Jesen bo še dolga

Minuli krog v prvi slovenski nogometni ligi je spet prinesel spremembo na vrhu lestvice. Maribor je stopil korak pred Olimpijo, primorska predstavnika, ki se bosta pomerila v soboto na Bonifiki, pa sta ostala na svojih položajih.

Nogometaše Gorice (v belo-modrih dresih) čaka po remiju z 
Olimpijo v soboto primorski obračun na koprski Bonifiki.  Foto: Jure Batagelj
Nogometaše Gorice (v belo-modrih dresih) čaka po remiju z Olimpijo v soboto primorski obračun na koprski Bonifiki.  Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Luka Koper in Gorica sta točkovno poravnana. V soboto sta zabeležila četrti remi ob enakem številu zmag (6), porazov (7) in razliki v golih (-3). Želenih učinkov neodločeni izidi na lestvici sicer ne prinašajo, a točkama vendarle ne gre gledati v zobe. V Krškem, kjer so Koprčani niz neporaženosti v gosteh podaljšali na šest dvobojev, tudi drugi tekmeci ne beležijo posebnih uspehov. V tej sezoni sta tam zmagala le Maribor in Olimpija, ki je v soboto remizirala v Novi Gorici. Resda Ljubljančani z igrami ne blestijo, a na gostovanjih niso pokleknili že celo večnost. Je pa res, da jim remiji v boju za naslov ne pomagajo kaj prida. Nezadovoljstvo nad razpletom je bilo v ljubljanski slačilnici zato pričakovano.

Do konca jesenskega dela sezone so še štirje krogi, v katerih obstaja velika verjetnost, da se razmerja moči pri vrhu ne bodo bistveno spremenila. Na papirju ima sicer ugodnejši razpored Olimpija, ki jo čakajo tri domače tekme z Aluminijem, Celjem in Krškim ter gostovanje pri zadnjeuvrščenih Radomljah. Tudi Mariborčani imajo pred sabo tri domače tekme in to kar zapored. V Ljudski vrt bodo po vrsti prišli Krško, Koper in Rudar, največji izziv pa jih čaka za konec jesenskega dela, ko se bodo podali v Domžale, ki na lestvici ne zaostajajo prav veliko za vodilnim dvojcem. S 40 goli prepričljivo najučinkovitejši ekipi dosedanjega dela sezone Mariborčani uhajajo pet, Olimpija pa štiri točke.

Morda bo prav zadnji jesenski krog, 10. decembra, dal odgovor, ali lahko dvoboj za prvaka postane troboj. Tudi pred Domžalami so namreč tri domače tekme in gostovanje v Krškem. Za vodilnim trojčkom sledijo Celjani. V športu praviloma nehvaležno četrto mesto prinaša vselej zaželeno evropsko vozovnico v prihodnji sezoni. Celjane, ki v svojih vrstah premorejo kar nekaj prekaljenih posameznikov, čakata prava preizkusa v naslednjih dveh krogih, ko se bodo podali najprej v Domžale in nato še v Ljubljano.

Primorska kluba za četrtim mestom zaostajata le štiri točke, a nekatera druga statistična dejstva so precej manj spodbudna. Novogoričani so iztržili vsega eno zmago na zadnjih desetih tekmah. Podoben učinek imajo tudi Koprčani. Potem ko so med 6. in 8. krogom nanizali tri zaporedne zmage, so v sledečih devetih obračunih slavili le enkrat. Primorska žrtev so bili v obeh primerih Radomljani, ki se bodo le po kakšnem čudežu rešili izpada iz druge lige, kjer glavni kandidat za napredovanje ostaja Triglav.

Kranjčani so si - ne glede na preloženi dvoboj z najbližjim zasledovalcem Dobom - že zagotovili naslov prvaka jeseni, ki bo zaradi kopice odpovedanih dvobojev podaljšana vsaj še za naslednja dva vikenda.

V tretji ligi zahod, kjer bo na vrhu prezimil sežanski Cherrybox24 Tabor, so po jesenskem razporedu z izjemo obračuna Adrie in Bilj spravili pod streho vse dvoboje.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano