Neuspešen eksperiment

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Dohi izgubila proti Katarju z 0:1 (0:0). Izbrance Sreča Katanca naslednja akcija čaka junija, ko bodo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 gostili Anglijo.

Tim Matavž, ki je v Augsburgu po poškodbi še vedno med 
rezervisti, je v Dohi odigral vzpodbuden prvi polčas. Foto: © Srdjan Zivulovic / Reuters
Tim Matavž, ki je v Augsburgu po poškodbi še vedno med rezervisti, je v Dohi odigral vzpodbuden prvi polčas. Foto: © Srdjan Zivulovic / Reuters

DOHA >Slovenska vrsta je v prijetnem katarskem večeru pred vsega 200 gledalcev v drugem medsebojnem dvoboju s Katarjem, prvega je leta 2010 dobila s 4:1, izgubila. Čeprav ni bilo veliko zanimanja za ta obračun, pa so vsaj lokalni mediji poudarili, da ima tudi Slovenija v svojih vrstah nekatere odlične nogometaše. A to na njihovo začudenje nista Marek Hamšik in Martin Škrtel, saj so med drugimi ob pogledu na Katančevo postavo spraševali tudi po znanima slovaškima reprezentantoma.

Strelec - 1:0 Hassan (46). Slovenija: Oblak, Stojanović, Maroh (od 65. Krajnc), Anđelković, Struna (od 77. Brečko), Mertelj, Lazarević (od 59. Omladič), Rotman (od 55. Bezjak), Kampl, Verbič (od 77. Kirm), Matavž (od 46. Berić)

Postavo je Katanec po pričakovanju dodobra premešal, tokrat so od začetka priložnost dobili Jan Oblak v vratih, Petar Stojanović, Siniša Anđelković in Dominic Maroh v obrambni vrsti, Rajko Rotman in novinec Benjamin Verbič v zvezni liniji, v napadu pa se je predstavil povratnik Tim Matavž.

Prvo priložnost na tekmi je v šesti minuti zapravil Verbič, ki je bil premalo natančen z diagonalnim strelom z 20 metrov, v enajsti minuti je domači vratar ustavil Matavžev poskus, Kampl pa je v 17. minuti dosegel zadetek, a iz prepovedanega položaja.

Slovenci so bili več pri žogi in konkretnejši, Katarci z izjemo poskusa Mohammeda Muntarija niso prihajali do priložnosti. Zato pa je na drugi strani v 29. minuti sprožil Kampl, v 39. minuti pa je priložnost polčasa zapravil Dejan Lazarević, ki je po lepi podaji Stojanovića iz bližine zgrešil gol.

Vse zapravljene priložnosti so Slovence kaznovale v začetku drugega dela, ko je odbita žoga prišla do Abdulkarima Hassana, ki je z lepim strelom z leve strani kazenskega prostora premagal Oblaka. Žoga je ob strelu zadela tudi vratnico.

Nedolgo zatem je Oblak moral posredovati po poskusu Muntarija in Abdulaziza Hatema, Slovenci pa so po vstopu Romana Bezjaka takoj izpeljali nevarno akcijo, ki pa se je končala s strelom čez gol.

Po porazu proti Ukrajncem na Bonifiki (0:2) je mlada slovenska nogometna reprezentanca do 21 let včeraj v Celju v prijateljski tekmi proti Makedoniji iztržila neodločen izid 1:1 (0:1). Slovenski selektor Primož Gliha je priložnost v prvi postavi ponovno ponudil članoma Luke Koper Leu Štulcu in Domnu Črnigoju ter Olimpijinemu Šempetrcu Mihi Zajcu. Po obetavnejšem začetku Slovencev so gostje iz Makedonije prvi polčas po zaslugi Filipa Pivkovskega zaključili z minimalnim vodstvom, v 73. minuti pa je najboljši posameznik v domači izbrani vrsti Domen Črnigoj zrežiral akcijo za izenačenje, ki jo je iz bližine zaključil Alen Ožbolt. V končnici so priložnost dobili še preostali primorski reprezentantje Luka Vekič, Mitja Lotrič in Denis Šme, rezultat pa se kljub boljši igri slovenske reprezentance ni spremenil.

Katanec v teh trenutkih ni bil zadovoljen s tem, da so Katarci prelahko prihajali do strelov, na to je glasno opozarjal. V 59. minuti pa je ponudil priložnost še enemu novincu, Niku Omladiču. Svoj debi je malce zatem doživel še Luka Krajnc, Roman Bezjak pa je v 70. minuti s strelom z glavo zaposlil katarskega čuvaja mreže. Na drugi strani so v 75. minuti Katarci dosegli drugi gol prek Kasole Mohameda, a iz prepovedanega položaja, kar je bila tudi zadnja prava priložnost na tekmi. Slovenski selektor je na tekmi dobil priložnost za vpogled v sposobnosti reprezentančnih rezervistov, rezultat pa samo potrjuje, da ti ne selektorja ne gledalcev pred tv zasloni niso posebej prepričali.

NR


Najbolj brano