Jim bo pred igrami uspelo očistiti zaliv?

Danes se v Riu de Janeiru pričenja predolimpijska jadralna regata, na kateri bosta nastopili dve slovenski posadki, ki sta si lani prijadrali olimpijsko normo. Obe bosta tekmovali z izposojeno opremo, saj rezultati tokrat ne bodo v ospredju. Jadralci želijo dobro spoznati olimpijsko regatno polje.

Tina Mrak in Veronika Macarol
Tina Mrak in Veronika Macarol 

RIO DE JANEIRO > Poškodba Vasilija Žbogarja, ki jo je staknil pri padcu s kolesa, je že pozabljena. Naš najboljši jadralec razreda finn, ki bo v Riu prihodnje leto skušal priti do svoje tretje olimpijske medalje, je pred odhodom v Brazilijo treniral v španski Valenciji. V drugi polovici sezone ga čaka svetovno prvenstvo na Novi Zelandiji, in zaradi zapletene logistike je svojo novo jadrnico raje poslal tja kot pa v Rio - pa čeprav je izdelana prav za razmere na olimpijskem regatnem polju.

Podobno sta glede opreme razmišljali tudi Tina Mrak in Veronika Macarol, ki ju jeseni čaka svetovno prvenstvo v Izraelu. Portoroški jadralki razreda 470, ki sta pred kratkim osvojili naslov evropskih prvakinj in na olimpijskih igrah sodita v krog favoritinj za medalje, sta v Brazilijo odpotovali prvič. Sproščeno si želita ogledati, kako deluje olimpijsko jadralno prizorišče, hkrati pa si bosta natančno zapisovali obnašanje vetrov, vodnih tokov ipd.

“Veliko najinih konkurentk je že treniralo v Riu in so jim tamkajšnje razmere poznane, ampak nič zato. Regato bova skušali biti čim bolj zbrani in odjadrati po svojih najboljših močeh,” je tik pred začetkom predolimpijske preizkušnje že v Riu povedala Tina Mrak.

“Nekatere jadralne zveze so v olimpijski marini zakupile svoja mesta in njihovi jadralci tam trenirajo že zadnje dve ali tri leta,” opozarja Vasilij Žbogar in načrtuje, da bo pred olimpijskimi igrami vsaj še dvakrat obiskal Rio. Sploh prvo regatno polje v zalivu - drugo je bolj na odprtem morju - je zelo zahtevno, z močnimi tokovi in hitrimi obrati vetra, zato dva tedna za spoznavanje tega polja ne bosta dovolj, meni Žbogar.

Problem pa je, ker je regatno polje v zalivu zelo onesnaženo. Nekaj jadralcev je zaradi oporečne vode že pristalo v bolnišnici. Vendar Žbogar ne verjame, da bi zaradi tega eno leto pred igrami spremenili lokacijo tekmovanj, tudi zaradi tega ne, ker bi se taki odločitvi uprle tiste jadralne zveze, ki so že vložile veliko denarja za treninge v Riu. “Na Kitajskem je bilo leto dni pred olimpijskimi igrami stanje zelo podobno, le da je tam preglavice povzročala velika količina trave, ki so jo nato počistili. Morda bo tudi Brazilcem uspelo kaj podobnega,” je optimističen Žbogar.

ALJA TASI


Najbolj brano