Kakšna kazen zdaj čaka Hrvate?

Tudi po Evropi odmeva narisan kljukasti križ na zelenici splitskega stadiona. V zadnjih dneh so bili najbolj učinkoviti Nemci s sedmimi goli, nadaljujejo se tudi presenetljivi izidi: v svojih skupinah vodita Islandija in Wales.

 Foto: STA
Foto: STA

EVROPA > Dvoboj Hrvaške in Italije je pred praznimi tribunami v Splitu poskrbel za novo zaušnico hrvaškemu nogometu, pa tudi družbi. Ves prvi polčas je bil na travniku opazna svastika. Neznanci so namreč pred tekmo (kdaj, kdo in kako, še preiskujejo) s kemikalijo izsušili travo v obliki kljukastega križa. Evropski mediji so namesto o tekmi, ki se je končala z 1:1, poročali zgolj o incidentu. Uefina disciplinska komisija naj bi se s tekmo začela ukvarjati danes. Hrvati tvegajo izključitev iz kvalifikacij. Na igrišču so bili Italijani za odtenek boljši tekmec. Luigi Buffon je v uvodu ubranil enajstmetrovko Mariu Mandžukiću, ki je kmalu zatem zadel za vodstvo. Tik pred tem so sodniki razveljavili regularen zadetek Stephena El Sharrawyja. Italija je točko osvojila po najstrožji kazni Antonia Candreve. Po šestih krogih v skupini H vodi Hrvaška (14 točk) pred Italijo (12) in Norveško (10), ki je doma proti skromnemu Azerbajdžanu osvojila zgolj točko (0:0).

Še naprej preseneča Islandija, ki je v skupini A zabeležila že peto zmago na šesti tekmi. Tokrat je v Reykjaviku z 2:1 premagala Češko. Ta kljub porazu ostaja na drugem mestu, tretji so po šele tretji zmagi Nizozemci. V Rigi so z 2:0 ugnali Latvijo.

V skupini B prav tako presenetljivo vodi Wales. Ta je v Cardiffu z golom Realovega zvezdnika Garetha Bala v 25. minuti premagal Belgijo. Bosna in Hercegovina je v Zenici dosegla šele drugo zmago v kvalifikacijah. S 3:1 je padel Izrael, ki je med tekmo slišal tudi marsikatero geslo v podporo Palestini. Dvakrat je zadel član Istanbula Edin Višća.

Poljska se je z visoko zmago s 4:0 nad Gruzijo utrdila v vodstvu skupine D. S 14 točkami ima eno več od Nemčije, ki je brez vsakršnih težav s 7:0 ugnala Gibraltar. V portugalskem obmorskem mestu Faro, kjer Gibraltar igra domače tekme, je za svetovne prvake trikrat zadel napadalec Wolfsburga Andre Schürrle. V Varšavi so domači do prednosti prišli šele v 63. minuti, ko je bil uspešen Arek Milik. V zadnjih štirih minutah je na sceno stopil najboljši poljski igralec zadnjih let, Robert Lewandowski in s hat-trickom potopil vse upe Gruzijcev. V Otoškem derbiju sta se Irska in Škotska razšli brez zmagovalca. Škotska je tretja (11 točk), Irska pa četrta z 9 točkami.

Popolno nasprotje dosedanjim reprezentančnim uspehom ponuja lestvica v skupini F. Grčija je v šestih tekmah še brez zmage. Tokrat je, tudi s številnimi igralci iz italijanske serie A, z 1:2 klonila na Ferskih otokih, za katere je to že druga kvalifikacijska zmaga. V derbiju vodilnih sta se Romunija in Severna Irska razšli brez golov, Otočani pa še naprej trdno v rokah držijo drugo mesto. Madžarska je z zmago na Finskem z 1:0 zadržala tretje mesto.

V skupini I je Cristiano Ronaldo s tremi zadetki Portugalski zagotovil zmago proti Armeniji v Erevanu. Domači so sicer povedli z izjemni zadetkom Marcosa Pizzellija s 30 metrov, a so Portugalci preobrnili izid in slavili s 3:2. Na prvem mestu imajo dve točki pred Dansko, ki je doma z 2:0 še poglobila krizo Srbije. Nekdanji član Gorice, sedanji srbski selektor Radovan Čurčić, nikakor ne najde rešitve. Kljub svetovno uveljavljenim igralcem so Srbi v petih tekmah osvojili le eno točko in ob Grčiji ostajajo največje razočaranje kvalifikacij.PETER MARAŽ


Najbolj brano