Janus: Lahko smo tudi tihi favoriti

Slovenski skakalci so se v ponedeljek vrnili s poletov v Vikersundu, opravili prve treninge v Kranju in zvečer predstavili cilje za svetovno prvenstvo. Glavni trener Goran Janus od svojih varovancev ne zahteva medalje, dodaja pa, da so tudi Slovenci lahko na tekmah tihi favoriti.

Goran Janus Foto: STA
Goran Janus Foto: STA

KRANJ > Goran Janus je v ekipo za SP postavil Nejca Dežmana, Jurija Tepeša, Jerneja Damjana, Matjaža Pungertarja in vodilnega skakalca v svetovnem pokalu Petra Prevca. Ne glede na zadnji velik ekipni uspeh in prepričljivo zmago ter odlične skoke Prevca v sezoni pa Janus pred odhodom na Švedsko ni spremenil ciljev za SP, ki jih je postavil pred sezono: “V posamični konkurenci je to ena uvrstitev do šestega mesta, ena do 15. in ena do 30. Na ekipni tekmi in tekmi mešanih ekip je to uvrstitev do petega mesta. Realno smo lahko tudi tihi favoriti, a konkurenca je neizprosna.”

Nekatere ekipe, najbolj očitno je bilo to pri Avstrijcih, a manjkali so tudi nekateri odlični posamezniki kot Čeh Roman Koudelka in Poljak Kamil Stoch ter še nekateri, so v nasprotju s Slovenci konec tedna izpustili polete v Vikersundu in se odločili za trening za SP. Janus pravi, da ga to ne skrbi: “Eni so trenirali doma, eni v Vikersundu. V hecu povedano smo tudi mi že v nedeljo v Vikersundu trenirali za Falun. To je težka letalnica, oba dneva se je moralo vse poklopiti do perfekcije za dober polet. Zdaj bomo videli, kdo se je odločil za pravi trening. Računam da bomo mi v soboto pravi.”

Pred prvo tekmo na Švedskem se samo po sebi postavlja vprašanje, kako težak bo prehod z letalnice na 90-metrsko napravo na Švedskem. Večina slovenskih orlov je mnenja, da za to potrebujejo vsega tri ali štiri skoke. Nenazadnje so to letos že dokazali po tekmi na letalnici v avstrijskem Kulmu, ko so nato dobro nastopili v Wisli na Poljskem.

Slab skok ni pustil sledov

Slab zadnji tekmovalni skok Prevca v drugi seriji nedeljske tekme v Vikersundu po Janusovem mnenju na tekmovalcu ni pustil sledov. “Seveda je bil tisti trenutek slabe volje, a pri njemu to traja kakšno urico, potem pa je bil kmalu spet tisti pravi.” Kot še pravi Janus, vsi skupaj potrebujejo nekaj oddiha, zato bo ekipo na Švedsko peljal šele v četrtek, saj si želi, da bi si tekmovalci doma malo “napolnili baterije”, čeprav jih vsak dan čakajo treningi.

Dežmana, Tepeša in Pungertarja že v četrtek zvečer v Falunu čaka tudi prvi tekmovalni nastop. Na SP bodo na sporedu treningi, slovenska trojica pa se bo spopadla za dve prosti mesti na prvi tekmi. Trdno sta za tekmo določena Prevc in Damjan, med ostalimi pa bo eden že na petkovih uradnih kvalifikacijah tekmo spremljal kot gledalec.

Z Janusovo usmeritvijo in nastopom na poletih se strinjajo tudi slovenski orli. Nihče ne bi bil pripravljen izpustiti poletov, da bi se pripravljal za SP. “Na to nisem niti pomislil in to mi ne bo škodovalo. Zdaj gremo na malo skakalnico in občutki se 100-odstotno spremenijo. Nastop me ne skrbi, saj imam za sabo konstantno sezono in forma je dobra,” je dejal Damjan, ki je potarnal le nad letalnico na Norveškem, ki je bila po njegovem mnenju bolj kot za skakalce narejena za lov na svetovni rekord.

Prevc: Treba je biti z glavo pri stvari

V dobri formi je tudi Tepeš, ki si želi prenesti dobre skoke na SP: “Ne ciljam na vidnejše uvrstitve, saj še nisem pokazal, da bi bil lahko blizu najboljšim. Želim pa si seveda prenesti dobre skoke, ki jih kažem po novem letu tudi na tekmo. Lahko smo močni na ekipni tekmi, upam, da se bom sam uvrstil v to ekipo, a treba je vedeti, da bo za medalje kandidiralo šest močnih reprezentanc.”

Prvi slovenski adut je seveda Peter Prevc, ki po dveh medaljah na zadnjem SP in tudi na zadnjih olimpijskih igrah ne skriva visokih ciljev: “Jasno je, da si vsi želimo čim več, a tega ne da se izsiljevati. Treba je biti z glavo pri stvari. To je moja filozofija. Vem, da sem z vrhunskimi skoki lahko pri vrhu. Če pa bom naredil napako, če bo glava premagala razum, sem pa lahko tudi povsem pri repu. Moram ostati potrpežljiv.”

STA


Najbolj brano