Jesenske kombinacije

Trinajsti krog državnega prvenstva v nogometu je razveselil favorita za naslov Olimpijo in Maribor, ki sta dosegla visoki zmagi. Preostale tri tekme so se končale z remijem.

Alen Jogan (z žogo) bo zaradi rdečega kartona na dvoboju s 
Celjem zagotovo izpustil naslednjo novogoriško tekmo. Foto: Jure Batagelj
Alen Jogan (z žogo) bo zaradi rdečega kartona na dvoboju s Celjem zagotovo izpustil naslednjo novogoriško tekmo. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA, KOPER> Prvi neodločen izid v letošnji sezoni so zabeležili tudi Novogoričani. Mirne duše se lahko odpravijo na prvenstveni premor, ki se ga bolj veselijo kot septembrskega. Ta je prekinil niz sedmih zmag, ki imajo in bodo še imele svojo težo. V naslednjih petih tekmah, od tega štirih domačih, je Gorica namreč osvojila le štiri točke, a še vedno zaseda visoko drugo mesto na lestvici. Za nogometaši v prvi slovenski ligi je medtem že dobra tretjina sezone. Novogoričani so v dosedanjih 13 krogih osvojili 25 točk. Lani so jih v celotnem prvenstvu 37, kar pa je zadostovalo le za predzadnje mesto, prvoligaški status pa so morali potrjevati v repešažu.

Letos bo točkovna meja, ki zagotavlja obstanek, gotovo postavljena precej nižje. Ne le zaradi tega, ker ima Krško na predzadnjem mestu 9 točk, Celje na zadnjem pa 8. Letos se zdi namreč še bolj očitna delitev na zgornji in spodnji del lestvice. Če bodo novinci iz Krškega, ki so v prvih dveh krogih zabeležili dve zmagi, v preostalih enajstih pa zabeležili le še tri remije, težko zdržali prvoligaški ritem, je krog kandidatov za deveto mesto širši kot v pretekli sezoni. Lani je bilo že sredi jeseni jasno, da se bosta dodatnim kvalifikacijam poskušala izogniti Gorica in Krka. Celjani imajo boljšo ekipo kot kaže položaj na lestvici, a bodo brez pravega napadalca težko storili večji korak naprej.

Vikend je sicer bil za koprske barve skoraj porazen. A ne povsem. Z 0:4 so izgubili tako člani kot mladinci, medtem ko so bili svetla točka kadeti - na 1:1 je izenačil in rešil točko Nik Popovič.

Lanski pojav, ko so Novomeščani nizali zmage v končnici prvenstva, sicer ni izključen, a je manj verjeten. Navkljub temu, da nekatere ekipe ne bodo imele več resnih tekmovalnih ambicij. Prvo ime, ki se ponuja, je Zavrč. Haložani so si v preteklih dveh sezonah priigrali lepo ozimnico, ki jim je omogočila precej preračunavanja in kadrovskega kombiniranja pred pomladjo. Ali se tudi letos utegne ponoviti takšen scenarij? Nekaj potez že kaže na to. Potem ko se je neformalni prvi mož kluba Miran Vuk zahvalil športnemu direktorju Dušanu Petkoviću, se je po tekmi s Krko poslovil tudi njegov rojak in zdaj že bivši trener Slavko Matić. Prav pri Zavrču, ki je v zadnjih sedmih tekmah zabeležil pet zmag - tudi nad Mariborom in Olimpijo - bo ob ligaškem nadaljevanju gostovala Gorica.

Luko Koper pa po visokem porazu v Mariboru čaka domača tekma z vodilno Olimpijo. Kaj se lahko zgodi v vmesnem obdobju, je sicer popolna neznanka. Je pa jasno, da se Koprčanom zelo slabo piše, če bi proti Olimpiji ponovili samomorilsko igro iz Maribora, kjer so spremembe v prvi postavi izničile dosedanji napredek v igri. V Kopru je jutrišnji dan zelo težko napovedovati. Razstavljena dresa v konferenčni dvorani stadiona (včeraj popoldne sta sicer poniknila) napovedujeta tudi drugačne spremembe. Sedanja barvna kombinacija, na katero so navezane številne generacije koprskih ljubiteljev nogometa, pa četudi mnogi iz raznih razlogov nočejo več prestopiti praga stadiona, se poslavlja. Zgodovina postaja nepomembna.

ALEŠ SORTA, RM


Najbolj brano