Kajakaša leta sta Špela Ponomarenko Janić in Peter Kauzer

Kajakaška zveza Slovenije je na prireditvi Kajakaš leta v Ljubljani nagradila najuspešnejše tekmovalce in tekmovalke pretekle sezone. V močni konkurenci, v vseh kategorijah so kajakaši in kanuisti osvojili kar 27 kolajn, sta si prestižna naslova priborila Peter Kauzer in Špela Ponomarenko Janić.

Špela Ponomarenko Janić
Špela Ponomarenko Janić 

LJUBLJANA > Športniki KZS so v letu 2016 na svetovnih in evropskih prvenstvih med člani, mlajšimi člani in mladinci, na olimpijskih igrah ter na tekmah svetovnega pokala v slalomu in spustu na divjih vodah ter sprintu na mirnih vodah in v parakajakaštvu skupaj osvojili kar 27 kolajn, ob tem pa še tri uvrstitve med najboljšo trojico v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Kljub izvrstnim rezultatom številnih tekmovalcev, je letošnja nagrada za najboljšega športnika KZS pričakovano šla v roke Petru Kauzerju, dobitniku srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Kauzer je v preteklosti že prejel naziv kajakaš leta, a nazadnje leta 2011, ko je v Bratislavi postal svetovni prvak. Za njim so se naziva najboljših veselili Nejc Žnidarčič, dvakrat Benjamin Savšek ter Luka Božič in Sašo Taljat.

Poleg olimpijske kolajne, ki je bila še edina manjkajoča v bogati zbirki 33-letnega Hrastničana, je Kauzer v iztekajočem se letu dosegel še nekaj odličnih rezultatov - zmagal je finalni tekmi svetovnega pokala v Tacnu, bil tretji na svetovnem pokalu v Španiji ter četrti na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu. Poleg naziva športnik leta 2016 KZS je bil Peter Kauzer izbran tudi za najboljšega tekmovalca na divjih vodah.

“Ko bom potegnil črto pod svojo kariero, bom lahko rekel, vse je tukaj. Naslednja štiri leta bodo dolga in naporna, ampak če bom tako razmišljal in deloval, kot sedaj, ter užival in se boril za stopničke, za zmago na vsaki tekmi, bom vztrajal. Če pa bom slučajno pred Tokiom videl, da nisem več konkurenčen, se bom odločil, kako naprej. Zdaj bo sezona za sezono, v vsakem primeru, ne glede na razplet OI, bi naslednjo sezono še tekmoval, saj bomo imeli doma evropsko prvenstvo, svetovno prvenstvo pa bo na moji tretji domači progi. Če je prva Bratislava, druga Tacen, je tretja Pau. Motiv še imam, bom pa v naslednjih sezonah veslal za svoje veselje in dušo. Pa ne bom imel zaradi tega nič manj resnega pristopa, ker cilji ostajajo visoki,” je po koncu sezone povedal Kauzer.

Tudi najboljša športnica leta KZS Špela Ponomarenko Janić že ima več nazivov kajakašice leta. Najboljša je bila tudi lani. Primorska sprinterka na mirnih vodah je odlično tekmovala na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer je na 200-metrski razdalji zasedla četrto mesto, na 500 metrov je bila deseta. Na tekmi svetovnega pokala v Montemor-o-Velhu je bila druga na 500 metrov in tretja na 200 metrov, bila je skupno tretja v svetovnem pokalu.

“V skupnem seštevku svetovnega pokala sem bila tretja, četrta na OI. Mislim, da ne smem biti razočarana. Olimpijska medalja je bila blizu. Verjamem, da bi bila znova zelo blizu, če bi se vse poklopilo na 500 metrov. Če bi bila tekma na 200 metrov na vrsti druga, bi bila bolj zadovoljna kot tako, ko imam deseto mesto po četrtem, ampak četrto mesto je vrhunski rezultat,” je povedala Ponomarenko Janićeva, ki je tudi najboljša tekmovalka na mirnih vodah.

Najboljša tekmovalka na divjih vodah je Urša Kragelj, ki je bila druga na EP, mladinec leta je slalomist na divjih vodah Jakob Jež, najboljši mirnovodaš pa Jošt Zakrajšek. Aleks Leo Vest je prejel srebrno plaketo KZS za dolgoletno delo v kajakaštvu, Peter Kauzer starejši pa bronasto plaketo zveze za dolgoletno uspešno trenersko delo.

Na prireditvi, ki je potekala v Stari mestni elektrarni v Ljubljani, so priznanja za vrhunski športni dosežek prejeli vsi dobitniki kolajn na največjih kajakaških tekmovanjih v letu 2016: Peter Kauzer, Luka Božič in Sašo Taljat, Urša Kragelj, Špela Ponomarenko Janić, Dejan Fabčič, Vid Debeljak, Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar, Peter Žnidaršič, Luka Žganjar, Jakob Jež, Simon Brus, Martin Srabotnik, Žan Jakše, Tine Kancler, Jakob Jeklin in Urh Turnšek. STA


Najbolj brano