Jubilejna Vuelta s pridihom Toura

Danes se začenja tretja in zadnja letošnja večetapna kolesarska dirka. Domači kolesar Alberto Contador sicer ne bo branil rdeče majice najboljšega, a jubilejna 70. španska Vuelta bo ena najmočnejših doslej.

Borut Božič, ki je pred šestimi leti dobil etapo na dirki po Španiji, 
bo v nedeljo vrtel pedala na Veliki nagradi Hamburga.  Foto: Felix Ordonez
Borut Božič, ki je pred šestimi leti dobil etapo na dirki po Španiji, bo v nedeljo vrtel pedala na Veliki nagradi Hamburga.  Foto: Felix Ordonez

NOVA GORICA > V obdobju kolesarske specializacije se ni zgodilo prav pogosto, da profesionalci World Toura, ki merijo na vrhunski dosežek v skupnem seštevku, vozijo dve zaporedni tritedenski dirki v kratkem razmaku. Letos se je zgodilo prav to. Konkurenca na španskem krogu je podobna tisti s Toura, ki je seveda v kolesarstvu dirka vseh dirk. Če odštejemo francoski novi val (Bardet, Pinot, Vouillermoz), bo od velikih imen manjkal le Alberto Contador, ki je letos že vrtel pedala in zmagal na italijanskem Giru.

Zato pa bo na španskih cestah moč videti preostale člane tako imenovane velike četverice, vključno z Britancem Chrisom Froomom, kar se po premestitvi Vuelte s spomladanskega na poznopoletni termin pred dvema desetletjema še ni zgodilo. Lani sta Froome in Contador po Touru prav tako vrtela pedala na Vuelti, kar pa ni bilo posebno presenečenje. Oba sta namreč na dirki po Franciji zaradi padcev odstopila še preden so se začele gorske etape. Lani se je udeležil Vuelte tudi Nairo Quintana, kar pa je bilo prav tako pričakovano, saj je izpustil Tour, kjer je bil letos drugi. Kolumbijskega hribolazca so lani na španskem krogu zaustavili padci. Morda je bil to motiv, da se vrne na Vuelto. Drugi scenarij je, da utegne vrniti uslugo in pomagati svojemu moštvenemu kolegu Špancu Alejandru Valverdeju, ki z rojakom Joaquimom Rodriguezom doma vselej meri visoko.

Oba sta vrtela pedala na Touru, tako kot Italijan Vincenzo Nibali, ki si po slabšem razpletu dirke po Franciji želi vrhunskega rezultata na Vuelti. Zanimivo bo videti, kako se bodo razporedile moči v Astani, ki ima v Nibalijevem rojaku Fabiu Aruju in Špancu Mikelu Landi še dva potencialna aduta v boju za skupni seštevek. Na sporedu bo namreč kar devet ciljnih vzponov, v katerih bi lahko imel pomembno besedo tudi Američan Teejay Van Garderen, ki se je dobro držal na Touru, preden ga je zaustavila bolezen. V lov na etapne zmage pa se utegneta podati Slovak Peter Sagan in predvsem Nemec John Degenkolb, ki bo imel v sprinterskih zaključkih pomembno oporo v moštvenem kolegu Luki Mezgecu. Drugi slovenski kolesar na Vuelti bo novinec na tritedenskih preizkušnjah Matej Mohorič.

Idrijčan Borut Božič, ki je pred šestimi leti dobil etapo dirke po Španiji, bo jutri vrtel pedala na jubilejni 20. veliki nagradi Hamburga. Leta 2011 je na enodnevni dirki, bolj naklonjeni šprinterjem, osvojil tretje mesto. Potem ko ga Astana ni uvrstila v moštvu za Eneco Tour, pa se v Nemčijo podaja z mešanimi občutki. V Hamburgu bo vrtel pedala tudi drugi Primorec v World Touru Kristijan Koren (Cannodale Garmin). Ajdovka Polona Batagelj pa bo jutri tekmovala na ekipnem kronometru svetovnega pokala na Švedskem. ALEŠ SORTA


Najbolj brano