Kapetan bo še zraven

Slovenski rokometaši gredo drevi ob 18. uri, ko bodo v Velenju v prvi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo gostili Švico, po prvo zmago. Z Urošem Zormanom ali pa brez njega.

Uroš Zorman (desno) še ni rekel zadnje v reprezentanci. Foto: Stanko Gruden/Sta
Uroš Zorman (desno) še ni rekel zadnje v reprezentanci. Foto: Stanko Gruden/Sta

VELENJE > Se bo slovenski kapetan po olimpijskih igrah poslovil od reprezentančnega dresa, kot je sam napovedal, ali ne? Vprašanje je bilo po objavi seznama selektorja Veselina Vujovića, pred prvima dvobojema kvalifikacij za evropsko prvenstvo, na katerem se je znašel tudi Uroš Zorman, bržkone odveč. Kapetan do nadaljnjega ostaja kapetan. Na igrišču, klopi ali tribuni. Kot igralec, opazovalec ali svetovalec. Prav zanimivo bo videti, kakšen bo nov odnos med značajsko močnima osebnostma, kot sta Vujović in Zorman ter navsezadnje, kako se bo vse skupaj preneslo na reprezentančne soigralce.

Moja vloga zanesljivo ne bo več takšna, kot je bila v preteklosti, ko sem zaigral na sleherni tekmi. Nikoli nisem odklonil slovenskega dresa. Ne skrivam, da mi ugaja, da bi me še radi videli znotraj reprezentance,” je v ponedeljek na novinarski konferenci povedal 36-letni Zorman, s katerim ima Vujović posebne načrte. V kolikšni meri so uresničljivi, bo seveda pokazal čas. “Zorman mora ostati del reprezentance, saj enostavno potrebujemo njegovo kakovost in znanje. Ne nameravam ga izčrpavati na tekmah z lažjimi tekmeci, kot so denimo Švicarji, na zahtevnih dvobojih z Nemci pa ga zagotovo potrebujemo. V interesu vseh nas je, da ostane del igralske zgodbe, hkrati pa ga počasi priključimo strokovnemu delu. S tem bi mu pomagali na njegovi poti do trenerja in morebiti celo do selektorja slovenske reprezentance," je povedal Vujović, ki se ga v teh dneh omenja kot kandidata za novega trenerja madžarskega Veszprema.

Na drugi tekmi prvega kroga skupine 5 se bodo evropski prvaki Nemci nocoj doma pomerili s Portugalsko, kjer bo v nedeljo gostovala slovenska reprezentanca. Po dvoboju s Švico se bo slovenska odprava preselila na Kozino in v Hrpelje. Do sobotnega odhoda na Portugalsko prek beneškega letališča bo vadila v dvorani osnovne šole v Hrpeljah.

Uvodni dvoboj kvalifikacij za evropsko prvenstvo je tako ostal kar nekako v senci rošad na in ob igrišču. Drevišnji tekmeci vendarle niso ekipa, ki bi lahko prekrižala slovenske načrte na domačem igrišču. Švica ima resda lepo rokometno tradicijo, ki pa ji v novejših časih primanjkuje rezultatske potrditve na reprezentančni ravni. Članska izbrana vrsta se že lep čas ni uvrstila na veliko tekmovanje. Marca je dobila novega selektorja Michaela Suterja, ki pa ga čaka težko delo v kvalifikacijah.

Prvo ime švicarske izbrane vrste je srednji zunanji igralec nemških prvakov Rhein Neckarja Andy Schmidt, ki je v izvrstni formi. S strelskim učinkom je v zadnjem krogu lige prvakov zasenčil slovenska tekmeca na mestu organizatorja igre pri Kielcah, Zormana in Deana Bombača. Vujoviću je gotovo dobro znan tudi vratar Montpellierja Nikola Portner, sin nekdanjega soigralca in sijajnega srednjega zunanjega igralca v zlatih časih Metaloplastike Zlatka Portnerja. Z izkušnjami pa prednjači levi zunanji rokometaš Manuel Liniger iz Schaffhausna, ki zastopa švicarske barve v prvem razredu lige prvakov in tudi sicer prispeva reprezentančno jedro.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano