Juventus po 12 letih v finalu Lige prvakov

Torinski velikan ima na italijanskem škornju najširšo navijaško podporo. Tudi zaradi tega mediji že postavljajo vzporednice z naslovom svetovnih prvakov, ki ga je reprezentanca osvojila leta 2006. Razlog: tudi veliki finale z Barcelono bo na olimpijskem stadionu v Berlinu.

Včerajšnja naslovnica Marce
Včerajšnja naslovnica Marce 

TORINO > “Fiesta! Sedaj vsi v Berlin!” je svojo včerajšnjo tiskano izdajo naslovila Gazzetta dello Sport in spomnila na naslovnico iz leta 2006, ko je Italija v Berlinu četrtič postala svetovni prvak: “Vse je res. Allegrijevo moštvo je odigralo popolno tekmo za svoj osmi finale lige prvakov v zgodovini. Sanjamo tretji evropski naslov. Naj se finale konča, kot hoče, toda v Madridu je bil Juventus povsem zvezdniški. Tvoja meja, draga 'mlada gospa', je samo nebo.”

Corriere dello sport je zapisal: “Heroji! Alvaro Morata je odgovoril Cristianu Ronaldu. Dobili smo boj za finale. V Berlinu se obeta velika bitka z izjemno Barcelono. Juve je izločil tako evropske kot svetovne prvake. Sedaj je na vrsti Berlin - mesto, kjer smo leta 2006 uresničili sanje. Moštvo trenerja Allegrija je verjelo v svoje sposobnosti, bolj si je želelo napredovanja. Je boljša ekipa kot Real, saj odlično reagira tudi v izjemno težkih trenutkih. Tudi tokratna reakcija po zaostanku je bila izjemna.”Pri Realu so najboljšo oceno dodelili vratarju Ikerju Cassiliasu ter branilcu Sergiu Ramosu, najslabšo pa nevidnemu Garethu Baleju. Pri Torinčanih je zaslovel Morata, najslabši pa je bil branilec Giorgio Chiellini, ki je zakrivil enajstmetrovko.

Torinski časnik Tuttosport je v barvah italijanske zastave zapisal: “Da, Juve, da! Fantastičnih 1:1. V Berlin gremo napisati zgodovino.”

Pri spletni strani Sport Mediaset so zapisali: “Obeta sem nam izjemen finale. Leo Messi proti Carlosu Tevezu. Argentinski tango sredi Nemčije. Dvoboj na odprti sceni med tema dvema zvezdnikoma je v Rimu leta 2009 pripadel Messiju. Tedaj je Barcelona premagala Manchester United s Tevezom, ki ima tako ogromen motiv, da se rojaku maščuje.”

Nasprotno so v Španiji nad razpletom zelo razočarani. Osrednji športni dnevnik Marca je naslovnico opremil s kislim obrazom Cristiana Ronalda in zapisal: “Fiasko stoletja” ter dodal: “Madrid je izpustil zgodovinsko priložnost, da bi se v finalu vseh finalov pomeril s svojim največjim rivalom - Barcelono.” V spletni izdaji so zapisali, da je kraljevi klub letos javnost in navijače pustil na cedilu v vseh tekmovanjih - domačem prvenstvu, kraljevem pokalu in v sredinem večeru še v ligi prvakov.

Drugi madridski časnik As komentira: “To je moral biti Morata - zadel je proti svoji ekipi.”

Barcelonski Mundo Deportivo je naslovnico ovekovečil z napisom: “Mamma mia. Ne Real, Juve bo nasprotnik Barce v velikem finalu. Madridčane je izločil prav njihov napadalec Morata, ki je zabil na obeh polfinalnih tekmah. To je za nas najbolj želeni finale. Vsi v Barceloni so pesti stiskali za Italijane. Nihče si v finalu ni želel osovraženega Reala.”

Nekoliko presenetljiv preboj Juventusa v finale tudi v drugih državah ni ostal neopažen. Pariški L'Equipe je naslovil: “Grande Juve!” in izpostavil korajžo ter vero italijanskih prvakov, ki pred dvobojem niso veljali za favorite. Dosežek so označili za italijanski čudež.

Britanski Daily Mail je komentiral: “Realovci so doživeli nočno moro. Bale in Ronaldo brez finala prestižnega tekmovanja.”

Nemški Bild je kakopak izpostavil strelca Morato: “Vsa ekipa se je veselila, on ni kazal čustev. Ni se veselil zadetka ne v Torinu ne v Madridu. Videti je, da mu Real še vedno veliko pomeni. Težko mu je bilo.”

PETER MARAŽ


Najbolj brano