Jasno nebo nad Gorico, črni oblaki nad Koprom (foto)

Skovanka iz šampionskih časov Samo nebo je nad nami, je znova aktualna, Gorica lahko še naprej sanja. Po šestih zaporednih prvenstvenih porazih v primorskih obračunih je Koprčanom na Bonifiki v sobotnem večeru vrnila z obrestni in potrdila, da ni naključno na prvem mestu. Proti zdesetkanim in melanholičnim gostiteljem je z zrelo igro zasluženo odnesla vse tri točke.

Novogoričani so se dvakrat veselili zadetka skupaj z Elekejem (desno). Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Novogoričani so se dvakrat veselili zadetka skupaj z Elekejem (desno). Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Ob številnih navijačih z Goriške je na Bonifiko prišlo tudi nenavadno veliko pripadnikov sedme sile iz prestolnice. Ob napovedanem (vse je seveda neuradno) prihodu Mirana Pavlina in poslovilni tekmi Marka Krivičića je bil v ospredju zanimanja tudi najbolj vroč igralec slovenske lige.

Zdi se, da na koprske nogometaše ob vseh težavah s poškodbami vpliva tudi vmesno obdobje v klubu, ko so formalno stari kadri še zraven, a vajeti že držijo drugi. Rodolfo Vanoli je na klopi imel le peterico rezervistov, medtem ko so Novogoričani pogrešali vsega dva nogometaša. Gorica se sooča s finančno krizo, a kljub temu je sestavila ekipo in pol. Ne bi bilo slabo, če bi se v Kopru, ki nima ravno posebnih finančnih težav, kdaj pri sosedih poučili, kaj so okrepitve in kaj to niso.

Stadion Bonifika, gledalcev 1300. Strelci - 0:1 Eleke (32), 0:2 Burgič (62), 0:3 Eleke (84), 1:3 Ivančić (87). Rumeni kartoni: Simčič, Rahmanović, Šme; Humar, Burgić, Džuzdanović, Eleke

Goriški organizirani privrženci so na stadion vkorakali z vzkliki Na Primorskem samo Gorica! in v nogometnem smislu je tekma tako tudi minila. V lahkotnih taktih in poigravanjih vodilne ekipe prve lige Gorice in medli igri gostiteljev, ki so stali daleč od tekmecev, večinoma igrali zastarel nogomet in bili premalo zbrani v ključnih trenutkih.

Tekma je minila brez pravega ritma, v valovih. Uvod je bil zaspan in počasen, a se je ritem igre v sredini polčasa le dvignil.

Na koprski strani sta ves čas tekme največ poskušala Domen Črnigoj in Amar Rahmanović (najbližje zadetku je bil, ko je bilo 0:2, a je bil Grega Sorčan na mestu). Vedno je nekaj zmanjkalo, tudi kakšna nesebična podaja, medtem ko je bilo na drugi strani vse jasno Chibuikeju Blessingu Elekeju. Njegov prvi zadetek je sprožil nemalo hude krvi med gostitelji, še najbolj pri vratarju Vasji Simčiču. V gneči v kazenskem prostoru sta bili dve mejni situaciji: najprej sta bila v skoku Miran Burgić in Rahmanović, ki je obležal na tleh. Koprčani so zastali, najbrž v pričakovanju prekrška v napadu, toda igra se je nadaljevala in Eleke je iz napol mrtvega kota zatresel mrežo, pri čemer je ob njem padel Denis Halilović. Sodnik ni dosodil ničesar. Koprčani so imeli lepo priložnost za izenačenje v sodnikovem dodatku, ko je pred vrata prodrl Jaka Štromajer, potem pa slabo ustrelil in žogo poslal čez gol.

Statistika derbija, prekrški - Luka Koper 13, Gorica 14; streli v okvir vrat - Koper 4, Gorica 5; prepovedani položaji - Koper 3, Gorica 1; koti - Koper 6, Gorica 1; rumeni kartoni - Koper 3, Gorica 4.

V drugem polčasu se je Vanoli odločil za hitro menjavo, saj je Patrik Posavac po vrsti izgubljal dvoboje, predvsem z Matijo Širokom. Sicer so Koprčani na levem boku poskusili s kar tremi različnimi igralci. Po Posavcu se je tja preselil še Rahmanović, ko pa je Vanoli postavil napadalnejšo formacijo, ga je zamenjal še Antonio Pavić. V obdobju, ko so Koprčani izvedli nekaj obetavnih akcij, je Gorica znova udarila. In to s potezo, ki jo redko vidimo. V 61. minuti je na levem boku v slalomskem prodoru koprskim branilcem hrbte lomil odlični Amel Džuzdanović, na robu prepovedanega položaja je podal Burgiću, ki se je vpisal med strelce. Zatem so se malce razživele strasti, Koper je po vseh treh menjavah oživel in celo začel igrati bolj konkretno, vse domače upe pa je pokopal drugi Elekejev zadetek. Po podaji Sandija Arčona si je namestil žogo, izigral Ivana Šimurino in poslal žogo za Simčičev hrbet. Častni gol je le nekaj minut zatem dosegel Josip Ivančić, a prepozno. Koprski gledalci so že zapuščali stadion, goriški navijači pa se zasluženo veselili.

Uradno: Krivičić v Bologno, kaj pa Črnigoj?

Marko Krivičić je bil po porazu edini koprski igralec, ki je prišel pred novinarje. Naključno je potem sedma sila ulovila še Domna Črnigoja. Za Krivičića je bil sobotni šele 17. nastop v prvi ligi v dresu Luke Koper, a vendarle tudi zadnji. Danes je namreč odpotoval v Bologno na zdravniški pregled, kamor sprva odhaja kot posojen igralec. O tem smo prvi poročali v Primorskih novicah. Prav zadnje ure prestopnega roka se je znova odprla možnost odhoda še za Domna Črnigoja. Če bo ponudba dovolj ugodna, se lahko zgodi, da je bil tudi za Škofjota v soboto primorski derbi labodji spev v dresu Kopra. Kot kaže, dalj časa ne bo na igrišču Ivice Guberca, ki je staknil tako hudo angino, da je moral v bolnišnico.

ROK MAVER


Najbolj brano