Kamil Stoch zmagal v Sapporu, Peter Prevc šesti

Poljak Kamil Stoch je zmagal na drugi tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v japonskem Sapporu (137,5 in 140 m, 262,7 točke). Drugi je bil Nemec Andreas Wellinger (140,5 in 132 m, 255,3), tretji pa Avstrijec Stefan Kraft (132 in 144 m, 249,6). Zmagovalec sobotne tekme Peter Prevc je bil šesti (132 in 138 m, 239,3).

Peter Prevc Foto: STA
Peter Prevc Foto: STA

SAPPORO > Domen Prevc je bil 20. (120 in 119 m, 184,6), Jernej Damjan pa 24. (118,5 in 114,5 m, 166,9).

Tako kot v soboto so v drugi seriji nastopili le trije slovenski predstavniki. V finale se niso uvrstili Anže Lanišek na 34. mestu (110,5 m, 81,8), Cene Prevc, ki je bil 40. (107 m, 67,7), Anže Semenič na 44. mestu (106 m, 59,6) in Jurij Tepeš, ki je bil predzadnji, 49. (77,5 m, 16,3).

“S tekmo sem jaz zelo zadovoljen, glede na to, kako se je razpletla in koliko težav s pogoji je imelo ogromno fantov. Zadovoljen sem s tem, kako sem jo odnesel. Tudi s prikazanimi skoki sem zadovoljen, sploh drugi je bil res tisti, ki ga skakalec išče. Danes sem že v prvem skoku pazil na to, da ne bom naredil iste napake, kot včeraj v poizkusnem in nekako se je sešlo. Res pa je tudi, da sem včeraj v poizkusni seriji skakal z dresom za trening, danes sem takoj za kvalifikacije oblekel tekmovalni dres, ker ob spremenljivih pogojih nikoli ne veš, kakšni bodo. Neko grobo oceno dobiš, ampak še vedno zaupaš v to, da te bo žirija spustila v poštene pogoje. Moraš razmišljati pozitivno, da bodo pogoji mogoče celo malo na tvoji strani, zato se lahko osredotočiš na svoj nastop,” je povedal Peter Prevc.

Wellinger je vodil po prvi seriji (131,9 točke), drugi je bil Stoch (130,6), tretji pa njegov rojak Maciej Kot (121,9). Branilec velikega kristalnega globusa Peter Prevc je bil deveti (112,8), Domen Prevc 20., (120 m, 93,7), v drugo serijo pa se je kot zadnji na 30. mestu od Slovencev uvrstil le še Damjan (118,5 m, 84,9).

V več kot uro trajajoči uvodni seriji, ki je potekala v zelo spremenljivih vetrovnih razmerah, je spodletelo številnim favoritom na čelu z japonskim veteranom, 44-letnim Noriakijem Kasaijem, ki je bil z 81 metri in petimi točkami povsem na repu. Tudi finalna serija se je zelo vlekla, saj je nekaj časa pihal dokaj močan veter, ki pa je se mnogokrat povsem umiril. V težkih pogojih, tudi snežilo je vse močneje, je Peter Prevc pridobil tri mesta, na zmagovalni oder pa mu drugič v dveh dneh ni uspelo priti. Z zmago in šestim mestom je ponovil lanska dosežka v Sapporu.

“Sapporo zapuščam zelo vesel. Če pogledamo grobo statistiko je to prizorišče pri meni zdaj kar na prvem mestu, dosegel sem iste rezultate kot lani. Res se nekako ponavlja, a če bi vedel, da se bo tako ponovilo, se ne bi tako trudil in ogreval za skoke, kot sem se. Toda sem edini med našimi, ki sem bil dvakrat med točkam. Ostali so imeli kar veliko za povedati proti skakalnici, proti vetru, proti naletu, ampak žal se to zgodi. Škoda je, da se to zgodi na drugem koncu sveta, ko se voziš dva dni, potem ti pa zagode še vreme,” je menil Peter Prevc.

Bil je že drugi v kvalifikacijah pred tekmo (139,5 m), ko je bolje kot kasneje na tekmi kazalo Tepešu, ki je bil osmi med kvalifikanti (124 m), deseti je bil Lanišek (125), med tistimi, ki so imeli nastop zagotovljen in so skočili, pa je le za Kotom (144 m) zaostal Domen Prevc (134,5 m), ki je bil dan prej zadnji in se mu nikakor ni uspelo prilagoditi na japonsko skakalnico.

“Pri Domnu smo spremenili položaj v počepu in vesel sem, da je naredil premik in da s tega lahko stopnjujemo naprej,” je pojasnil je slovenski trener Goran Janus in ocenili vremensko loterijo na skakalnici Okurayama: “Težko bi kaj pametnega povedal po današnji tekmi. Res si enostavno moral imeti srečo. Ni bilo vse odvisno od samih skokov, imeti si moral tudi srečo. Če nad hrbtiščem nisi imel vzgona, si po domače 'pikiral'. Na koncu sem z rezultati zadovoljen, odlično šesto mesto Petra, v točkah še Domen in Jernej. Peter je v prvem skoku naredil drobno napako, drugi je bil odličen. Pri vrhu so bile majhne razlike, kot pa sem že povedal, si danes moral imeti kar nekaj sreče.”

Svetovni pokal se bo pred svetovnim prvenstvom v Lahtiju nadaljeval še v sredo in četrtek na predolimpijskem tekmovanju v južnokorejskem Pyeongchangu, kjer bodo nastopile skakalke in skakalci. “Glede na to, da sploh še nisem bil v Pyeongchangu, sploh ne vem kako in kaj, nisem se kaj dosti pozanimal o mestu, ne vem kaj bi pričakoval. Upam, da bo vse lepo urejeno in civilizirano,” je o novem prizorišču tekem dejal Peter Prevc.

STA


Najbolj brano