Kapetan obljublja le boj

V pričakovanju novega poglavja slovenskih nastopov na evropskih košarkarskih prvenstvih so bili včeraj predstavnikom javnosti na voljo vsi košarkarji, ki so danes dopoldne sedli v avtobus za Zagreb, kjer si bodo skušali izboriti vozovnico za izločilne boje v Franciji.

V Termah Čatež so naše reprezentante na EP pospremili tudi 
s torto.  Foto: Rok Maver
V Termah Čatež so naše reprezentante na EP pospremili tudi s torto.  Foto: Rok Maver

ČATEŽ, ZAGREB > Nekaj domače mladeži, nekaj turistov v termah, predstavniki domače (brežiške) osnovne šole, ki ima največje uspehe v Sloveniji, in predvsem veliko medijev je ob koncu priprav dočakalo slovensko košarkarsko reprezentanco. Prikorakalo je sicer vseh 13 košarkarjev, a eden je odpadel s seznama. “Kot ste vsi pričakovali, sem se za sodelovanje zahvalil Žigi Dimcu. Odločitev sploh ni bila lahka, dobro je delal od prvega dne in napredoval. Tako sem se odločil zaradi njegove mladosti, pa tudi zato, ker mu pri pomembnih tekmah morda ne bi dovolj zaupali. S sodelavci smo večkrat pretehtali, kdo naj bi ostal doma, saj sem imel na pripravah 13 enakovrednih košarkarjev. Na koncu je šlo za izbor med Dimcem in Zagorcem. Pretehtalo je tudi to, kakšne centrske vrste imajo naši tekmeci,” je pojasnil selektor Jure Zdovc, ki je bil ob številnih prošnjah za pogovore na koncu druženja pošteno utrujen.

Žiga Dimec je ostal doma tudi zato, ker slovenski tekmeci praviloma ne prisegajo na klasične centre. Klasična “petica” v slovenskem moštvu je le Alen Omić. “Prav zato smo primerjali konkurenco v Zagrebu, ko smo pri končni odločitvi o potnikih na prvenstvo tehtali, kaj bi se lahko zgodilo, če se poškoduje Omić,” je dodal Zdovc, ki ga veseli predvsem to, da ima naša košarka mladega centra, ki je sposoben igrati za izbrano vrsto. Sicer pa selektorja še vedno mučijo nekatere pomanjkljivosti, ki jih zaznava tudi na zadnjih treningih. Če se ustavimo pri “nebotičnikih” - predvsem forma Mihe Zupana in Željka Zagorca, saj se je Uroš Slokar vrnil v poln delovni zagon, čeprav je med tednom še nekoliko tožil zaradi poškodbe gležnja. Kaj torej Zdovc meni o formi Zupana in Zagorca? “Zagorac se je sicer vrnil po poškodbi, a igra vendar ni takšna, kot bi pričakoval. Morda je bil v krču in upam, da bo zdaj, ko bo šlo zares, pokazal to, kar od njega pričakujemo. Ima namreč izkušnje in v pomembnih trenutkih mu gre lažje zaupati. Zupana čakamo že dolgo. Pravzaprav slabše, kot je, ne more igrati.”

Tudi košarkarje so oblegali. V jutrišnjih PN bomo objavili razmišljanja primorskega trojčka, medtem ko kapetan Jure Balažič, prvič bo v tej vlogi, pravi: “Nismo reprezentanca, ki bi izstopala po imenih, smo pa zato toliko bolj borbeni in željni dokazovanja. Obljubljam, da bomo na vsaki tekmi dali od sebe maksimum. Zame osebno bi bil velik uspeh, če bi prišli med štiri reprezentance v Evropi, neuspeh pa zagotovo, če se ne bi prebili v izločilne boje. A treba je iti tekmo za tekmo in ne razmišljati preveč vnaprej.”

Zeleni avtobus z izbrano vrsto se bo danes po zajtrku odpravil proti Zagrebu, kjer bodo fantje zgodaj popoldne že trenirali v Areni. Dvorana je pripravljena za velik dogodek. V nasprotju s kritikami, da so organizatorji slabo pripravljeni, včeraj slovenska novinarska izvidnica ni imela nobenih težav. Je pa res, da nas je bila v dvorani zgolj peščica.


Najbolj brano