Kaj bi brez koprskih podaj

Tudi drugi letošnji evropski večer v mariborskem Ljudskem vrtu ni prinesel nogometa za sladokusce. Vijoličasti se bodo na povratni obračun 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov na Islandijo odpravili z zadetkom prednosti.

Tako je Marcos Tavares (v ospredju) Mariboru priboril prednost pred povratno tekmo na Islandiji. Foto: STA
Tako je Marcos Tavares (v ospredju) Mariboru priboril prednost pred povratno tekmo na Islandiji. Foto: STA

MARIBOR > Za razliko od pompoznih napovedi pred povratnim dvobojem 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Zrinjskemu iz Mostarja so Mariborčani sredin obračun proti islandskemu Hafnarfjordurju pričakali v precej bolj zadržanem ozračju. Izbranci Darka Milaniča so tudi v tekmo vstopili zelo previdno.

Prvi polčas je bil prava uspavanka, ki jo je v končnici zgolj za trenutek popestril izraelski zvezni igralec Marwan Kabha z izjemnim strelom iz razdalje, ki je končal v prečniku vrat gostov. Nadaljevanje je vendarle prineslo odločnejši pristop domačih, ki je kaj kmalu obrodil sadove. V 54. minuti je globoko na polovico gostov stekel branilec Aleksander Rajčević in v slogu tehnično podkovanih vezistov z dolgo podajo našel zimzelenega Marcosa Tavaresa, ki se je z natančnim strelom z glavo znova prelevil v junaka štajerskega moštva.

Edini strelec Maribora proti islandskemu Hafnarfjördurju je bil v 54. minuti Marcos Tavares. Pred 8166 gledalci so za Maribor igrali: Handanović, Palčič, Rajčević, Šuler, Viler, Ahmedi (od 75. Bohar), Kabha, Vrhovec (od 89. Pihler), Bajde, Tavares, Mešanović (od 79. Zahović).

Po ključnem “strelu - podaji” Mitje Vilerja proti Zrinjskemu je imel tudi tokrat pri odločilnem zadetku prste vmes Koprčan, ob omenjenem dvojcu pa je v sredo vseh 90 minut odigral tudi Matej Palčič in svojo vlogo odigral zadovoljivo. Več kot 8000 privržencev domačega moštva si je sicer želelo še drugi zadetek, ki bi dodatno olajšal pot na zahtevno gostovanje na mrzlo Islandijo, a ga niso dočakali, saj so v zadnjem delu tekme domačini več pozornosti namenili branjenju svojih vrat, čeprav Islandci niso pokazali pretiranega napadalnega navdiha.

“Zmaga bi lahko bila tudi višja. Imeli smo še nekaj priložnosti, vendar nismo zadeli. Leva stran je z Vilerjem delovala zelo dobro, Rajčević pa je izkoristil prostor, ki so mu ga pustili tekmeci. Islandci so nas nekoliko presenetili, saj smo pričakovali, da bodo igrali precej bolj agresivno,” je dvoboj komentiral trener Milanič, ki verjame, da si bo njegovo moštvo na severu Evrope dokončno odprlo vrata v evropsko jesen: “Pričakujem, da bodo naši nasprotniki na povratni tekmi bolj napadalno usmerjeni. Verjetno bomo imeli več prostora. Imamo pozitiven rezultat, na katerem lahko gradimo.” Podobno razmišlja tudi Rajčević: “Upam, da se bodo malce bolj odprli. Verjamem v naše napadalce, ki so lahko zelo nevarni v protinapadih. Čas je, da se nam odpre tudi v napadu.”

Mario Gavranović je z zadetkom v Salzburgu razveselil reške navijače. Rijeka je namreč v gosteh igrala neodločeno 1:1, s tem pa moštvo trenerja Matjaža Keka ostaja v igri za uvrstitev v četrti predkrog kvalifikacij za ligo prvakov.

Povratni dvoboj bo na sporedu v sredo, v primeru napredovanja bo Maribor zaigral v zadnjem predkrogu najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja in si s tem že zagotovil vsaj mesto v evropski ligi.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano