Junakinja zime Ilka Štuhec pokazala globusa (foto)

Junakinja pravkar končane sezone v zimskih športih Ilka Štuhec je danes prispela v Ljubljano in na Kongresnem trgu pozdravila Ljubljančanke in Ljubljančanke, ki so se zbrali, da bi proslavili njene uspehe in dosežke ter uspehe preostalih članov slovenskih reprezentanc pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. S seboj je prinesla tudi dva kristala.

predsednik države Borut Pahor je pred slovesnim dogodkom športnike počastil s sprejemom v Predsedniški 
palači. Foto: STA
predsednik države Borut Pahor je pred slovesnim dogodkom športnike počastil s sprejemom v Predsedniški palači. Foto: STA

LJUBLJANA > Krovna nacionalna smučarska organizacija je držala obljubo in po koncu sezone v glavnem mestu Slovenije pripravila sprejem za športnike, člane športnih panog pod njenim okriljem, ki so v sezoni 2016/17 razveseljevali privržence zimskih športov. Dogodek je poimenovala Junaki zime, ogledalo pa si ga je nekaj manj ljudi od pričakovanj, približno tisoč.

Lastnica najbolj izstopajočih dosežkov v minuli zimski sezoni je 26-letna Mariborčanka, ki je uspešno zapolnila vrzel, ki je nastala po tekmovalni upokojitvi nadstandardne šampionke in smučarske kraljice Tine Maze. Prisrčna in skromna Štajerka, ki nastopa s svojo miniaturno ekipo, v kateri so še njena mama, serviserka smuči Darja Črnko, kineziologinja Anja Šešum in smučarski trener Gregor Koštomaj, je od 2. decembra lani do 16. marca letos v svetovnem pokalu osvojila sedem zmag, zbrala skupno 13 uvrstitev na oder za zmagovalke, povsem ob koncu sezone na finalu v ameriškem Aspnu pa je k tej zavidljivi zbirki uspehov dodala še mala kristalna globusa v kombinaciji in smuku.

S tem je Štuhčeva postala prva Slovenka po Tini Maze, ki se ponaša z osvojenim več kot enim malim kristalnim globusom. Štuhčeva je nesporna smukaška kraljica minule zime v svetovnem merilu, edina je v minuli sezoni zbrala štiri smukaške zmage v svetovnem pokalu, ob tem pa je vzela še prestižni naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini na svetovnem prvenstvu v mondenem Sankt Moritzu. Postala pa je tudi prva Slovenka z zmago v smukaškem seštevku zime.

Mazejeva, ki je daleč najuspešnejša Slovenka s 26 zmagami v svetovnem pokalu, dvema olimpijskima naslovoma in štirimi naslovi svetovne prvakinje, je v svoji rekordni sezoni ob superveleslalomskem in veleslalomskem malem globusu osvojila tudi veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Presenetljivo je bila temu blizu letos tudi Štuhčeva, ki pred začetkom sezone v svetovnem pokalu in na velikih članskih prvenstvih ni imela niti enih stopničk. Štuhčeva je skupno končala na drugem mestu za letos res izjemno Američanko Mikaelo Shiffrin, zelo blizu pa je bila tudi v superveleslalomskem seštevku, za le pet točk več je mali globus v tej disciplini vzela Tina Weirather, čeprav je imela tekmovalka iz Liechtensteina le eno zmago v disciplini, Štuhčeva pa dve.

Ob Štuhčevi sta v Ljubljano prišla tudi njena mariborska someščana, alpski smučar Boštjan Kline, ki je navdušil z zmago na smuku v Kvitfjellu, in bradato-brkati Filip Flisar, ki je na svetovnem prvenstvu v Španiji po hudem in težkem boju v razburljivem finalu izgubil boj za obrambo naslova svetovnega prvaka v smučarskem krosu.

Čeprav končana zima na skakalnicah in letalnicah za slovensko vrsto ni bila tako radodarna z dosežki kot lanska, pa so k skupnemu številu osvojenih slovenskih zmag svoj delež prispevali tudi smučarski skakalci, največ po zaslugi še najstnika Domna Prevca, ki je po koncu zime brez težav opravil še vse ne-tekmovalne obveznosti podpisoval kartice, dajal avtograme ter poziral fotografom. V Ljubljano sta prišla med drugim še Ema Klinec in Peter Prevc, junak zime 2015/16, ki je tokrat primat glavne zvezde na odru moral prepustiti Štuhčevi.

Oder je bil seveda premajhen za vse "junake zime". Zbrane navijače, športne navdušence so pozdravili tudi biatlonci Teja Gregorin, Klemen Bauer, deskarja Rok Marguč in Žan Košir, smučarski tekačici Vesna Fabjan in Anamarija Lampič ter telemark smučar Jure Aleš.

Dogodka na Kongresnem trgu se je udeležil premier Miro Cerar, predsednik države Borut Pahor pa je pred slovesnim dogodkom športnike počastil s sprejemom v Predsedniški palači.

STA


Najbolj brano