Karateisti vseh dežel, združite se!

V Areni Bonifika se dopoldne začenja svetovno prvenstvo v karateju. 1200 udeležencev iz 42 držav, predstavnikov tradicionalnega, splošnega in kontaktnega karateja, bo prvič tekmovalo pod isto streho.

V Kopru se je začelo svetovno prvenstvo v karateju.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Kopru se je začelo svetovno prvenstvo v karateju.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Borilna veščina karate izhaja iz japonskega otočja Ryukyu (Okinave), po drugi svetovni vojni pa je prestopila meje Japonske in se postopoma razširila po vsem svetu. Leta 1968 je bila rojena prva svetovna krovna zveza karateistov, a je že naslednje leto razpadla. Karate namreč ni le šport, kot ga vidimo na Zahodu, ampak je v skladu z vzhodnjaško tradicijo predvsem način življenja. Danes obstaja veliko različic karateja, prav ta razdrobljenost pa je karateistom doslej onemogočala udeležbo na olimpijskih igrah. Svetovno prvenstvo v Kopru bo prvo skupno in bi lahko karateju končno odprlo vrata v olimpijsko družino.

“Že 30 let se borim za karate na olimpijskih igrah, vendar za združeni karate. Vsi karateisti morajo imeti enake možnosti za nastop, ne glede na zvrst karateja, s katero se ukvarjajo,” je na uradni predstavitvi prvenstva včeraj povedal predsednik federacije United world karate (UWK) Peter Jorgensen. Že samo ime organizacije Združeni svetovni karate razkriva, zakaj je bila ustanovljena - da bi združila tekmovanja v tradicionalnem, splošnem in kontaktnem karateju.

“Junija je Brazilija nepričakovano odpovedala svetovno prvenstvo. Ob konkurenci Kaira in Beograda je bilo 31. julija prvenstvo zaupano Sloveniji. Izbor Kopra ni bil težak, saj ima mesto urejeno športno in namestitveno infrastrukturo, povsod se lahko pride v nekaj korakih. K projektu smo privabili ljudi iz vse Slovenije, poudaril bi sodelovanje vseh klubov in vsaj desetih slovenskih karate zvez,” je novinarjem včeraj pojasnil generalni koordinator prvenstva Damjan Pintar.

Danes, jutri in pojutrišnjem bodo od 9. ure dalje potekale kvalifikacije glede na starost, težo, spol, zvrst in disciplino, v nedeljo pa bodo na sporedu polfinalni in finalni nastopi. Slavnostna otvoritev bo drevi ob 18. uri v Areni Bonifika, v nedeljo ob 17. uri pa bo tam na sporedu tudi zaključek svetovnega prvenstva, morda tudi s slovenskim odličjem. SANDI JERMAN


Najbolj brano