Jurše novi selektor veslačev

Slovenske veslaške reprezentance imajo novega selektorja. Do konca olimpijskega ciklusa, torej do jeseni leta 2016, bo selektor Dušan Jurše, sicer glavni trener mariborskega veslaškega kluba, predsednik trenerske komisije in pomočnik dosedanjega selektorja Miloša Janše, zadolžen za mlajše kategorije.

Dušan Jurše
Dušan Jurše 

MARIBOR > Spremembo na selektorskem mestu je omogočil dogovor predsednika Veslaške zveze Slovenije Jošta Dolničarja in dosedanjega selektorja Miloša Janše. Dosegla sta sporazum o prenehanju sodelovanja na funkciji selektorja in o posebnem statusu Miloša Janše v nadaljnjem delu v reprezentančnih programih. Janša bo kot reprezentančni trener s posebnim statusom z reprezentančnimi kandidati, ki jih kot glavni trener Veslaškega kluba Bled pokriva, načeloma deloval v skladu s plani in programi ter drugimi akti, ki se nanašajo na reprezentance, pri čemer se bo dogovarjal in usklajeval z novim selektorjem.

Dušan Jurše je sicer pripravil program, ki je zastavljen dolgoročno, kratkoročno pa bo cilj izpolnitev kvalifikacijskih norm in uspešen nastop na poletnih olimpijskih igrah v Riu. Poudarek bo na mlajših kategorijah, saj je cilj pomlajevanje A reprezentance. V okviru možnosti je predvideno tudi strokovno sodelovanje z drugimi reprezentancami, prav tako pa je interes za sodelovanje pokazal tudi najboljši slovenski veslač vseh časov Iztok Čop, ki bo selektorju na voljo za strokovne analize in ocene.

“Moj prvi cilj bo povečati motivacijo med veslači, da se najprej dokazujejo sami, potem proti kolegom v reprezentanci in potem še na najvišji ravni za doseganje najvišjih uvrstitev. To se mi zdi najpomembnejše, medtem ko bo doma treba vzpostaviti razmere, da bodo športniki lahko dosegli to najvišjo stopnjo motivacije,” je povedal Jurše. Za doseganje ciljev bo upošteval doseganje kriterijev čez vse leto, želi pa si tudi okrepiti bazo veslačev, torej povečati njihovo število.

Dušan Jurše je veslaški trener v Veslaškem klubu Dravske elektrarne Maribor že slabih 30 let, pred tem pa je bil tudi sam uspešen veslač. Član jugoslovanske reprezentance je bil med leti 1979 in 1984, kot trener v slovenskih veslaških reprezentancah pa deluje že od leta 1993. Prva resna preizkušnja novega selektorja Juršeta čaka maja prihodnje leto, ko bo Bled gostil regato za svetovni pokal. STA


Najbolj brano