Karte se bodo še premešale

Pretekli konec tedna je padel zastor nad jesenskim delom lige prvakov za rokometaše. Edinega slovenskega predstavnika Celje Pivovarno Laško čaka spomladi še trd boj za napredovanje v izločilne boje.

Tine Poklar (v belem dresu) je jeseni kazal učinkovite predstave pri norveškem Elverumu.
Tine Poklar (v belem dresu) je jeseni kazal učinkovite predstave pri norveškem Elverumu. 

NOVA GORICA > Položaj v celjski skupini B je dodatno zapletel 9. krog, po katerem sta se neposredna tekmeca za šesto mesto, ki še vodi v osmino finala, Zagreb in Kristianstad, približala slovenskim prvakom. Do konca skupinskega dela, ki se bo nadaljeval 9. februarja, je še pet krogov, v katerih se lahko zgodi še marsikaj. Med daljšim premorom bo januar v znamenju svetovnega prvenstva (SP) v Franciji, kjer bo barve slovenske reprezentance branilo kar nekaj rokometašev iz celjskega kluba. Morda tudi Izolan Borut Mačkovšek, ki je v zadnjih obračunih pokazal dvig strelske forme.

Vrstni red v ligi prvakov, skupina A - Barcelona 16 točk, PSG 14, Veszprem 10, Flensburg (-1) in Kiel 9, Wisla 6, Silkeborg 4, Schaffhausen (-1) 2; B - Kielce 14, Szeged 13, Vardar 12, Rhein Neckar 11, Meškov 9, Celje PL 5, Zagreb in Kristianstad 4; C - Montpellier 14, La Rioja 11, Elverum in Metalurg 8, Prešov 7, Čehovski medvedi 6; D - Nantes 15, Zaporožje 13, Bešiktaš 9, Dinamo Bukarešta 8, Holstebro 5, Braga 4.

Kdaj bo selektor Veselin Vujović razkril razširjen seznam kandidatov za slovenski dres, sicer še ni znano. Jasno pa je, da se bodo priprave na glavni rokometni dogodek prihodnjega leta začele 22. decembra. Najboljši klubi bodo brez reprezentantov, slednji pa brez tekmovalnega premora, več kot mesec dni. Ko se bodo vrnili s SP, ki bo med 11. in 29. januarjem, jih bodo takoj čakale klubske obveznosti.

Celjani bodo na začetku spomladanskega ciklusa lige prvakov že 11. februarja gostili Kristianstad, skupinski del pa bodo sklenili z gostovanjem v Zagrebu, ki je pretekli konec tedna doma ugnal nemške prvake, ekipo Rhein Neckarja. Po spremembah na igrišču in klopi je očitno ujel pravo formo. Zmagi na medsebojnih obračunih bi gotovo zadostovali za uvrstitev v izločilne boje, a odločitve le ne bi kazalo prenašati na tekmo 14. kroga v Zagrebu, ki bo na sporedu 11. marca. Morda bi lahko prej presenetili koga od tekmecev višjega ranga, kar pa bo težko. Na vročem igrišču v Skopju tekmeci proti Vardarju le stežka računajo na uspeh. Preostaneta še domači tekmi s Kielcami in Rhein Neckarjem. Poljskim prvakom dobro kaže. V dvoboju za vrh so ugnali Vardar brez pomoči Deana Bombača, ki je imel v sistemu Talanta Dušebajeva doslej pomembno vlogo. Primorski reprezentant je zaradi poškodbe, ki jo je staknil na olimpijskih igrah, izpustil uvodni letošnji dvoboj Kielc v ligi prvakov in tudi zadnjega. Zaradi poškodbe reber je že končal z nastopi v koledarskem letu 2016. V skupini A je na vrhu Barcelona, ki se je sicer v soboto oddolžila Paris Saint-Germainu za edini poraz v skupinskem delu. V razmerju danih in prejetih golov na medsebojnih dvobojih so še vedno v prednosti francoski prvaki. Oboje pa čaka še zahteven razpored v nadaljevanju.

Že krog pred koncem pa so znane štiri ekipe, ki se bodo iz nižjega razreda lige prvakov oziroma šestčlanskih skupin C in D pomerile v medsebojnih izločilnih dvobojih za dve mesti, ki še vodita v osmino finala. To so Montpellier in La Rioja iz skupine A ter Nantes in Motor Zaporožje iz skupine B. Dobro polsezono je v dresu Elveruma odigral Tine Poklar. Levi zunanji igralec norveških prvakov, ki zasedajo tretje mesto v skupini C, je bil vselej med najučinkovitejšimi strelci svoje ekipe. Tako je bilo tudi v 9. krogu, ko je Elverum remiziral v Prešovu, Koprčan pa je dosegel štiri gole.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano