Je Marquez padel sam ali mu je Rossi pomagal?

Razplet predzadnje dirke sezone v motociklizmu bo še dolgo dvigoval precej prahu. Trčenje v Sepangu med Valentinom Rossijem in Marcom Marquezom, Španec je nato padel, bo še dodatno poglobilo prepad med španskim svetovnim prvakom in italijanskim veteranom, ki se bori za letošnji naslov, ter med obema navijaškima taboroma.

Vodstvo tekmovanja je nekaj ur po vročem dogajanju sprejelo 
odločitev, da je Valentino Rossi kriv. Zaradi zapiranja tekmeca 
in nešportne poteze so mu za kazen določili tri kazenske 
točke. Foto: Reuters
Vodstvo tekmovanja je nekaj ur po vročem dogajanju sprejelo odločitev, da je Valentino Rossi kriv. Zaradi zapiranja tekmeca in nešportne poteze so mu za kazen določili tri kazenske točke. Foto: Reuters

SEPANG > Navijači obeh so si verjetno stokrat pogledali posnetke spornega dogajanja: po več krogih tesnih in nervoznih prehitevanj in tudi nevarnih bližnjih manevrov ter Rossijevega kazanja z roko, naj se tekmec umiri, je nato prišlo do preveč bližnjega srečanja. Rossi je v zavoju svetovnega prvaka zaprl, potem pa so posnetki pokazali, da si je tudi z nogo pomagal, da je tekmeca vrgel iz ravnotežja. Marquez je padel in končal v pesku, Rossi je bil na koncu tretji.

Rossiju za kazen določili tri kazenske točke

Vodstvo tekmovanja je nekaj ur po vročem dogajanju sprejelo odločitev, da je kriv Rossi. Zaradi zapiranja tekmeca in nešportne poteze so mu za kazen določili tri kazenske točke. Ker je eno imel že od prej, je zdaj pri štirih, to pa po pravilih pomeni, da bo v Valencii startal z zadnjega mesta, tako da bo imel čez 14 dni na sklepni dirki veliko težav, da bo v skupnem seštevku ubranil sedem točk naskoka pred Jorgejem Lorenzom.

A tudi več ur po dotiku, ki bo najbrž za vselej spremenil odnose med dirkačema - ti so se sicer v zadnjih dneh zaradi Rossijevih namigov, da Marquez že kar neprikrito pomaga Lorenzu v boju za naslov prvaka, že pred današnjim dogajanjem precej ohladili -, sta oba za uradno spletno stran motoGP podala svojo oceno tega, kar se je zgodilo. Seveda sta tudi pri oceni trčenja ostala vsak na svojem bregu.

Marquez, ki se je takoj po dirki izgubil v garaži Honde in ni dajal izjav, je za spletno stran pojasnil, da je stvar čisto lahko razložiti. "Seveda, brez težav povem, kaj se je zgodilo, saj ste vsi videli. Več posnetkov to jasno kaže. Po vseh prehitevanjih sem takrat videl, da gre povsem naravnost in me gleda. Nisem vedel, kaj naj naredim, potem pa sem videl njegovo nogo, ki je potisnila mojo roko in zavoro. Sprednje kolo mi je zablokiralo, tako da sem padel," je dejal Marquez, ki bo 14 dni še svetovni prvak.

Marquez: V karieri sem imel veliko bitk, veliko dvobojev, česa takšnega pa še ne

"V karieri sem imel veliko bitk, veliko dvobojev, česa takšnega pa še ne. Da te nekdo potisne z nogo in konča tvojo dirko," je razmišljal Marquez in se čudil, da Rossiju niso odvzeli točk za današnje tretje mesto. "Mislim, da to ni navadna dirkaška nesreča. Imela sva veliko majhnih dvobojev, toda do tistega dotika nisva nikoli trčila. Nikoli nisem iskal dotika. Prehiteval sem ga, a vedno na varnih mestih. Zelo sem razočaran."

Rossi pa meni, da je bil Marquez v spornem trenutku tako ali tako tik pred padcem, njegova noga pa naj ne bi k temu prispevala prav nič. "Iz posnetka, predvsem tistega iz helikopterja, je jasno razvidno, da nisem imel namena, da bi ga zrinil iz dirke. Hotel sem ga samo upočasniti in ga spraviti z linije. Tokrat je bilo še huje kot v Avstraliji, igral je umazano igro in večkrat sem ga pogledal in mu rekel Pa kaj, jebenti, počneš?"

Tudi Rossijevo videnje trčenja se razlikuje od Marquezovega: "Z ročico se me je dotaknil, moja noga je izgubila oporo na stopalki. Toda ko se je to zgodilo, je bil Marquez že v padcu, torej ga nisem jaz porinil. Poleg tega pa ne moreš z dotikom noge prevrniti motorja razreda motoGP, ker je pretežak. Saj ni kakšen bicikel."

O kazni, ki mu bo v Valencii pravzaprav onemogočila enakovreden boj (če bo njegov tekmec Jorge Lorenzo zmagal, bo moral priti do drugega mesta), pa seveda meni, da je nepoštena: "Zame je to nepošteno. Na ta način je Marquez dosegel dvoje, saj sem izgubil prvenstvo. Poleg tega pa nisem želel, da pade. Samo reagiral sem na njegovo obnašanje, ni pa bil moj namen, da pade."

O boju za naslov prvaka pa je bil kratek: "Ni še konec, je pa to zame hud udarec. Marquez pa je tu že zmagovalec."

STA


Najbolj brano