Katanec ne verjame Angležem

Po pričakovanjih je selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec na seznam za kvalifikacijsko tekmo proti Angliji uvrstil 23 preverjenih imen, izven kadra pa je tokrat ostal Pirančan Aljaž Struna.

Srečko Katanec Foto: Tamino Petelinsek
Srečko Katanec Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Že zdaj je jasno, da bodo angleško reprezentanco 14. junija pričakale polne Stožice, saj naj bi bilo po zadnjih podatkih v prodaji le še 400 vstopnic, slovensko prestolnico pa bo obiskalo tudi nekaj manj kot tri tisoč gostujočih navijačev. Selektor Srečko Katanec je včeraj razkril seznam kandidatov za nastop na tekmi, ki lahko slovensko izbrano vrsto močno približa želenemu drugemu mestu v kvalifikacijski skupini E, ki neposredno vodi na Euro 2016 v Francijo.

Vratarji: Samir Handanović (Inter), Jan Oblak (Atlético Madrid), Nejc Vidmar (Domžale); branilci: Siniša Anđelković (Palermo), Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Partizan), Bojan Jokić (Villarreal), Martin Milec (Standard Liège), Miral Samardžić (Rijeka), Andraž Struna (PAS Gianinna); zvezni igralci: Valter Birsa (Chievo), Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Borussia D.), Andraž Krim (Omonia Nicosia), Dejan Lazarević (Sassuolo), Aleš Mertelj (Maribor), Nejc Pečnik (JEF United), Rajko Rotman (Istanbul Baakehir), Benjamin Verbič (Celje/Copenhagen); napadalci: Milivoje Novaković (Nagoya Grampus), Robert Berić (Rapid Dunaj), Zlatan Ljubijankić (Urawa Red Diamonds).

“Forma igralcev bi bila vedno lahko boljša, a tudi slabša. Zavedamo se, da je junij poseben mesec, vendar to velja tudi za Angleže, ki imajo v nogah precej več klubskih tekem. Mi se vedno nahajamo v posebni situaciji, saj imajo naši reprezentanti v klubih različen status. Ne morem zamenjati postave oziroma reprezentantov iz tekme v tekmo. Pred dvobojem bomo skupaj deset dni, nekateri fantje se bodo priključili šele šest dni pred tekmo, zato nismo posebej navdušujočem položaju. Vesel sem dobre forme Josipa Iličića . Upam, da ga bo zabil tudi Angležem. Zelo sem zadovoljen tudi z razvojem Roberta Berića , čeprav pri tem ne mislim na njegovih 27 zadetkov v avstrijski ligi, temveč na njegovo razumevanje igre,” je pojasnil Katanec, ki bo večino svojih izbrancev pričakal že jutri v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju, medtem ko se bo “japonski” ofenzivni trio Milivoje Novaković, Zlatan Ljubijankić in Nejc Pečnik soigralcem priključil šele prihodnji v ponedeljek.

Pričakovano so brez nastopa proti Angležem ostali Haris Vučkić, Luka Kranjc, Rene Krhin in Petar Stojanović. Slednji je v zadnjem trenutku nastop odpovedal zaradi operacije nosu, kar je kar malce razhudilo Katanca, ki je zaradi klubskih pogojev prečrtal branilca Kölna Dominika Maroha. O tem, zakaj ni povabil Aljaža Strune, ni dal nekega konkretnega odgovora: “Ogledal se si kar nekaj njegovih tekem in videl sem, v kakšnem stanju je. Malo je igral po desni strani, malo v zvezni vrsti… in to je to.”

Slovenci so na Wembleyju izgubili s 3:1. V taboru Angležev, ki so v dosedanjih petih kvalifikacijskih obračunih zabeležili popoln izkupiček in so prvi na lestvici s šestimi točkami prednosti pred Švico in Slovenijo, v zadnjih dneh najbolj odmeva odpoved poškodovanega napadalca Arsenala Dannyja Welbecka. “Ne verjamem, da ne bi mogel igrati, saj sta do tekme še slaba dva tedna. Če bi bil jaz angleški selektor, bi storil vse, da bi Welbeck lahko zaigral. Sam bi ga masiral (smeh). Igro Angležev poznamo. Vemo, kateri igralci so nosilci in dobro poznamo njihov sistem,” je dodal Katanec, ki upa, da bodo njegovi igralci uspešno izkoristili izkušnje iz prve tekme: “Vsaka reprezentanca ima svoje težave. Ne moremo delati primerjave med njimi in nami. Vsaj jaz je ne bom delal, saj sem realen. Seveda si na vsaki tekmi želimo zmage in verjamem, da nam je tekma v Londonu dala določene odgovore.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano