Katanec bo potreboval domišljijo

Pred slovensko nogometno izbrano vrsto sta zadnja dvoboja v kvalifikacijski skupini za nastop na Euru 2016. Z zmagama na domačem obračunu proti Litvi (Stožice, 9. oktobra) in gostovanju v San Marinu (Seravalle, 12. oktobra) bi si varovanci Srečka Katanca izborili najmanj nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Srečko Katanec Foto: Simon Maljevac
Srečko Katanec Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Po osmih odigranih tekmah je na vrhu kvalifikacijske skupine E Anglija s 24 točkami in zagotovljeno vozovnico za Francijo, sledi ji Švica s 15 točkami, tretja je Slovenija 12, četrta Estonija 10, peta Litva 9 in zadnji San Marino z eno osvojeno točko. Ob pogledu na lestvico je povsem jasno, da bi morala vrsta selektorja Srečka Katanca na zadnjih dveh obračunih v žep pospraviti vseh šest točk in si s tem zagotoviti tretje mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije. V tem primeru bi Slovenci ustvarili dodaten pritisk na Švicarje, ki bi za ohranitev drugega mesta potrebovali nujno štiri osvojene točke na domači tekmi s San Marinom in gostovanju v Estoniji.

Katančev izbor
Vratarji: Samir Handanović (Inter), Jan Oblak (Atletico), Nejc Vidmar (Domžale)
Branilci: Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Astana), Bojan Jokić (Villarreal), Luka Krajnc (Cagliari), Miral Samardžić (Rijeka), Nejc Skubic (Domžale), Andraž Struna (PAS Giannina), Dejan Trajkovski (Domžale)
Vezisti: Valter Birsa (Chievo), Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Borussia Dortmund), Andraž Kirm (Omonia), Rene Krhin (Granada), Jasmin Kurtić (Atalanta), Dejan Lazarević (Antalyaspor), Nejc Pečnik (JEF United), Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir)
Napadalci: Robert Berić (Rapid), Zlatan Ljubijankić (Urawa), Milivoje Novaković (Nagoya), Tim Matavž (Ausburg)

Čeprav je bil po poškodbi rame na tekmi v Baslu praktično že odpisan, je slovenski selektor na seznam 24 kandidatov, ki ga je razkril včeraj, uvrstil tudi veterana Milivoja Novakovića. “Pogovoril sem se z njim in dejal mi je, da je že začel z lažjimi treningi. Upam, da bi nam lahko pomagal na teh dveh tekmah. Je pa seveda vprašanje, kako bo reagiral v močnejših duelih,” je pojasnil Katanec.

Ponovno je vpoklical tudi Tima Matavža, čeprav član bundesligaša Ausburga v letošnji sezoni še ni ujel strelske forme: “Matavž sicer ni dosegel veliko zadetkov, a me je prepričal s pristopom, svojo željo in menim, da bi bil lahko koristen.”

Ob standardni vratarski zasedbi je novo ime v obrambni vrsti Domžalčan Dejan Trajkovski, ki je strokovni štab izbrane vrste navdušil s hitrostjo in številnimi asistencami, med izbranci pa ni izkušenega Miša Brečka, ki sicer redno nastopa za nemškega drugoligaša Nürnberg. Ob druženju z novinarji je Katanec predvsem pohvalil izbrance, ki nastopajo v serie A, še enkrat pa se je obregnil tudi ob (medijsko) dogajanje po nesrečnem porazu v Švici, ki je Slovenijo oddaljil od drugega mesta v skupini: “Tudi vrhunske ekipe dobijo v devetih minutah pet golov ali pa že v začetku tekme štiri zadetke. Takšne stvari se dogajajo celo v izredno kakovostnem nemškem prvenstvu, kjer so moštva stalno skupaj. Tudi Bayer je v ligi prvakov proti Barceloni dobil v nekaj minutah dva zadetka, pa se nihče ni spraševal zakaj je do tega prišlo. Proti Švicarjem smo se kljub dvema prejetima zadetkoma v zadnjih minutah dvignili in si priigrali enajstmetrovko, ki pa je sodnik ni piskal. Vsem je bilo jasno, da je bil tisto zagotovo penal. Presenečen sem bil, da o tisti situaciji ni bilo praktično nič napisanega v medijih. Na koncu pa nas bo morda ravno tista enajstmetrovka stala napredovanja. Upam, da se takšne stvari ne bodo dogajale v končnici kvalifikacij.”

Slovenska nogometna reprezentanca je izgubila eno mesto na jakostni lestvici Fife in je trenutno na 46. mestu. Med prvo trojico je manjša sprememba, saj se je Nemčija s tretjega prebila na drugo mesto. Tretja je zdaj Belgija, vodi pa še naprej Argentina. Z enajstega mesta je na šesto napredovala Španija. Od tekmecev Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo prihodnje leto v Franciji je najvišje uvrščena Anglija, ki je ostala deseta. Švica je pridobila pet mest in je 12., Estonija je z 80. nazadovala na 87., Litva s 109. na 116., San Marino pa s 193. na 196. mesto.

52-letni strateg je bil precej bolj skop z besedami, ko je bilo govora o tekmah z Litvo in San Marinom “Litovci bodo v Stožicah zagotovo zaigrali zelo obrambno. Potrebovali bomo igralce z domišljijo in potezo več, obenem pa bomo morali biti zelo previdni ob nasprotnikovih protinapadih. San Marino je na gostovanju v Litvi pokazal, da ni naivna ekipa. Opraviti moramo svojo nalogo in vpisati novih šest točk, z dogajanjem na ostalih tekmah v skupini pa se ne nameravam obremenjevati, saj na to ne morem vplivati.” Za konec tiskovne konference je Katanec poslal pomenljivo sporočilo navijačem: “Vabim jih, da pridejo na stadion in nam pomagajo. Naj bodrijo reprezentanco vseh 90 minut ali 95 minut, četudi nam ne bo šlo. Če pa ne bo šlo, pa naj po tekmi kritizirajo najprej selektorja in nato vse ostale.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano