkušeni Zlatan Ljubijankić, ki pa je po statističnih podatkih sodeč nazadnje vseh 90 minut v klubskem dresu odigral pred več kot pol leta, medtem ko za Tima Matavža in Romana Bezjaka spet ni prostora med izbranci. V obrambni vrsti je svoje mesto ponovno našel član Palerma Siniša Anđelković, zvezno vrsto pa bo skušal osvežiti Benjamin Verbič, ki se je pred tedni vrnil na zelenice po poškodbi. Primorske barve bosta ponovno zastopala Valter Birsa in Andraž Struna. “Pri izbiri kandidatov imam vedno sladke skrbi. Mogoče bi bil vendarle prevelik riziko, če bi proti Ukrajincem v ogenj poslal fante iz slovenske lige,” je legionarsko obarvan seznam komentiral Katanec, ki si je v zadnjih dneh podrobno ogledal predstave tekmecev: “Gre za kompaktno in tehnično dovršeno reprezentanco, ki je v kvalifikacijah prejela le štiri zadetke. Ukrajinci so vredni vsega spoštovanja, saj imajo že vrsto let v ligi prvakov dva kluba. Morali bomo biti pravi, potrebovali pa bomo tudi nekaj sreče.” Kljub ukrajinskim odlikam pa je slovenski selektor prepričan, da ima tudi njegova zasedba možnosti za nastop na prvenstvu v Franciji: “Tudi Ukrajinci so lahko kar precej zaskrbljeni, saj imamo tudi mi svoje adute. Med drugim smo dosegali zadetke na vseh tekmah proti Angležem in Švicarjem. Na takšnih tekmah se lahko zgodi marsikaj, večkrat pa odloča kakšna izjemna poteza. Tekmi si sledita v nekaj dneh in tudi najboljši lahko 'zatrokirajo'. Prisoten bo določen pritisk, vendar drugače pač ne gre.”

Kot je že v navadi, se bodo slovenski reprezentanti v ponedeljek zbrali na Brdu pri Kranju, kjer bodo trenirali do četrtka. V petek dopoldne bodo odpotovali proti Lvivu, kjer jih na tamkajšnji Areni prihodnjo soboto čaka prvi dvoboj proti reprezentanci, ki jo vodi Mihajlo Fomenko. Ukrajinski selektor bo svoj seznam razkril danes. Z NZS so sporočili, da je za tekmo v Maroboru (17. noveber) še na voljo nekaj vstopnic po 28 evrov.

Padli na 64. mesto

Slovenska nogometna reprezentanca je po domačem remiju z Litvo in zmagi nad San Marinom na lestvici Fife zdrsnila za 18 mest in je na 64. mestu, medtem ko je Ukrajina 28. Selektor Srečko Katanec se s tem podatkom ne obremenjuje: “Stanje na Fifini lestvici me ne zanima, saj to na teh dveh tekmah proti Ukrajini ne bo igralo nobene vloge. Tudi mi bi si lahko na pripravljalnih tekmah izbirali lažje tekmece in se na ta način povzpeli više, a to ni bil naš namen.” Prvič se je na vrh lestvice povzpela Belgija, druga ostaja Nemčija, na tretje mesto pa je s prvega padla Argentina.

Slovenski seznam

Vratarji: Samir Handanović (Inter), Jan Oblak (Atletico), Nejc Vidmar (Domžale).

Branilci: Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Astana), Bojan Jokić (Villarreal), Luka Krajnc (Cagliari), Miral Samardžić (Rijeka), Andraž Struna (PAS Giannina), Siniša Anđelković (Palermo), Mišo Brečko (Nürnberg).

Vezisti: Valter Birsa (Chievo), Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen), Andraž Kirm (Omonia), Rene Krhin (Granada), Jasmin Kurtić (Atalanta), Dejan Lazarević (Antalyaspor), Nejc Pečnik (JEF United), Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir), Benjamin Verbič (FC Kopenhagen).

Napadalci: Robert Berić (Saint Etienne), Zlatan Ljubijankić (Urawa), Milivoje Novaković (Nagoya).

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano