Jure Kozjek za zgodovino

“Če ne razmišljaš o naslovu svetovnega prvaka, potem ga zagotovo ne boš osvojil,” pravi Jure Kozjek, ki se je v soboto okitil s tretjim zaporednim naslovom svetovnega prvaka v igri posameznikov. V svoji bogati zbirki ima tudi zlato medaljo z lanskega evropskega prvenstva v Kopru.

Jure Kozjek - tretjič zapored svetovni prvak Foto: Simon Maljevac
Jure Kozjek - tretjič zapored svetovni prvak Foto: Simon Maljevac

REKA > “Pred pričetkom svetovnega prvenstva sem pričakoval dobre nastope, povsem jasno pa je, da če ne razmišljaš o naslovu svetovnega prvaka, potem ga zagotovo ne boš osvojil,” je nekaj minut po koncu sobotnega finalnega dvoboja proti Hrvatu Anteju Grančiću pojasnil Ljubljančan Jure Kozjek, ki se je po suvereni finalni predstavi zapisal v zgodovino balinarskega športa.

> Kateri dvoboj na poti do zlate medalje je bil najtežji?

“Vsaka tekma je bila po svoje zelo težka, v polfinalu in finalu sem se pomeril z reprezentantoma Francije in Hrvaške. Balinarji iz teh držav pa so na vsakem tekmovanju izjemno zahtevni tekmeci, tako da si proti njim ne smeš privoščiti napak. Mogoče je bila še najtežja tekma v četrtfinalu proti Črnogorcu Petkoviću, saj sem jo odigral takoj po četrtfinalnem izpadu v igri dvojic, po katerem je bilo kar težko zbrati misli. Ta dvoboj sem nekako preživel in v nadaljevanju je bilo lažje. Letos sem že skupinski del odigral na visoki ravni. Žreb je bil zelo zahteven, tako da bi se lahko v nasprotnem primeru kaj hitro poslovil od tekmovanja. Program je bil zelo zgoščen. Eno je osvojiti medaljo, nekaj povsem drugega pa je napadati naslov svetovnega prvaka. Ob takšnem razporedu je praktično nemogoče stati na najvišji stopnički v dveh disciplinah.”

> Je bil finalni dvoboj proti domačinu še poseben iziv?

“Vsi vemo, da so takšne tekme nekaj posebnega. Zelo pomembno je, da sem z dobro igro hitro utišal domače navijače. Če bi Grančića spustil z vajeti in mu dovolil, da bi si priigral prednost, bi ga težko ujel. Sem pa odigral že ogromno takšnih tekem, in vem, da je potrebno dati maksimum. Če je tekmec boljši, mu pač stisneš roko, a do takšnega scenarija tokrat ni prišlo.”

> Ste med svojim finalom spremljali, kaj počne Dejan Tonejc na sosednjem igrišču?

“Seveda ob takem razpletu uide pogled tudi na sosednje igrišče, čeprav se to prevečkrat ne sme zgoditi, saj lahko v tem primeru hitro pride do padca koncentracije. Med finalom sva se spodbujala in komunicirala s pogledi. V slovenski reprezentanci vlada odlično vzdušje in resnično drug drugemu privoščimo uspeh.”

> Zgodovinski tretji zaporedni naslov pa je zagotovo nekaj posebnega.

“Sam se ne obremenjujem s statistiko, je pa kaj takšnega lepo slišati. Tudi po največjih zmagah se hitro osredotočim na vsak naslednji dvoboj, pa naj bo to v domači ligi ali takšnem prvenstvu. Že res, da sem trikrat osvojil naslov, ravno tako pa bi lahko trikrat prvenstvo končal na drugem mestu ali pa izpadel že v skupinskem delu tekmovanja.”SM


Najbolj brano