Kar osem Primorcev

Danes in jutri bodo kvalifikacijske turnirje za nastope na svetovnem in evropskem prvenstvu igrale kar tri slovenske odbojkarske reprezentance - obe kadetski ter moška mladinska. Dres z državnim grbom bo nosilo osem Primorcev.

Adut slovenske kadetske reprezentance bo že v članski prvi ligi uveljavljeni odbojkar Salonita Jure Okroglič (z žogo). Foto: Igor Mušič
Adut slovenske kadetske reprezentance bo že v članski prvi ligi uveljavljeni odbojkar Salonita Jure Okroglič (z žogo). Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Odbojkarska zveza Slovenije ima ta konec tedna kar tri pomembne reprezentančne akcije, v katerih skupno sodeluje osem Primorcev. Moralo bi jih biti celo devet, a je tik pred odhodom zbolel libero mladinske reprezentance, sicer član prve postave novogoriškega prvoligaša Go Volley, Jan Gašparin.

Mladinci igrajo v Hočah kvalifikacijski turnir prvega kroga za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Tekmeca sta Estonija (danes) in Turčija (jutri, obakrat ob 17. uri). V nadaljnje tekmovanje vodi le prvo mesto na turnirju, ki pa je Slovencem dosegljivo, saj gre za odlično generacijo, ki je bila lani četrta na evropskem prvenstvu in je oba tekmeca s tokratnih kvalifikacij premagala. Slovencem bo v pomoč še razpored, saj sta se preostala tekmeca pomerila med seboj že včeraj in skrivnosti ne bo. Selektor Iztok Kšela ima na voljo skoraj vse nosilce igre z lanskega EP in nekaj perspektivnih novincev, med katerimi je tudi 213 centimetrov visoki Sašo Štalekar.

Obe kadetski reprezentanci, ki se borita za vstop na evropsko prvenstvo, sta zelo primorsko obarvani. Moški selektor je vodja mlajših selekcij novogoriškega Go Volleya Samo Miklavc. Njegovi fantje se borijo na kvalifikacijskem turnirju v Sofiji z Bolgarijo, Portugalsko in Dansko.

“Naš cilj je vsekakor preboj skozi kvalifikacije in uvrstitev na evropsko prvenstvo. Kako močan bo kvalifikacijski turnir, bomo videli šele na prizorišču, saj imamo o tekmecih malo informacij. Zagotovo so Bolgari po kakovosti prvi favoriti, poleg tega pa igrajo doma,” je pričakovanja strnil selektor.

Nosilci igre Slovenije so člani prvih postav primorskih prvoligašev: napadalec Matic Vrtovec, organizator Jani Godnič (oba Go Volley) in sprejemalec Jure Okroglič (Salonit). Rezervni cilj reprezentance, ki bo v Sofiji težko kos velesili Bolgariji, ostaja drugo mesto s čim manj izgubljenimi nizi. Na EP bodo namreč potovale še tri najboljše drugouvrščene reprezentance posameznih skupin. Tudi cilj B bodo po včerajšnjem večernem nepričakovanem porazu (1:3) na uvodni tekmi s Portugalci naši težko dosegli. Primorci so se sicer izkazali. Okroglič in Vrtovec sta dosegla po 15 točk, Godnič pa 5.

Za nastop na EP se na turnirju v Latviji borijo tudi slovenske kadetinje. Čakajo jih domačinke, Belgijke in Estonke. Ker je sistem napredovanja enak kot pri moških in ker se slovenske kadetinje redno uvrščajo na EP, so tudi pričakovanja takšna kot pri fantih. Najtrši oreh bodo Belgijke, preostala tekmeca pa sta premagljiva.

Tudi ta reprezentanca je zelo primorska. Selektor Oleg Gorbačov je namreč vanjo povabil že standardno prvoligaško igralko Tejo Bavdaž (Go Volley), Sabrino Calcina (Luka Koper), Dajo Gorišek in Tajdo Lovšin (obe Ankaran). Slovenke so včerajšnjo uvodno tekmo z Estonijo dobile kar s 3:0, Bavdaževa pa je dosegla 5 točk.

Razpleti vseh tekmovanj bodo znani v nedeljo pozno zvečer.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano