Januš Lapajne se seli v pariški PSG

Ajdovcu Janušu Lapajnetu je uspel izjemen rokometni preboj. Potem ko je še lani igral v povprečnem domačem drugoligašu, je v končani sezoni kot nosilec igre v napadu pri prvoligašu Loki nase opozoril tudi tujce. Tako ga te dni le še nekaj formalnosti loči od prestopa v pariški PSG.

Januš Lapajne  Foto: Igor Mušič
Januš Lapajne  Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Komaj 20 -letni mladi reprezentant Slovenije seveda ne bo kar takoj zaigral z Danielom Narcissejem in Thierriyem Omeyerjem. Od avgusta naprej naj bi se kalil v drugi ekipi evropskega velikana, a a že takšen preskok pomeni veliko priložnost. In kako je do nje prišlo? Po vrnitvi iz Pariza je Januš povedal: “Po nepričakovano dobri sezoni v Loki, kjer sem naredil prvi velik rokometni preskok in postal eden nosilcev igre v šesti ekipi prvenstva, sem si rekel, da moram poskusiti še z enim preskokom. Potem ko sem videl, da sem kos izkušenim prvoligaškim igralcem, ne bi bil zadovoljen, če bi ostal zgolj prvi doma in če ne bi nadgrajeval znanja ter s tem morda tudi kaj zaslužil. Želim si napredovati in spoznati, če sem konkurenčen tudi v tujini. Pripravil sem posnetke svojih iger in jih poslal.”

> Kako to, da vas je izbral prav veliki PSG?

Najprej sem se s pošiljkami osredotočil na Francijo. Zdi se mi dežela z velikimi rokometnimi možnostmi, ki ima vse - od vrhunskih klubov do množice drugih, ki delajo profesionalno in igrajo v številnih močnih ligah pred polnimi dvoranami. Marsikdo te lahko opazi. Bil sem pa tudi sam presenečen, da sem dobil povabilo PSG. Sprva Parižanom posnetka nisem niti poslal, ker sem mislil, da je to za mojo raven vendarle preveč. Potem nekaj časa ni bilo odziva, pa sem poslal še njim. Nato je šlo vse zelo hitro. V nekaj dneh smo se dogovorili za preizkus.”

> Kako je ta potekal?

“V obliki treh zelo intenzivnih dni v klubskem vadbenem centru v bližini stadiona Park Princev in dvorane Pierre de Cubertin. Vstopil sem v povsem drug svet. Objekti in organizacija dela v njih so fantastični, ampak še preden se delo začne, ti dajo vedeti, da brez francoščine, ki je ne obvladam, ne bo šlo. Angleško govorijo slabo in že po prvih pozdravih so mi povedali, kako bom na njihove stroške nemudoma odšel na organiziran jezikovni tečaj, po tem pa pričakujejo, da se bom v Parizu tudi šolal. Vsi člani druge ekipe, v katero sem povabljen, so namreč štipendirani dijaki in študentje, ki imajo v centru urejeno tudi prehrano in bivanje.”

> Kakšne so bile zahteve?

“Tu me ni nič presenetilo. Šli smo skozi fizični, tehnični in taktični del, kjer sem dobil potrditev, da v Sloveniji dobro delamo. Razlika je predvsem ta, da se imajo v PSG možnost posvetiti vsaki podrobnosti. Za vsako področje je poseben trener, zraven pa so še pomočniki. Veliko je individualnega dela. “

> Ali ste se srečali tudi z zvezdniki iz prve ekipe?

“Z žogo sicer ne, ker sem ta del opravil z drugo ekipo, imel pa sem priložnost spoznavati delo prve ekipe v fitnesu. Tu smo bili vsi enaki. Mi, mladi, in svetovno znani profesionalci, ki na mesec zaslužijo 50.000 evrov. Takoj so me sprejeli v svojo veliko družino. V roko sem segel vsem, ki so bili takrat v moji bližini. Slišal sem tudi nekaj besed za spodbudo.”

Študent Fakultete za šport, 20 - letni levi zunanji rokometaš Januš Lapajne se je rokometa naučil v rodni Ajdovščini, kjer je imel največjega vzornika kar v očetu Aleksandru, ki je bil uspešen igralec (tudi v Celju) in nato trener (tudi v reprezentanci na OI v Atenah). Lani je iz domačega drugoligaša prestopil v prvoligaša Loko, kjer je že v prvi sezoni postal nosilec igre v napadu in četrti strelec državnega prvenstva.

> Kakšen je bil zaključek preizkusa?

“Po športni plati sem delodajalce zadovoljil, hitro smo se dogovorili tudi o ambicijah, razmerah za življenje in delo ter za plačilo. Dal sem jim vedeti, da me zanima preboj v prvo ekipo vsaj v roku dveh let, za kar so zainteresirani tudi Francozi, ki bi radi dvignili uspešnost svoje rokometne kalilnice v drugi ekipi. O tem, da bi me kam posodili, ni bilo govora. “

> Kaj še manjka do prestopa?

“Le različne formalne procedure, povezane tudi z mednarodnimi certifikati in odškodnino. Upam, da bodo končane do začetka julija. Če bo tako, bom konec julija že odšel v Pariz.”

Pariški PSG sodi med evropske rokometne velikane. Aktualni francoski prvak je bil lani polfinalist lige prvakov, na EP pa je igralo kar devet njegovih rokometašev. Letos so Francozi v ligi prvakov prišli do četrtfinala. V njegovih vrstah igrajo legende, kot so Daniel Narcisse, Igor Vori, Mikkel Hansen, Thierry Omeyer in drugi.

> Ali se ne bojite, da bi v razvoju zaradi igranja v četrti ligi zastali?

“Res je, da je tu nekaj tveganja, ker pač druga ekipa igra na tej ravni tekmovanja, ki je po moji oceni približno na ravni slabšega dela slovenskih prvoligašev, vendar pa bom imel v Parizu izjemne možnosti kakovostnega treniranja z največjimi mojstri dvakrat na dan. Kakovostno in trdo delo bi se sčasoma moralo obrestovati.” IGOR MUŠIČ


Najbolj brano