Kanarčki začeli spodbudno

Z zmago v žepu se je večji del koprske nogometne delegacije po 16-urnem potovanju včeraj zgodaj popoldne vrnil domov in opravil še lažji regeneracijski trening, manjši del pa se bo vrnil danes ponoči. Po zmagi je bilo kajpak vzdušje že bolj sproščeno.

Strelec Matej Pučko (št. 49) je s klopi dobil navodila trenerja 
Rodolfa Vanolija. Foto: Diarmuid Greene / Sportsfile
Strelec Matej Pučko (št. 49) je s klopi dobil navodila trenerja Rodolfa Vanolija. Foto: Diarmuid Greene / Sportsfile

REYKJAVIK >Gostitelji so pred tekmo nekoliko pokosili previsoko travo na igrišču, kar je razkrilo za odtenek še bolj neraven in grbast teren. Pred tekmo so ga še izdatno zalili in ob spolzki žogi, temperaturi okrog 10 stopinj Celzija in nesproščenih Koprčanih, je bila to voda na mlin domači ekipi, ki vendarle ni tako slaba, kot morda kaže trenutna lestvica islandske lige. Ne nazadnje so podobno spoznali nekateri papirnati favoriti v prvem krogu evropske lige, ki so se opekli. “Nismo igrali tako, kot bi morali, morali bi pokazati več. Rezultat je dober, vse ostalo pa ni bilo najboljše,” je bil po tekmi kritičen Ivica Guberac.

Koprčani so pozorno spremljali tudi ostale izide, posebej pa tekmo med estonsko Sillamäe Kalev in splitskim Hajdukom, ki se je končala z 1:1. Skupni zmagovalec tega dvoboja se bo pomeril z boljšim iz dvoboja med Koprom in Vikingurjem.

Vikingur je žogo spustil na tla, začel silovito, taktično je dolgo vzdrževal disciplino in presing, zatresel vratnico, odigral svoje ter si ustvaril še eno lepo priložnosti. “Manjka nam pravi napadalec in s tem se soočamo tudi v domačem prvenstvu,” je slabosti v napadu komentiral eden od dveh domačih trenerjev Miloš Milojević.

Ob natančnejšem pogledu nazaj pa je videz na igrišču nekoliko varal. Domači (dresi zelo spominjajo na pokojno Primorje) so bili na videz dokaj enakovredni Koprčanom, a so ti imeli bistveno več zrelih akcij in priložnosti, prav tako so se povsem prilagodili na sodniški kriterij, ki je dovoljeval zelo ostro igro. Velja omeniti tri ali štiri imenitna preigravanja Josipa Ivančića, ki je iz igre spravil tudi po tri islandske branilce, zelo zrelo je v zvezni vrsti odigral tudi Domen Črnigoj, Ivica Guberac pa je ob lepi priložnosti še posredno podal strelcu evrogola Mateju Pučku, ki je odločil tekmo.

“Fantje so pokazali osnovno, kar so morali. Igrišče je bilo zelo zahtevno, vedeli smo, da so čvrsta ekipa, ki gre na vsako žogo. Morali bi imeti vsaj nekoliko večjo posest žoge, toda napetost med igralci je bila velika. Morda je bil še najbolj nervozen Pučko in zelo sem zadovoljen, da je zadel. Osnovni cilj smo dosegli: zmagali smo brez prejetega zadetka. Določene priložnosti bi morali bolje izkoristiti, toda pred tekmo bi podpisal za zmago z 1:0. Zelo sem zadovoljen,” je po tekmi kar vidno utrujen povedal trener Rodolfo Vanoli. Damir Hadžić pa je pojasnil, od kod napetost, ki se je nalezla koprske ekipe. “To so najtežje tekme, ko ne poznaš nasprotnika in ne veš kaj pričakovati. Mogoče smo začeli preveč sramežljivo. Njihova igra se pretežno vrti okoli dveh igralcev. Zdaj jih dobro poznamo in se bomo nanje lahko dobro pripravili. Doma moramo dlje zadržati žogo in bolje graditi igro.” Igralca, o katerih je govoril izolski branilec, sta ofenzivna zveza igralca, kapetan Igor Tasković in predvsem polnapadalec Rolf Toft, ki pa sta ga domača trenerja relativno zgodaj zamenjala. “Bili smo precej enakovredni, vendar je tekmo odločila individualna kakovost nogometašev Kopra. Ne bi bilo nerealno, da bi bil izid neodločen. Z igro me niso presenetili,” je menil trener Milojević.

O jutrišnji tekmi superpokala v svetlem isladskem večeru v koprski vrsti ni bilo veliko govora. Fantje so namreč takoj odšli na letališče, kjer jih je čakal dolg polet proti domu. Zdi se, da je dvoboj z Mariborom, ki se bo začel jutri ob 20. uri, kar v drugem planu, glede na evropske obveznosti pa je termin povsem zgrešen in je ekipam bolj v breme kot kaj drugega. “Nam je v tem trenutku pomembnejši nastop v Evropi in termin superpokala ni ravno posrečen,” je menil koprski kapetan. Trener Vanoli pa je dodal: “Pred nami je tekma z Mariborom. Videli bomo, kdo si bo prej povrnil moči in temu primerna bo postava ekipe. Želimo si pozitivnega izida in našemu mestu podariti novo lovoriko.” Tekmo bo sodil Dejan Balažič iz Ljubljane.

V domačem taboru je bilo po tekmi dejansko nekaj razočaranja. Desni bočni igralec David Örn Atlason je menil, da so bili kaznovani, ker niso zadeli, ko bi morali, in dodal: “Tudi na gostovanju pri vas se bomo borili kot na domači tekmi. Manjka nam konkretnost v zaključevanju napada.”

Vratar Vasja Simčič je v končnici tekme prejel močan udarec in vidno šepal, vendar je tega že navajen: “Ko vratar ne dobi zadetka, to pomeni, da je tekma minila v redu. Prav težkega dela nisem imel, vendar je to še težje, ker nisi ves čas primerno ogret. Moral sem biti kar priseben, da sem polovil tiste podaje.”

ROK MAVER


Najbolj brano